Щороку у світі з'являються нові види культурних рослин. Утім, більшість із них походить від окультурених давним-давно предків, які впродовж сотень і тисяч років дбайливо плекаються селекціонерами та ботаніками. Але є й унікальні гібриди, які з'являються в результаті експериментів, та іноді виявляються корисними й життєздатними.
- Практично всі вони складаються здебільшого з води. У кавунах і динях, наприклад, на неї припадає близько 90%, а в огірках і зовсім до 97%.
- У такій широко відомій і популярній культурній рослині, як часник, вміст цукру вищий, ніж у цукровому буряку.
- Іноді рослини вдається схрестити в прямому сенсі знову. Наприклад, гілку яблуні можна прищепити на грушеве дерево.
- Так звані райські яблучка, маленькі й дуже жорсткі – предки всіх культурних рослин, що належать до яблук. Усі яблуні були виведені саме з них.
- Японці вивели квадратні кавуни, тому що вони займають менше місця, ніж круглі або овальні, й їх дешевше перевозити.
- Найчастіше нові гібриди виводяться з цитрусових рослин.
- Багато культурних рослин не можуть розмножуватися самостійно, без участі людини. Як приклад можна навести, наприклад, сорти кавунів і винограду, позбавлені кісточок.
- Одними з перших окультурених людиною рослин стали різні злаки, а також бобові. Сталося це, судячи з археологічних знахідок, приблизно в 6 тисячолітті до нашої ери. Але першою культурною рослиною все одно вважається інжир – його почали вирощувати ще в 9 тисячолітті до нашої ери.
- Якщо схрестити виведений людиною ананас, позбавлений насіння, з його диким родичем, отриманий гібрид буде життєздатним. Ба більше, він матиме насіння і, відповідно, здатність до самостійного розмноження.