З винограду виготовляють неймовірне число різних страв, десертів і напоїв. Ця рослина поширилося по всьому світу, і воно культивується практично у всіх країнах, клімат яких підходить для його вирощування. Сортів його дуже, дуже багато, і всі вони неабияк відрізняються один від одного розмірами, смаком і вмістом корисних речовин.
Цікаві факти про виноград
- На латині « виноград » означає « vinifera » ;. Тому саме в його честь і був названий відкритий в минулому столітті астероїд вініфера.
- Достеменно встановлено, що стародавні єгиптяни культивували виноград в дельті Нілу ще в 6-му тисячолітті до нашої ери.
- за змістом корисних речовин виноградна м'якоть поступається шкірці цих ягід.
- Свіжі, але не вимиті виноградини іноді здаються трохи білястого, пухнастими. Насправді цей наліт являє собою колонії мікроорганізмів.
- Світлі сорти винограду за змістом корисних речовин поступаються темним.
- Фахівці поділяють всі численні сорти винограду на чотири групи, в залежності від кольору ягід - червоний, рожевий, чорний і білий.
- На виготовлення однієї стандартної пляшки вина йде близько шестисот ягід.
- Петрушка допомагає виноградним лозам захищатися від комах, тому її часто висаджують в виноградниках (див. 25 цікавих фактів про комах ).
- Російські виноградники неабияк постраждали від вирубки в радянські часи, коли за часів антиалкогольної компанії їх активно знищували.
- Виноград зображували на монетах представники самих різних держав в далекій давнині.
- Число сортів винограду не піддається обчисленню, так як постійно виводяться все нові і нові. Всього їх зараз приблизно від 10 до 20 тисяч.
- Виноград вважається символом Вірменії. Правда, неофіційним. У цій країні роблять дійсно чудові вина (див. 20 цікавих фактів про Вірменію ).
- При належному догляді виноградні лози можуть рости і плодоносити сотні років. У словенському місті Марібор досі росте найстаріша з них.
- Винна кислота, вона ж харчова добавка Е334, насправді являє собою абсолютно натуральний продукт. Її виготовляють з листя і пагонів цієї рослини.
- Вирощування винограду практично не залишає відходів. Останні йдуть на виробництво самих різних речовин, включаючи дьоготь і різні натуральні барвники, а з насіння виготовляють різні масла.
- Деякі сорти винограду цінуються не за плоди, а за красу лози. Їх вирощують в декоративних цілях.
- Популярні сорти винограду, що не містять насіння, можуть розмножуватися тільки за допомогою людини.
- У звичайних ягодах цієї рослини в середньому міститься від 2 до 4 кісточок.
- Довжина виноградної лози в сприятливих умовах може досягати тридцяти-сорока метрів.
- у багатьох стравах, наприклад, в голубці, капустяне листя можна сміливо замінювати на виноградні.