Айва — корисний фрукт, соковитий і поживний. Жителі тих регіонів, де айва росте, охоче варять з неї варення і роблять компоти, або використовують як начинку для різноманітної випічки. Втім, є і любителі вживати айву в їжу в сирому вигляді — її терпкий, трохи терпкий смак чудово втамовує спрагу навіть в самий жаркий літній день.
Цікаві факти про айву.
- Перше місце в світі по виробництву айви займає Туреччина — в цій країні вирощується приблизно одна п'ята всього світового врожаю цього фрукта.
- Айва — унікальне в своєму роді дерево. Ніяких родинних йому рослин в природі просто не існує.
- Вага плода айви може досягати двох кілограмів.
- У дикій природі айва теж росте, але плодів на дикому дереві виростає мало, не більше десятка , і важать вони менше — всього по 50-100 грамів. Смакові якості теж залишають бажати кращого.
- Насіння плодів айви приблизно на одну п'яту складаються з слизу.
- До однієї десятої зрілого плода айви становить цукор.
- У народів Середземномор'я айва здавна присвячувалася Венері і вважалася символом любові і родючості.
- айва використовується також і як жива огорожа — досить регулярно підстригати дерева, і гарний зелений паркан вам забезпечений.
- У залежності від сорту плід айви може за формою нагадувати як яблуко, так і грушу.
- Існує безліч сортів айви, але найбільш найдавнішим з них є португальська айва, яку вивели ще в античні часи.