Журавлина — смачна ягода, до того ж неймовірно корисна і багата різними вітамінами. Втім, щодо смаку можна посперечатися — не всім людям подобається журавлина, але всі визнають, що вона надзвичайно корисна для організму. Її можна вживати у свіжому вигляді, а можна, наприклад, варити з неї компоти та варення, або ж класти її в чай. Крім того, журавлина, будучи замороженої, довгий час зберігає як свою користь, так і смакові якості.
Цікаві факти про журавлині.
- Латинська назва журавлини Oxycoccos буквально перекладається як «кисла ягода» . Походження російського слова «журавлина» до сих пір не ясно.
- Щороку один невеликий чагарник журавлини приносить 200-300 ягід.
- Журавлина росте в надзвичайно вологих місцях - наприклад, на болотах і вологих берегах озер. Часто зустрічається по сусідству з брусницею (див. цікаві факти про брусниці ).
- Журавлина виключно корисна для здоров'я завдяки високій концентрації вітамінів С, групи В, РР і К1. За кількістю цих речовин журавлина не поступається цитрусовим, капусті і суниці. У ягодах також міститься великий запас калію, фосфору, кальцію, заліза, йоду і магнію.
- Науково доведено, що журавлина має протизапальну дію і захищає від стресу або депресії.
- Журавлину використовують для виготовлення маси страв і напоїв: листя стає хорошим замінником чаю, з ягід готують морси, кисіль, варення, соки, мармелад, соуси і квас. Терпкі ягоди стали дуже популярною добавкою в спиртні напої і сировиною для різних настоянок.
- Унікальна особливість журавлини - ягоди, що зберігаються в дерев'яних бочках з водою, зберігають свіжість протягом цілого року, до збору наступного врожаю. Журавлину також можна зберегти на всю зиму, замочивши в слабкому цукровому сиропі.
- Журавлину застосовують в медицині як ліки від цинги, при ангіні, застуді, інфекціях сечових шляхів, ревматизмі і авітамінозах.
- Найбільший в світі виробник журавлини - США. Журавлинний поля також є на канадській, польської та білоруської територіях (див. цікаві факти про США ).
- у США і Канаді вирощують крупноплодовую журавлину, яка не тоне в воді завдяки наявності в ягодах камер з повітрям. Це одна з небагатьох ягід, здатних триматися на воді. Перед збором врожаю плантації затоплює, ягоди спливають на поверхню, і їх можна легко зібрати за допомогою спеціальних машин.
- У 1964 році в Радянському Союзі випустили поштову марку, на якій красувалася яскраво-червона журавлина.
- Береза і квітуча журавлина прикрашають герб комуни в Швейцарії під назвою Безенбюрен (див. цікаві факти про Швейцарію ).
- З 1980-х років журавлинний сік часто використовують при зйомках фільмів в якості замінника крові.
- Ягоди журавлини майже цілком (на 90%) складаються з води.
- Журавлину прийнято збирати двічі на рік - восени та з настанням морозів прямо перед початком зими.
- Стиглість журавлини можна перевірити, кинувши ягоду на стіл - зріла журавлина повинна підстрибнути.
- Журавлина з 1994 року вважається офіційним пл одом американського штату Массачусетс.
- Кущики журавлини здатні дожити до сотні років.
- Найчастіше журавлина не росте більш ніж на 30 сантиметрів, проте окремі види досягають півтораметрової висоти.
- Соус з ягід журавлини був вперше законсервований в 1912 році.
- На американському континенті індіанці використовували журавлинну пасту, щоб збільшити термін зберігання сушеного м'яса - для досягнення результату ці продукти досить було перемішати.