Вживання цукру в їжу у великих кількостях може призвести до найтяжчих наслідків, але в помірних кількостях він все одно необхідний організму для нормальної життєдіяльності. Цукор міститься в багатьох фруктах та овочах, хоча, звісно, основну його частку люди отримують разом із різноманітними солодощами та десертами.
- Цукор присутній у найнесподіваніших продуктах, причому в досить великих кількостях. Кетчуп і хліб містять досить багато цукру, як і багато соусів як традиційної, так і міжнародної кухні.
- У середньому на Землі виробляється близько 110 000 000 тонн цукру щороку.
- Цукор уповільнює псування продуктів харчування, оскільки він, як і сіль, є природним консервантом.
- Зрілі банани солодші, ніж трохи недозрілі, тому що в процесі дозрівання крохмаль, що міститься в них, розпадається і перетворюється на цукор.
- В Індії та Бразилії багато автомобілів їздять на спирті замість бензину. Спирт цей виготовляють із цукрової тростини і буряка, і він є екологічно чистим паливом.
- Одноразові пакетики з цукром придумав Бенджамін Ейзенштадт, власник кафе в Нью-Йорку. Але запатентувати винахід він не встиг, і незабаром такі пакетики стали виробляти всі, кому не лінь.
- У середньовічній Європі цукор належав до ліків, і продавали його в аптеках.
- Аспартам і сахарин, колись популярні цукрозамінники, були винайдені випадково. Насправді вчені намагалися розробити ліки від виразки.
- Інший цукрозамінник, лугдунам, перевершує цукор за солодкістю приблизно в 300 000 разів. Кілограмом цієї речовини можна зробити солодкою воду в олімпійському басейні.
- Ще кілька століть тому цукор був дорогою і важкодоступною розкішшю. Дозволити його собі могли тільки дуже багаті люди.
- Астрономи виявили гліколевий альдегід, один із видів цукру, у міжзоряних скупченнях космічного пилу, розташованих на відстані багатьох світлових років від Землі.
- Цукор не тільки вживається в їжу. Його застосовують при виробництві тютюнових виробів, пластмаси, у фармацевтичній галузі та в багатьох інших.
- З усіх рослин найбільше цукром багаті фініки. У середньому на нього припадає близько 33% їхньої маси.
- Із цукрової тростини у світі виробляється більше цукру, ніж із цукрових буряків.
- Перша літописна згадка про цукор датована IV століттям до нашої ери. Тоді грецький історик Онесікрит, який супроводжував Олександра Македонського в його поході до Індії, ретельно задокументував цей невідомий досі продукт.
- Тростинний цукор засвоюється організмом легше, ніж буряковий.
- Цукор-рафінад, тобто цукор у кубиках, був винайдений у Чехії в середині 19-го століття. Йому там навіть пам'ятник поставили.
- Бразилія посідає перше у світі місце за споживанням цукру на душу населення.
- У 18-му столітті з Африки на острови Ямайка і Барбадос було вивезено близько мільйона рабів. Їм була уготована доля працівників на плантаціях цукрової тростини.
- Зловживання цукром призводить до підвищення рівня інсуліну в організмі, що, своєю чергою, може стати причиною діабету або раку.
- Деякі дослідження вказують на те, що схильність до непомірного споживання цукру передається у спадок.
- Цукрова тростина може виростати до 7-9 метрів у висоту.
- Середній рівень споживання цукру у світі повільно, але вірно зростає, оскільки він входить до складу багатьох продуктів.
- Після потрапляння в організм цукор розщеплюється на глюкозу і фруктозу, тому його енергетична цінність дуже висока. Людське тіло отримує близько половини всієї енергії саме за рахунок глюкози.
- Середньостатистична людина поїдає близько 40 кг цукру на рік, враховуючи зокрема й той, що міститься в десертах, закусках та іншій їжі.