Якщо ви маєте намір вирощувати горох, доведеться докласти чимало зусиль, адже ця рослина часом буває досить примхливою, і не бажає рости належним чином. Утім, усе відносно – якби це було так складно, горох не вирощувався б по всьому світу в неймовірних кількостях. До того ж ця рослина дуже цінна, і страви з неї можна знайти в кухнях найрізноманітніших народів.
- Саме поняття спадковості в біології було відкрито завдяки гороху. Австрійський учений Мендель вивчав цю рослину, і завдяки його дослідженням спадковість і була відкрита.
- У порядку експерименту горох вдалося виростити на МКС в умовах невагомості.
- Фермери знають, що після гороху на його колишньому місці дуже добре ростуть інші культури. А все тому, що в коренях цієї рослини міститься дуже багато азоту, який є цінним добривом. Після збору горохового врожаю коріння залишається в землі й перегниває, збагачуючи ґрунт.
- Горох є природним джерелом білка, що робить його популярним серед вегетаріанців та веганів. У 100 грамах сухого гороху міститься близько 25 грамів білка – більше, ніж у багатьох інших рослинних продуктах.
- Археологи встановили, що горох став першою окультуреною рослиною, яку вирощували люди тисячоліття тому в Середній Азії та на Близькому Сході.
- Горох був частиною весільних церемоній у низки народів, зокрема в поляків.
- Одержуваний із нього крохмаль використовується у виробництві сучасних біопластмас.
- Тисячу років тому горох був найбільш вирощуваною культурою на Британських островах.
- Стародавні китайці вважали саме горох, а не рис, символом багатства і родючості.
- Більше половини всього світового врожаю гороху збирають у трьох країнах – Китаї, Росії та Канаді. Але першість з його виробництва міцно утримують китайці.
- У Середні віки горох у Європі був такою ж важливою частиною харчування, як і рис в Азії.
- Наприкінці XIX і першій половині XX століть горохова ковбаса, яку робили з горохового борошна, сала і м'яса, стабільно входила в армійський раціон.
- Горох люди їдять із незапам'ятних часів, але так званий «зелений горошок», тобто ще не дозрілий, стали вживати в їжу приблизно триста років тому.
- У XVIII столітті горох став символом миру в Англії. У Лондоні існує традиція "Миру гороху", коли люди вирощують горох у своїх садах як символ спокою та дружби.
- Горошини – це насіння гороху. До овочів воно, суворо кажучи, не належить.
- Загалом у світі існує сім видів гороху. Набагато менше, ніж є видів квасолі, яких налічується кілька сотень.
- Серед усіх овочевих культур, що вживаються в їжу, горох посідає друге після сочевиці місце за вмістом у ньому білка. Квасоля трохи поступається йому за цим параметром.
- Археологи виявили у Швейцарії горохове насіння, вік якого становить близько 20 тисяч років.
- Вміст білка в горосі можна порівняти з таким, як у яловичині. Щоправда, це рослинний білок, а не тваринний, але він корисний і чудово засвоюється.
- Регулярне поїдання гороху в помірних кількостях допомагає організму позбавлятися від надлишків жовчі, а також знижує ризик виникнення тромбів у кровоносних судинах.
- Звичайний горох, той самий, який вирощують майже у всіх країнах, може виростати до двох метрів у висоту.
- У ньому міститься величезна кількість клітковини, яка сприяє виведенню шлаків і зайвої рідини з організму.
- Коли і де люди вперше почали культивувати горох, достеменно невідомо. Але в Стародавньому Китаї та в Стародавній Індії він уже був широко відомий. Щоправда, з нього зазвичай робили борошно.
- Сумарний урожай гороху в усьому світі становить близько 15 млн тонн на рік.
- Томас Джефферсон, третій президент США, на дозвіллі захоплювався вирощуванням гороху. На своїй землі він культивував близько тридцяти сортів цієї рослини.