Огірки – овочі, які багато хто з нас регулярно вживає в їжу. Дефіцитними їх не назвеш – купити огірки можна практично в будь-якому магазині і в будь-який час року. Вони посідають важливе місце в кулінарних традиціях багатьох країн і мало хто знає, що прийшли до нас огірки з дуже далеких країв.
- Понад 95% огірка складається з води.
- Батьківщина огірків – підніжжя Гімалайських гір. Там огірки досі ростуть у дикій природі самі по собі.
- В огірків та дині – спільні предки.
- Історія огірка, як вирощуваного в їжу овоч, налічує понад шість тисяч років.
- В Еквадорі ростуть огірки розміром із кабачок.
- В Об'єднаних Арабських Еміратах селекціонери вивели огірки з квадратними плодами.
- У кілограмі огірків міститься лише близько 150 калорій, що робить цей овоч дієтичним продуктом.
- Французький імператор Наполеон обіцяв велику нагороду тому, хто придумає, як зберігати свіжість огірків під час довгих військових походів.
- Колючки на молодих огірках слугують для видалення надлишкової вологи з плода.
- В Європі у пошані гладкі огірки без колючок.
- Огірки згадуються ще в Біблії.
- Стародавні єгиптяни клали огірки в могили до своїх фараонів разом з іншими цінними дарами.
- Перші в історії теплиці для цілорічного вирощування огірків були побудовані в Стародавньому Римі для імператора Тиберія, який бажав їсти ці овочі щодня.
- В Україні огірки поширені з 16-го століття.
- У місті Ніжин є пам'ятник огірку.