Морозиво – прекрасні ласощі, особливо бажані в спекотний літній день. Колись воно було вишуканим дефіцитом, доступним тільки королям – приготувати його було не так-то просто, а зберегти без ще не винайдених у ті роки холодильників і зовсім неможливо. На щастя, розвиток технологій зробив морозиво доступними ласощами для всіх нас.
- У Мексиці, де всю їжу їдять гострою, морозиво теж посипають пекучим перцем. Тож якщо вас занесе в цю країну, не забудьте, купуючи морозиво, попросити зробити його не гострим, інакше ці ласощі ви запам'ятаєте на все життя.
- Історія морозива давніша, ніж здається – перші згадки про нього трапляються ще в китайських літописах п'ятитисячолітньої давності.
- На Русі теж робили морозиво. Основним інгредієнтом для нього слугувало звичайне заморожене молоко, в яке додавали цукор, сметану і сир.
- Найвідоміше, мабуть, знамените фруктове морозиво у світі – щербет. Його рецепт привіз до Європи з Китаю знаменитий мандрівник, венеціанський купець Марко Поло, понад сім сотень років тому.
- Слово «ескімо» спочатку означало дитячий шкіряний костюм, традиційний для народу ескімосів.
- Найпоширеніше у світі морозиво – ванільне. Йому на п'яти наступають шоколадне та полуничне.
- Морозивом надзвичайно любив ласувати французький імператор Наполеон.
- Перше місце у світі з виробництва морозива посідають Сполучені Штати.
- Найбільший у світі сніговик із морозива сягав двох метрів у висоту, а важив цілих триста кілограмів.
- Найбільше морозива можна скуштувати в кафе «Coromoto», у латиноамериканській країні Венесуелі. У його меню значиться понад сімсот видів цих ласощів.
- Найдорожче у світі морозиво подають в одному з ресторанів Нью-Йорка. Воно посипане стружкою зі справжнього золота, втім, цілком їстівного.