Смачна і корисна ягода чорниця цікава не тільки тим, що її можна їсти, а й тим, що її листя також знаходить широке застосування. Росте вона переважно в холодному кліматі, і збирають її восени. Вона дійсно настільки ж корисна для організму, наскільки й приємна на смак. Щоправда, не варто забувати, що помірність у поїданні ягід дуже бажана.
- Як і багато інших ягід, після миття вона швидко псується, тому промивати чорницю треба безпосередньо перед тим, як з'їсти, а не заздалегідь.
- Українська назва чорниці походить від кольору її соку, яким з легкістю може забруднити руки, рот та одяг.
- Заввишки кущики чорниці можуть сягати 0,5 метра, але на півночі, в тундрі, росте її карликовий різновид заввишки лише 2-3 сантиметри.
- Квітки чорниці завжди нахилені вниз, до землі. Це допомагає рослині захистити пилок від дощу.
- Як випливає з назви цієї ягоди, вона справді чорного кольору, але іноді вона здається синюватою через восковий наліт. А ось вимита чорниця одразу стає яскравою і зовсім чорною.
- Чорничне насіння не перетравлюється в організмі ссавців. Так рослина і розмножується – птахи поїдають ягоди, а потім розносять насіння разом із послідом по всій окрузі.
- Найближчими родичами чорниці з погляду біології є брусниця і журавлина.
- У чорниці міститься лише незначна кількість кислот, зате багато вітамінів A і B.
- І самі ягоди, і чорничне листя широко застосовуються в народній медицині. Вважається, що її вживання в їжу допомагає запобігти безлічі хвороб очей.
- Виростає чорниця переважно на півночі Європи та Азії, але її було інтродуковано і в Північну Америку, де вона добре прижилася.
- Кущики чорниці починають приносити плоди тільки на 2-3 році життя.
- У садівників користується популярністю гібрид чорниці та лохини.
- Ця ягода дуже низькокалорійна. В 1 кілограмі чорниці міститься лише близько 570 ккал.
- В англійській мові для позначення чорниці та лохини використовується одне й те саме слово – blueberry, що перекладається, як «блакитна ягода».
- Завдяки високому вмісту антоціанів (пігментів, що надають ягодам темно-синього кольору), чорниця сприяє зміцненню стінок судин, зниженню артеріального тиску та зменшенню рівня "поганого" холестерину.