Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.


19 цікавих фактів про рис

Підбірки фактівПерегляди: 1701

19 цікавих фактів про рис

Рис – безцінна сільськогосподарська культура, саме він годує більшу частину населення Землі. Завдяки своїй невибагливості, дешевизні, простоті вирощування і непоганим поживним властивостям він широко поширився по всьому світу, і в безлічі країн становить основу раціону.

  1. Рис настільки любить вологу, що його пагони проростають прямо з води. Поля для вирощування цієї культури спеціально перетворюють на рукотворні «болота» і осушують тільки під час збирання врожаю. Так насіння захищають від впливу сонця і вберігають від бур'янів.
  2. Слово «рис» прийшло в українську мову тільки в останні десятиліття XIX століття. До цього крупа була відома під назвою «сарацинське пшоно».
  3. Стебла рису виростають у висоту до півтора метра.
  4. Рис – одна з найстаріших сільгоспкультур, які почала вирощувати людина. Жителі Східної Азії почали засівати рисові поля ще 9 тисяч років тому.
  5. Рис дуже насичений вуглеводами – їхня частка в крупі сягає 70%.
  6. Рис з давніх часів завоював собі становище найважливішого харчового продукту в Китаї та південно-східних державах.
  7. З рису отримують не тільки крупу, але також крохмаль, олію і борошно. Оскільки борошно в чистому вигляді малопридатне для випікання хліба, більшу його частину відправляють на фабрики з виробництва косметики для перетворення на пудру.
  8. У кухнях різних народів світу є сотні страв на основі рису – це плов, різотто, паелья, японські коржі та солодощі, частково суші.
  9. У Європі з рису отримують спирт, в Азії з нього роблять рисове вино та інші традиційні напої (наприклад, японське саке).
  10. У кондитерські вироби часто додають повітряний рис, що нагадує попкорн за своєю структурою.
  11. Рисова солома також не є відходом – з неї роблять рисовий папір і картон.
  12. В арабських країнах досі існує міра ваги, що дорівнює одному рисовому зернятку – вона називається арузза.
  13. Рис вважається однією з найважливіших сільгоспкультур у світі, оскільки ним харчується більше половини жителів земної кулі.
  14. Стебло дозрілого рису має повністю пожовтіти, а насіння – набути білого кольору.
  15. Більшість людей під час варіння рису додають 2 склянки води на 1 склянку крупи, але з'ясувалося, що цей спосіб приготування може призвести до виникнення діабету, хвороб серця і навіть раку. Річ у тім, що через шкідливі викиди в атмосферу і пестициди в ґрунті в рисі міститься миш'як. Щоб його позбутися, крупу рекомендується на ніч замочувати у воді, а вже потім готувати, або додавати 5 склянок води на склянку рису, а потім зливати зайву рідину.
  16. В азіатських країнах достаток рису вважається ознакою багатства, тому і з'явилася традиція обсипати його зернами молодят.
  17. Кожен шостий житель планети бере участь у вирощуванні рису – у цій сфері зайнято понад мільярд людей, які щорічно забезпечують їжею понад 700 мільйонів любителів рису.
  18. У японській мові слово «рис» і дієслово «їсти» позначаються однаковими ієрогліфами. У китайській мові назва будь-якого прийому їжі пов'язана з рисом, наприклад, слово «вечеря» дослівно перекладається як «рис увечері», а «сніданок» – це «рис вранці» (див. цікаві факти про мови).
  19. Рис є частиною багатьох дієт для тих, хто бажає схуднути, оскільки в 100 грамах цієї крупи міститься всього 82 кілокалорії.