Дружні проекти

22 цікавих фактів про сніжного барса

Підбірки фактівПерегляди: 2810

22 цікавих фактів про сніжного барса

Снігові барси – дивовижні представники родини котячих. Одночасно м'язисті й граціозні, вони мешкають переважно високо в горах. На жаль, весь їхній вид перебуває під загрозою зникнення...

  1. Снігові барси здатні здійснювати неймовірні стрибки до шести метрів завдовжки і трьох метрів у висоту.
  2. Максимальна висота, на якій було виявлено снігового барса, становить близько шести кілометрів над рівнем моря.
  3. Снігові барси занесені до Червоної книги як вид, що перебуває на межі вимирання.
  4. Інша назва снігового барса – ірбіс, що в перекладі з тюркської мови означає «сніговий кіт».
  5. Навіть у наші дні снігові барси слабо вивчені, оскільки важкодоступність ареалу їхнього проживання ускладнює будь-які дослідження.
  6. Снігові барси мають короткі м'язисті лапи і надзвичайно довгий хвіст, який під час бігу на високій швидкості і під час стрибків використовується ними як кермо. У довжину ірбіси можуть досягати двох метрів (разом із хвостом).
  7. Самки снігових барсів приносять потомство двічі на рік.
  8. Снігові барси не нападають на людей першими, не розцінюючи їх, мабуть, як здобич.
  9. Забарвлення хутра снігового барса робить його маскування в засніжених горах ідеальним.
  10. Точна тривалість життя снігових барсів невідома, поточні дослідження повідомляють про терміни в 20-25 років.
  11. Снігові барси – кочівники, вони можуть постійно подорожувати територією до тисячі квадратних кілометрів.
  12. Зовні сніговий барс дійсно дуже нагадує леопарда, тільки хутро в нього не жовте, а біле.
  13. Снігові барси через особливості будови гортані не вміють видавати ні виття, ні гарчання, ні нявкання.
  14. 23 жовтня – міжнародний день снігового барса.
  15. Снігові барси – одинаки, вони ревно охороняють свою територію від вторгнення.
  16. На території дванадцяти країн популяція снігових барсів має статус охоронюваної.
  17. Кошенята снігових барсів люблять кататися зі снігових гірок, зовсім як діти.
  18. Сніговий барс – одна з найбільш високогірних тварин на планеті.
  19. Барси ведуть сутінковий спосіб життя, але за необхідності можуть підтримувати активність і в денний час.
  20. Зазвичай барси влаштовують собі лігво в печерах або в ущелинах скель. Там вони вдень відсипаються перед полюванням.
  21. У снігових барсів надзвичайно гострий зір.
  22. Лапи у снігового барса широкі, нагадують рисячі. Барси вміють ходити по глибокому снігу, не провалюючись у нього.