Соя — одна з найбільш затребуваних і популярних в світі сільськогосподарських культур. Що з неї тільки не роблять! .. Будучи одним з найдавніших рослин, культивованих людиною, соя використовується в кухнях різних країн і народів, а число страв, до складу яких вона входить, не піддається обчисленню.
Цікаві факти про сою.
- Точний час, коли сою вперше культивували, невідомо, але вчені стверджують, що сталося це не менше п'яти-семи тисяч років тому.
- Соя надзвичайно поживна, а вміст білка в ній може доходити до п'ятдесяти відсотків.
- у Європі соя стала культивуватися лише з кінця 19-го століття (див. цікаві факти про країни Європи ).
- Щорічно в світі вирощується більше трьохсот мільйонів тонн сої. Дві третини від цієї кількості припадає на Бразилію і США.
- Перше в світі місце за споживанням сої займає Китай.
- Соя є важливим компонентом у виробництві збалансованих кормів для домашніх тварин і сільськогосподарської худоби.
- Унікальність сої полягає в тому, що з неї можливо приготувати сурогати маси інших продуктів, починаючи молоком і кава і закінчуючи м'ясом.
- у Росії сої проводиться приблизно в 70-80 разів менше, ніж в США.
- Геном сої був повністю розшифрований в 2010 році. Обсяг даних склав 1115 мегабайт.
- Соя частіше за всіх інших рослин піддається генетичним модифікаціям, покликаним поліпшити її властивості.