Дружні проекти

27 цікавих фактів про горил

Перегляди: 165

Цікаві факти про горил

Найбільші примати в світі, горили, зараз знаходяться під загрозою вимирання. Людська діяльність поставила цих мавп на межу зникнення, позбавивши їх звичних ареалів проживання і зігнавши з насиджених місць. Зараз горили мешкають в національних парках деяких африканських країн, і подивитися на них приїжджає безліч туристів, але їм треба бути обережними - ці тварини деколи бувають непередбачувані.

Цікаві факти про горил

  1. Зростання дорослого самця може досягати 2 метрів, а ширина плечей - метра.
  2. Доросла горила сильніше будь-якого людини на Землі. В середньому самець сильніше тренованого чоловіка в 6-8 разів.
  3. При ходьбі на руках і ногах горили спираються не на долоні, а на стиснуті кулаки. З усіх мавп так роблять тільки вони і шимпанзе (див. цікаві факти про шимпанзе ).
  4. ДНК горили схожа на ДНК людини більш ніж на 95%.
  5. За ступенем спорідненості з нами горили поступаються тільки двом з видів шимпанзе. Всі інші мавпи мають менше родинних зв'язків з людьми.
  6. Ці тварини в дикій природі зустрічаються тільки в Африці. Полювання на них повсюдно заборонена.
  7. Об'єм мозку дорослої горили досягає 600 кубічних сантиметрів.
  8. Серед всіх мавп горили є найбільшими (див. цікаві факти про мавп ).
  9. З усіх видів горил найменше в світі залишилося гірських - трохи більше 600 особин. А в неволі вони і зовсім не живуть, відмовляючись від їжі.
  10. Як і люди, вони вміють ходити виструнчившись, на двох ногах.
  11. Вага дорослого самця горили може досягати 200 кг, а його мускулатура зазвичай розвинена краще, ніж у професійного атлета.
  12. Перші три роки життя дитинчат горил вони абсолютно беззахисні, і повністю залежать від матері, яка їх оберігає.
  13. Вагітність у горил триває майже стільки ж, скільки і у людей - близько 8,5 місяців.
  14. Ці створіння зазвичай живуть групами до 30 особин. На чолі групи стоїть найсильніший самець, зазвичай старий і досвідчений. Час від часу молоді суперники наважуються кинути йому виклик.
  15. Здатність до розмноження горили знаходять лише у віці 11-13 років.
  16. Горили можуть прожити в середньому до 50 років.
  17. Навіть небезпечні хижаки на зразок леопардів уникають зустрічатися з самцями горил, тому що результат такої сутички дуже важко передбачити (див. цікаві факти про леопарда ).
  18. Під час нападу противника захистом займаються самці, а самки рятують себе і дитинчат. При цьому горили спершу завжди намагаються залякати противника з риком і б'ючи себе в груди. А ще вони кидаються вперед, якщо ворог біжить, і кусають його, тому у деяких племен Африки укус горили вважається ганебною раною. Причина проста - якщо мисливця вкусила горила, значить, він від неї втік, і, отже, він злякався.
  19. Ночами горили завжди сплять, але дуже чуйно, і підібратися до них непомітно майже неможливо.
  20. Самці горил б'ються, тільки захищаючи право на лідерство. А ось самки, буває, сваряться між собою.
  21. Горили не люблять воду, хоч і вміють плавати. Вони навіть від дощу зазвичай намагаються сховатися (див. цікаві факти про дощ ).
  22. Близько 30-35%всього часу неспання у горил йде на пошуки їжі.
  23. Ці тварини вміють видавати 22 різних звуку, які допомагають їм спілкуватися між собою.
  24. У цілому на Землі зараз залишилося лише близько 175 тисяч горил всіх видів , разом узятих.
  25. Ці мавпи можуть освоїти основи мови жестів і спілкуватися з його допомогою з людьми. Жила в американському зоопарку горила Коко знала і використовувала близько 1000 жестів.
  26. За день доросла горила поїдає до 30 кг рослинної їжі.
  27. Більшу частину необхідної їм вологи ці тварини отримують з соковитою листя, а тому п'ють воду досить рідко.