14 цікавих фактів про смородину

Підбірки фактівПерегляди: 1498

Факти про смородині

Смородина — ягода не тільки смачна, а й корисна. У магазинах вона, звичайно, коштує дорого, але багатьом з нас доводилося є її на дачі, де смородину разом з іншими смачними речами дбайливо вирощують бабусі і дідусі. Ну а якщо раптом ви ще не знаєте, яка вона на смак — спробуйте, і вам напевно сподобається!

Цікаві факти про смородину.

  1. Смородина — ягода воістину всюдисуща. Вона не росте тільки на двох континентах — Австралія та Антарктида (див. цікаві факти про Антарктиду ) .
  2. у недостиглої смородині вітаміну С вчетверо більше, ніж в стиглої.
  3. Найкорисніша і смачна смородина — та, що росте на півночі, за умови, що коротке північне літо було теплим.
  4. У світі налічується понад півтори сотні видів смородини всіх кольорів, хоча більшості людей відомі тільки чорна, червона і біла.
  5. Листя смородини майже так само, як і її ягоди, насичені вітамінами, тому їх споконвіку використовують при виготовленні домашніх консервів.
  6. Колись смородина була відома під назвою « монастирська ягода » ;, так як її вирощували практично у всіх монастирях.
  7. Смородина виводить з організму наслідки радіаційного опромінення — радіоізотопи (див. цікаві факти про радіацію ).
  8. Дикоросла смородина зустрічається майже по всьому світу, вона росте навіть на суворих просторах Сибіру.
  9. Найближчим родичем смородини з біологічної точки зору є агрус.
  10. Звідки почалося поширення смородини по світу, ніхто не знає точно, але передбачається, що батьківщина цієї рослини — Азія.
  11. Росія займає перше місце у світі місця за обсягами вирощування смородини (див. цікаві факти про Росію ) .
  12. у приблизно 30-40 ягодах чорної смородини міститься денна норма (для дорослої людини) вітаміну С.
  13. З чорної смородини виготовляється повсюдно використовується в харчовому виробництві натуральний барвник.
  14. Регулярне вживання в їжу смородини зміцнює імунітет.