Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.


15 цікавих фактів про чорницю

Підбірки фактівПерегляди: 1413

15 цікавих фактів про чорницю

Смачна і корисна ягода чорниця цікава не тільки тим, що її можна їсти, а й тим, що її листя також знаходить широке застосування. Росте вона переважно в холодному кліматі, і збирають її восени. Вона дійсно настільки ж корисна для організму, наскільки й приємна на смак. Щоправда, не варто забувати, що помірність у поїданні ягід дуже бажана.

  1. Як і багато інших ягід, після миття вона швидко псується, тому промивати чорницю треба безпосередньо перед тим, як з'їсти, а не заздалегідь.
  2. Українська назва чорниці походить від кольору її соку, яким з легкістю може забруднити руки, рот та одяг.
  3. Заввишки кущики чорниці можуть сягати 0,5 метра, але на півночі, в тундрі, росте її карликовий різновид заввишки лише 2-3 сантиметри.
  4. Квітки чорниці завжди нахилені вниз, до землі. Це допомагає рослині захистити пилок від дощу.
  5. Як випливає з назви цієї ягоди, вона справді чорного кольору, але іноді вона здається синюватою через восковий наліт. А ось вимита чорниця одразу стає яскравою і зовсім чорною.
  6. Чорничне насіння не перетравлюється в організмі ссавців. Так рослина і розмножується – птахи поїдають ягоди, а потім розносять насіння разом із послідом по всій окрузі.
  7. Найближчими родичами чорниці з погляду біології є брусниця і журавлина.
  8. У чорниці міститься лише незначна кількість кислот, зате багато вітамінів A і B.
  9. І самі ягоди, і чорничне листя широко застосовуються в народній медицині. Вважається, що її вживання в їжу допомагає запобігти безлічі хвороб очей.
  10. Виростає чорниця переважно на півночі Європи та Азії, але її було інтродуковано і в Північну Америку, де вона добре прижилася.
  11. Кущики чорниці починають приносити плоди тільки на 2-3 році життя.
  12. У садівників користується популярністю гібрид чорниці та лохини.
  13. Ця ягода дуже низькокалорійна. В 1 кілограмі чорниці міститься лише близько 570 ккал.
  14. В англійській мові для позначення чорниці та лохини використовується одне й те саме слово – blueberry, що перекладається, як «блакитна ягода».
  15. Завдяки високому вмісту антоціанів (пігментів, що надають ягодам темно-синього кольору), чорниця сприяє зміцненню стінок судин, зниженню артеріального тиску та зменшенню рівня "поганого" холестерину.