Смородина — ягода не тільки смачна, а й корисна. У магазинах вона, звичайно, коштує дорого, але багатьом з нас доводилося є її на дачі, де смородину разом з іншими смачними речами дбайливо вирощують бабусі і дідусі. Ну а якщо раптом ви ще не знаєте, яка вона на смак — спробуйте, і вам напевно сподобається!
Цікаві факти про смородину.
- Смородина — ягода воістину всюдисуща. Вона не росте тільки на двох континентах — Австралія та Антарктида (див. цікаві факти про Антарктиду ) .
- у недостиглої смородині вітаміну С вчетверо більше, ніж в стиглої.
- Найкорисніша і смачна смородина — та, що росте на півночі, за умови, що коротке північне літо було теплим.
- У світі налічується понад півтори сотні видів смородини всіх кольорів, хоча більшості людей відомі тільки чорна, червона і біла.
- Листя смородини майже так само, як і її ягоди, насичені вітамінами, тому їх споконвіку використовують при виготовленні домашніх консервів.
- Колись смородина була відома під назвою « монастирська ягода » ;, так як її вирощували практично у всіх монастирях.
- Смородина виводить з організму наслідки радіаційного опромінення — радіоізотопи (див. цікаві факти про радіацію ).
- Дикоросла смородина зустрічається майже по всьому світу, вона росте навіть на суворих просторах Сибіру.
- Найближчим родичем смородини з біологічної точки зору є агрус.
- Звідки почалося поширення смородини по світу, ніхто не знає точно, але передбачається, що батьківщина цієї рослини — Азія.
- Росія займає перше місце у світі місця за обсягами вирощування смородини (див. цікаві факти про Росію ) .
- у приблизно 30-40 ягодах чорної смородини міститься денна норма (для дорослої людини) вітаміну С.
- З чорної смородини виготовляється повсюдно використовується в харчовому виробництві натуральний барвник.
- Регулярне вживання в їжу смородини зміцнює імунітет.