15 цікавих фактів про картоплю

Підбірки фактівПерегляди: 2514

15 цікавих фактів про картоплю

Картопля входить у звичний раціон у більшості з нас, і ми їмо її ледь не щодня, особливо не замислюючись над тим, що ж вона з себе представляє. Кількість страв, до складу яких входить картопля, нескінченно величезна, і складно переоцінити користь, яку цей коренеплід приніс усьому світу. У багатьох народів картопля становить незмінний елемент раціону і майже завжди є в наявності на столі.

  1. Існують присвячені картоплі музеї. Найвідоміший «картопляний» музей розташований у Бельгії.
  2. У деяких острівних тропічних країнах у минулому картопля служила еквівалентом грошей.
  3. Антуан-Огюст Пармантьє, популяризатор картоплі у Франції, зумів вижити в полоні під час Семирічної війни завдяки тому, що його годували виключно картоплею, яку на той час вважали їжею для бідних. Після звільнення він присвятив життя доказу того, що картопля є цінним і поживним продуктом.
  4. У столиці республіки Білорусь є пам'ятник картоплі.
  5. У світі існує два сорти картоплі, що відрізняються синім кольором.
  6. Найдорожчу у світі картоплю вирощують на острові Нуармутьє (Франція). Вартість кілограма картоплі цього сорту становить приблизно п'ятсот євро.
  7. Першими культивувати картоплю стали індіанці, які жили чотири тисячі років тому на території сучасного Перу. Вони вивели близько двохсот різних сортів картоплі.
  8. Картопля приблизно на 4/5 складається з води. Точне значення залежить від сорту.
  9. Картопля – перша коренеплідна рослина, коли-небудь вирощена в невагомості. Цей експеримент був проведений 1995 року на американській космічній станції «Колумбія».
  10. У середньому кожна людина у світі з'їдає близько 33 кг картоплі на рік. Найбільше її споживають у Білорусі – приблизно 170 кг на людину.
  11. Найбільша коли-небудь вирощена картоплина мала вагу близько 8 кілограмів.
  12. Якщо з'їсти хоча б одну ягоду картоплі, можна отруїтися.
  13. Батьківщиною картоплі прийнято вважати Південну Америку.
  14. Картоплю завезли до Європи наприкінці 16-го століття, але аж до кінця 18-го століття європейці практично не вживали її в їжу. Існувало навіть повір'я, що картопля викликає проказу.
  15. Наприкінці 19-го століття на Алясці, охопленій золотою лихоманкою, картопля коштувала дорожче за золото. Це було викликано тим, що серед золотошукачів лютувала цинга, а картопля є чудовим засобом для боротьби з цією хворобою.