Багатьом з нас доводилося ласувати брусницею, хоча не всі, звичайно, збирали її самі, благо в наше час ці смачні і корисні ягоди можна купити в магазині. Низькорослі кущики брусниці охоче виростають в болотистій місцевості, а збирати ягоди в середній смузі Росії можна починати зазвичай з початком осені, плюс-мінус, залежно від погоди і середньодобової температури.
Цікаві факти про брусниці.
- Латинська назва виду перекладається як «лоза винограду з гори Іда» . Тепер, до речі, це місце називається островом Крит (див. цікаві факти про Криті ).
- Кущики брусниці, яким доводиться проростати через гнилі або сухі пні, можуть досягати метрової висоти, хоча їх більш щасливі побратими, що ростуть в сприятливих умовах, не піднімаються вгору більше ніж на 15 сантиметрів.
- Брусниця розквітає на початку літа за все на 15 днів.
- Ягоди брусниці непогано переносять холод і здатні перезимувати під снігом, зберігши більшу частину своїх властивостей.
- Кущики брусниці прекрасно ростуть в суворому кліматі, наприклад, в тундрі і в горах (см. цікаві факти про тундрі ).
- Хоча перші спроби культивації брусниці робилися в Росії ще в середині XVIII століття, справжніх успіхів на цьому терені вдалося добитися лише в 60-х роках XX століття.
- Врожайність ягід на культурних плантаціях перевищує аналогічний показник лісових рослин в 2-3 десятка разів. З однієї сотки, засадженої брусницею, можна в рік збирати до 50-60 кілограмів ягід.
- Брусницю широко використовують у багатьох країнах світу — її зацукровують, готують мармелад, маринади, варення і екстракти. У Швеції брусничний джем досяг рангу національних ласощів (див. цікаві факти про Швецію ).
- Брусничная вода, яку тепер прийнято називати морсом, згадується в «Євгенії Онєгіні» Олександра Пушкіна. Зазначалося, що цей напій можна довго зберігати в холоді з повним збереженням його властивостей.
- У науковій медицині листя брусниці використовують для приготування відварів і настоїв, що діють як антисептики. Листя можна використовувати для створення ліків протягом 3 років з моменту їх збору.
- Свіжі ягоди брусниці допомагають при нестачі вітамінів, використовуються як проносне, бактерицидну, антисептичну та жовчогінний засіб.
- Вичавка з висушеного листя брусниці прекрасно лікує інфекції сечостатевих шляхів, проте при передозуванні така витримка може перетворитися на отруту.
- Брусничний сік або морс п'ють хворі, які страждають високим тиском. Смачний напій допомагає від анемії у жінок, які чекають дитину, неврозів і похмілля.
- Відвар брусничних листя сприяє лікуванню від хвороб нирок, подагри, діабету і ревматизму. Він чудово втамовує спрагу під час гарячки.
- Ягоди брусниці використовують для лікування туберкульозу легенів і каменів в нирках, застосовують в якості вітамінного і протигнильними кошти.
- У російській мові назва «брусниця» сходить до застарілого слова «брусвяний» , яке означало червоний колір.
- у російських письмових джерелах брусниця вперше згадується в XIV столітті — її називають ягодою, шкідливою для організму юних чоловіків.
- Кущики брусниці - довгожителі, зіставні з дубами. Термін їх життя може досягати 300 років (див. цікаві факти про дубах ).
- Існує переказ, згідно з яким в стародавні часи ластівка знайшла джерело з живою водою, набрала її в дзьоб і збиралася окропити всю Землю, щоб люди могли жити вічно. Однак раніше, ніж вона встигла здійснити цей намір, ластівку вкусила оса. Птах розкрила дзьоб, і чудодійна волога пролилася вниз - краплі потрапили на хвойні дерева і брусницю, зробивши їх вічнозеленими рослинами.