25 цікавих фактів про горох

Підбірки фактівПерегляди: 1531

25 цікавих фактів про горох

Якщо ви маєте намір вирощувати горох, доведеться докласти чимало зусиль, адже ця рослина часом буває досить примхливою, і не бажає рости належним чином. Утім, усе відносно – якби це було так складно, горох не вирощувався б по всьому світу в неймовірних кількостях. До того ж ця рослина дуже цінна, і страви з неї можна знайти в кухнях найрізноманітніших народів.

  1. Саме поняття спадковості в біології було відкрито завдяки гороху. Австрійський учений Мендель вивчав цю рослину, і завдяки його дослідженням спадковість і була відкрита.
  2. У порядку експерименту горох вдалося виростити на МКС в умовах невагомості.
  3. Фермери знають, що після гороху на його колишньому місці дуже добре ростуть інші культури. А все тому, що в коренях цієї рослини міститься дуже багато азоту, який є цінним добривом. Після збору горохового врожаю коріння залишається в землі й перегниває, збагачуючи ґрунт.
  4. Горох є природним джерелом білка, що робить його популярним серед вегетаріанців та веганів. У 100 грамах сухого гороху міститься близько 25 грамів білка – більше, ніж у багатьох інших рослинних продуктах.
  5. Археологи встановили, що горох став першою окультуреною рослиною, яку вирощували люди тисячоліття тому в Середній Азії та на Близькому Сході.
  6. Горох був частиною весільних церемоній у низки народів, зокрема в поляків.
  7. Одержуваний із нього крохмаль використовується у виробництві сучасних біопластмас.
  8. Тисячу років тому горох був найбільш вирощуваною культурою на Британських островах.
  9. Стародавні китайці вважали саме горох, а не рис, символом багатства і родючості.
  10. Більше половини всього світового врожаю гороху збирають у трьох країнах – Китаї, Росії та Канаді. Але першість з його виробництва міцно утримують китайці.
  11. У Середні віки горох у Європі був такою ж важливою частиною харчування, як і рис в Азії.
  12. Наприкінці XIX і першій половині XX століть горохова ковбаса, яку робили з горохового борошна, сала і м'яса, стабільно входила в армійський раціон.
  13. Горох люди їдять із незапам'ятних часів, але так званий «зелений горошок», тобто ще не дозрілий, стали вживати в їжу приблизно триста років тому.
  14. У XVIII столітті горох став символом миру в Англії. У Лондоні існує традиція "Миру гороху", коли люди вирощують горох у своїх садах як символ спокою та дружби.
  15. Горошини – це насіння гороху. До овочів воно, суворо кажучи, не належить.
  16. Загалом у світі існує сім видів гороху. Набагато менше, ніж є видів квасолі, яких налічується кілька сотень.
  17. Серед усіх овочевих культур, що вживаються в їжу, горох посідає друге після сочевиці місце за вмістом у ньому білка. Квасоля трохи поступається йому за цим параметром.
  18. Археологи виявили у Швейцарії горохове насіння, вік якого становить близько 20 тисяч років.
  19. Вміст білка в горосі можна порівняти з таким, як у яловичині. Щоправда, це рослинний білок, а не тваринний, але він корисний і чудово засвоюється.
  20. Регулярне поїдання гороху в помірних кількостях допомагає організму позбавлятися від надлишків жовчі, а також знижує ризик виникнення тромбів у кровоносних судинах.
  21. Звичайний горох, той самий, який вирощують майже у всіх країнах, може виростати до двох метрів у висоту.
  22. У ньому міститься величезна кількість клітковини, яка сприяє виведенню шлаків і зайвої рідини з організму.
  23. Коли і де люди вперше почали культивувати горох, достеменно невідомо. Але в Стародавньому Китаї та в Стародавній Індії він уже був широко відомий. Щоправда, з нього зазвичай робили борошно.
  24. Сумарний урожай гороху в усьому світі становить близько 15 млн тонн на рік.
  25. Томас Джефферсон, третій президент США, на дозвіллі захоплювався вирощуванням гороху. На своїй землі він культивував близько тридцяти сортів цієї рослини.