Дружні проекти

27 цікавих фактів про песця

Перегляди: 139

Цікаві факти про песця

Полярна лисиця песець - тварина не тільки цікаве, а й надзвичайно хитра. Воно відмінно пристосувалося до життя в умовах Крайньої Півночі, навчившись виживати там, де це, здавалося б, практично неможливо. Основну загрозу для песців в сучасному світі представляють браконьєри, які нещадно полюють на цих звірів через їх шкур, покритих теплим, м'яким і дивно красивим хутром.

Цікаві факти про песця

  1. У середньому вони важать по 3-3,5 кг, але іноді досягають значного ваги до 8-9 кг.
  2. Білі і блакитні песці насправді належать до одного виду, але розрізняються забарвленням.
  3. Зовні песець нагадує лисицю, але гавкають ці тварини, як собаки. Це не дивно, якщо врахувати, що вони відносяться до роду псових (див. цікаві факти про лисиць ).
  4. Взимку, коли наступають особливо сильні морози, песці зазвичай відкочовують на південь, залишаючись, проте, в досить холодних регіонах.
  5. Живуть вони парами, але на зиму розлучаються, тому що поодинці їм прогодуватися простіше, ніж удвох.
  6. Вчені встановили, що дійсно страждати від холоду песець починає тільки при температурі нижче-70 градусів. Жорстоких експериментів ніхто для цього не ставив, вони просто вивчили унікальну систему теплообміну цього хижака.
  7. Влітку білі песці темніють, так як така забарвлення дозволяє їм краще маскуватися. У цю пору року складно назвати їх « сніжної лисицею ».
  8. Велика частина світової популяції песців мешкає в Росії. У природі ці звірі зустрічаються лише за Полярним колом, на берегах і островах Північного Льодовитого океану (див. цікаві факти про Північному Льодовитому океані ).
  9. Їх природна система маскування дивно точна. Якщо в місці їх проживання сніг не ідеально білий, а сіруватий, їх шерсть також змінює відтінок, щоб краще зливатися з навколишнім середовищем.
  10. Песці будують розгалужені нори, і регулярно їх розширюють і чистять. Деяким подібним підземним городищах вже кілька століть, і вони налічують до тисячі кімнат і 100-150 виходів.
  11. Кількість доступною їжі безпосередньо впливає на те, скільки дитинчат приносить самка цього хижака. Якщо їжі вдосталь, то може народитися до 25 цуценят, що є абсолютним рекордом серед всіх ссавців.
  12. Населяють песці в основному тундру і лісотундри, а харчуються переважно гризунами та іншими дрібними тваринами (див. цікаві факти про тундрі ).
  13. Песці часто гинуть від виснаження, якщо не встигають накопичити в тілі жирові запаси за короткий арктичне літо.
  14. Не дивлячись на те, що вони є хижаками, ці полярні лисиці охоче їдять ягоди і навіть падаль.
  15. У голодні часи песці вміють уповільнювати свій обмін речовин майже вдвічі, причому це ніяк не позначається на їх активності.
  16. Зір у них середнє в порівнянні з іншими сухопутними хижаками, зате нюх і слух розвинені просто чудово.
  17. Під час вагітності самки песців не полюють, оберігаючи майбутнє потомство. В цей час їжу їм приносять їх самці.
  18. У разі загибелі батьків дитинчата рідко залишаються без нагляду, так як їх охоче « всиновлюють » інші тварини зі своїми власними цуценятами.
  19. Після досягнення приблизно 4-місячного віку підросли дитинчата песців залишають своїх батьків. На наступний рік вони повертаються, щоб допомогти своєму сімейству з вихованням чергового потомства.
  20. Білі ведмеді нерідко полюють на песців (див. цікаві факти про білих ведмедів ). При цьому останні самі часто тримаються поруч, щоб поласувати залишками ведмежою трапези.
  21. Неабияку частку раціону песців становлять лемінги. Якщо чисельність цієї видобутку скорочується, багато хижаки можуть померти з голоду.
  22. Під час сезонних міграцій песці іноді долають відстань до 3-4 тисяч кілометрів.
  23. На песців нерідко полюють хижі птахи, в зокрема, беркути.
  24. Площа поверхні тіла цих полярних лисиць дуже мала по відношенню до його об'єму. Саме тому вони практично не мерзнуть.
  25. Заради пошиття однієї-єдиної шуби люди вбивають близько 20 песців.
  26. У всій Ісландії песець є єдиним наземним ссавцем, що мешкають в дикій природі (див. цікаві факти про Ісландії ).
  27. через потепління звичайні руді лисиці в пошуках їжі в останні десятиліття мігрують на північ, витісняючи при цьому песців і конкуруючи з ними за їжу.