20 цікавих фактів про полуницю

Підбірки фактівПерегляди: 1518

20 цікавих фактів про полуницю

О, полуниця!.. Дуже смачна ягода, яка так і вабить дражливим запахом і червоним боком. Виростити її самому не так вже й просто – вона доволі примхлива, а полуниця, яку продають у магазині, нерідко вирізняється слабким смаком – це наслідки того, що її вирощують під штучним сонцем десь у теплиці.

  1. Полуниця і суниця – ягоди одного біологічного роду. В українській мові полуницею прийнято називати всі сорти суниці з великими ягодами.
  2. Полуниця – одна з небагатьох рослин, у яких насіння розташоване не всередині плоду, а зовні. На кожній ягоді знаходиться місце приблизно для 200 насінин.
  3. Полуниця вкрита настільки ніжною шкіркою, що її можна мити тільки безпосередньо перед вживанням у їжу – якщо зробити це заздалегідь, ягоди втратять свої корисні властивості і швидко почнуть псуватися.
  4. Полуниця багата на вітамін С – у 100 грамах ароматних ягід міститься 98% добової норми цієї речовини.
  5. Полуниця – одна з найпопулярніших садових культур на Землі. Її вирощують у всіх куточках земної кулі, окрім полюсів та Австралії.
  6. Найбільшим виробником полуниці вважається американський штат Каліфорнія, де щорічно збирають до 1 млрд тонн ягід цього виду. При цьому найкращою у світі за якістю вважають полуницю, вирощену в Британії.
  7. Перші документальні згадки про полуницю відносяться до 230-х років до н.е., коли цю ягоду почали висаджувати в Італії. Однак справжню популярність у Європі полуниця здобула лише в 16 столітті.
  8. В одному з бельгійських міст є музей, цілком присвячений полуниці.
  9. Завдяки корисним речовинам, що містяться в ній, полуниця допомагає нормалізувати рівень холестерину і служить профілактичним засобом від хвороб серця.
  10. Полуниця може бути не тільки червоною – на планеті існують сорти цієї ягоди і з білими плодами. За своїми корисними властивостями вони нітрохи не поступаються червоним побратимам.
  11. Французи вважають полуницю потужним афродизіаком.
  12. У давнину полуницю прописували як ліки від найрізноманітніших недуг – від лихоманки і нетравлення шлунка до депресії і головного болю.
  13. Маска зі свіжих ягід полуниці дає змогу вирівняти колір шкіри обличчя, позбутися пігментних плям, зморшок і веснянок. Шанувальники натуральних косметичних засобів запевняють, що під впливом полуниці шкіра стає білою, ніжною, очищеною від забруднень і відмерлих клітин.
  14. Полуниця білого кольору з червоними кісточками за смаком нагадує ананас.
  15. У деяких країнах заведено маринувати зелену полуницю і вживати в їжу як своєрідну заміну маринованих огірків.
  16. Полуницю можна не тільки їсти сирою або у вигляді солодкого варення, а й додавати її до птиці, морепродуктів, сиру, або навіть обсмажувати в олії з чорним перцем.
  17. На початку 1980-х років у США було вирощено рекордно велику полуницю – щоправда, смакові якості ягоди вагою в 231 г залишали бажати кращого.
  18. В одному з американських ресторанів подають страву вартістю 1,4 млн доларів, що складається з полуниці, крему, листочка м'яти і золотого кільця з великим рожевим діамантом.
  19. На планеті вирощують понад 300 видів полуниці.
  20. Дослідження показують, що полуниця покращує пам'ять і перешкоджає передчасному старінню клітин мозку.