25 цікавих фактів про цукор

Просмотров: 58Комментарии: 0

Цікаві факти про цукор

Вживання цукру в їжу у великих кількостях може привести до самих тяжких наслідків, але в помірних кількостях він все одно необхідний організму для нормальної життєдіяльності. Цукор міститься в багатьох фруктах і овочах, хоча, звичайно, основну його частку люди отримують разом з різноманітними солодощами та десертами.

Цікаві факти про цукор

  1. Його виробництво в промислових масштабах в Російській Імперії почалося в 1802 році, коли був побудований перший російський завод. Сталося його лише через рік після відкриття першого в світі цукрового заводу на території сучасної Польщі.
  2. У середньому на Землі виробляється близько 110.000.000 тонн цукру щороку.
  3. Цукор уповільнює псування продуктів харчування , так як він, як і сіль, є природним консервантом (див. 28 цікавих фактів про сіль) .
  4. Зрілі банани солодше, ніж трохи недостиглі, бо в процесі дозрівання міститься в них крохмаль розпадається і перетворюється в цукор.
  5. в Індії та Бразилії багато автомобілів їздять на спирті замість бензину. Спирт цей виготовляється з цукрової тростини і буряків, і він являє собою екологічно чисте паливо.
  6. Одноразові пакетики з цукром придумав Бенджамін Ейзенштадт, власник кафе в Нью-Йорку. Але запатентувати винахід він не встиг, і незабаром такі пакетики стали виробляти все, кому не лінь.
  7. У середньовічній Європі цукор ставився до ліків, і продавали його в аптеках (див. 10 цікавих фактів про Середньовіччя ).
  8. Аспартам і сахарин, колись популярні цукрозамінники, були винайдені випадково. Насправді вчені намагалися розробити ліки від виразки.
  9. Інший цукрозамінник, Лугдуне, перевершує цукор по солодощі приблизно в 300.000 разів. Кілограмом цієї речовини можна зробити солодким воду в олімпійському басейні.
  10. Ще кілька століть тому цукор був дорогий і важкодоступній розкішшю. Дозволити його собі могли тільки дуже багаті люди.
  11. Астрономи виявили гліколевий альдегід, один з видів цукру, в міжзоряних скупченнях космічного пилу, розташованих на відстані багатьох світлових років від Землі.
  12. Цукор не тільки вживається в їжу. Його застосовують при виробництві тютюнових виробів, пластмаси, у фармацевтичній галузі і в багатьох інших.
  13. З усіх рослин найбільше цукром багаті фініки. В середньому на нього припадає близько 33%їх маси (див. 9 цікавих фактів про культурні рослини ).
  14. з цукрової тростини в світі виробляється більше цукру, ніж з цукрового буряка.
  15. Перша літописна згадка про цукор датована IV століттям до нашої ери. Тоді грецький історик Онесікріт, який супроводжував Олександра Македонського в його поході до Індії, ретельно задокументував цей невідомий досі продукт.
  16. Очеретяний цукор засвоюється організмом легше, ніж буряковий.
  17. Цукор-рафінад, тобто цукор в кубиках, був винайдений в Чехії в середині 19-го століття. Йому там навіть пам'ятник поставили.
  18. Бразилія займає перше місце у світі за споживанням цукру на душу населення.
  19. У 18-му столітті з Африки на острови Ямайка і Барбадос було вивезено близько мільйона рабів . Їм була уготована доля працівників на плантаціях цукрової тростини (див. 23 цікавих факту про Ямайці ).
  20. Зловживання цукром призводить до підвищення рівня інсуліну в організмі, що, у свою чергу, може стати причиною діабету або раку.
  21. Деякі дослідження вказують на те, що схильність до непомірного споживання цукру передається у спадок.
  22. Цукрова тростина може виростати до 7-9 метрів у висоту.
  23. Середній рівень споживання цукру в світі повільно, але вірно росте, так як він входить до складу багатьох продуктів.
  24. Після потрапляння в організм цукор розщеплюється на глюкозу і фруктозу, тому його енергетична цінність дуже висока. Людське тіло отримує близько половини всієї енергії саме за рахунок глюкози.
  25. Середньостатистична людина поїдає близько 40 кг цукру на рік, вважаючи в тому числі і той, що міститься в десертах, закусках і іншої їжі.