Рис — безцінна сільськогосподарська культура, саме він годує велику частину населення Землі. Завдяки своїй невибагливості, дешевизні, простоті вирощування і непоганим поживними властивостями він широко поширився по всьому світу, і в безлічі країн становить основу раціону.
Цікаві факти про рис.
- рис настільки любить вологу, що його пагони проростають прямо з води. Поля для вирощування цієї культури спеціально перетворюють в рукотворні «болота» і осушують тільки під час збирання врожаю. Так насіння захищають від впливу сонця і вберігають від бур'янів.
- Слово «рис» прийшло в російську мову лише в останні десятиліття XIX століття. До цього крупа була відома під назвою «сарацинське пшоно» .
- Стебла рису виростають у висоту до півтора метрів.
- Рис - одна з найстаріших сільськогосподарських культур, які почав вирощувати людина. Жителі Східної Азії почали засівати рисові поля ще 9 тисяч років тому.
- Рис дуже насичений вуглеводами - їх частка в крупі досягає 70%.
- Рис з давніх часів завоював собі положення найважливішого харчового продукту в Китаї і південно-східних державах (див. цікаві факти про Китай ).
- З рису отримують не тільки крупу, але також крохмаль, олія та борошно. Так як мука в чистому вигляді малопридатна для випічки хліба, велика її частина відправляється на фабрики з виробництва косметики для перетворення в пудру.
- У кухнях різних народів світу є сотні страв на основі рису - це плов, різотто, паелья , японські коржики і солодощі, почасти суші.
- у Європі з рису отримують спирт, в Азії з нього роблять рисове вино і інші традиційні напої (наприклад, японське саке).
- у кондитерські вироби часто додають повітряний рис, що нагадує попкорн за своєю структурою.
- Рисова солома також не є відходом - з неї роблять рисовий папір і картон.
- У арабських країнах досі існує міра ваги , що дорівнює одному рисовому зернятку - вона називається арузза.
- Рис вважається однією з найважливіших сільськогосподарських культур у світі, так як їм харчується більше половини жителів земної кулі.
- Стебло дозрілого рису повинен повністю пожовтіти, а насіння - придбати білий колір.
- Більшість людей при варінні рису додають 2 склянки води на 1 склянку крупи, але з'ясувалося, що цей спосіб приготування може призвести до виникнення діабету, хвороб серця і навіть раку. Справа в тому, що через шкідливих викидів в атмосферу і пестицидів в грунті в рисі міститься миш'як. Щоб від нього позбутися, крупу рекомендується на ніч замочувати у воді, а вже потім готувати, або додавати 5 склянок води на склянку рису, а потім зливати зайву рідину.
- У азіатських країнах достаток рису вважається ознакою багатства, тому і з'явилася традиція обсипати його зернами молодят.
- Кожен шостий житель планети бере участь у вирощуванні рису - в цій сфері зайнято понад мільярд людей, які щорічно забезпечують їжею понад 700 мільйонів любителів рису.
- у японській мові слово «рис» і дієслово «є» позначаються однаковими ієрогліфами. У китайській мові назва будь-якого прийому їжі пов'язане з рисом, наприклад, слово «вечерю» дослівно перекладається як «рис ввечері» , а «сніданок» — це «рис вранці» (див. цікаві факти про мови ).
- Рис є частиною багатьох дієт для бажаючих схуднути, так як в 100 грамах цієї крупи міститься всього 82 кілокалорії.