З кабачків готують незліченну кількість різних страв. М'якоть цього овоча навіть додають у різноманітну випічку, щоб надати їй пишності та м'якості. І, до речі, вживання кабачків у їжу позначається на стані організму найсприятливішим чином, тому що вітамінів і корисних речовин у них міститься дуже багато, особливо у свіжому вигляді, а не консервованому.
- З погляду ботаніки вони належать до ягід, а не до овочів. Але все одно всі звикли вважати кабачок овочем.
- Деякі сорти кабачків у сприятливих умовах за 45-50 днів після посіву насіння вже виростають до таких розмірів, що їх можна збирати.
- Вперше їсти самі кабачки почали італійці. До цього в їжу вживали тільки їхні квіти або насіння.
- Ці овочі гіпоалергенні. Ні в кого ще не було зафіксовано алергії на кабачки.
- Попри те, що кислим смаком вони не вирізняються, у них міститься дуже багато вітаміну С.
- Кабачки – продукт дієтичний. Залежно від сорту та ступеня зрілості в 100 грамах їхньої м'якоті міститься в середньому 24-26 ккал.
- Якщо випадково пошкодити верхній шар шкірки цього овоча, він стрімко зіпсується. Навіть зберігання в холодильнику не допоможе.
- До Європи кабачки були завезені в XVI столітті. При цьому вони слугували декоративними рослинами, і нікому навіть на думку не спадало їх їсти.
- Поїдання в помірних кількостях кабачків допомагає вберігати волосся від посивіння.
- Ці овочі через їхню низьку калорійність входять до складу сотень різноманітних дієт.
- Найбільший кабачок, коли-небудь вирощений, важив 61 кг. Встановлено цей світовий рекорд було 1998 року.
- М'якоть свіжих кабачків чудово живить та зволожує шкіру, тому з неї часто роблять маски для обличчя.
- У Греції та Франції користуються популярністю вищезгадані квітки кабачків, які теж їстівні.
- Вперше кабачки з'явилися на території сучасної Мексики. Але місцеві індіанці їли тільки їхнє насіння, а не самі овочі.
- Деякі сорти кабачків вживаються в їжу прямо в сирому вигляді – їх додають у різноманітні салати.