Соя – одна з найбільш затребуваних і популярних у світі сільськогосподарських культур. Що з неї тільки не роблять!.. Будучи однією з найдавніших рослин, культивованих людиною, соя використовується в кухнях найрізноманітніших країн і народів, а кількість страв, до складу яких вона входить, не піддається обчисленню.
- Точний час, коли сою вперше культивували, невідомий, але вчені стверджують, що сталося це не менше п'яти-семи тисяч років тому.
- Соя надзвичайно поживна, а вміст білка в ній може доходити до п'ятдесяти відсотків.
- В Європі соя стала культивуватися лише з кінця 19-го століття.
- Щорічно у світі вирощується понад триста мільйонів тонн сої. Дві третини від цієї кількості припадають на Бразилію і США.
- Перше у світі місце за споживанням сої посідає Китай.
- Соя є важливим компонентом у виробництві збалансованих кормів для домашніх тварин і сільськогосподарської худоби.
- Унікальність сої полягає в тому, що з неї можливо приготувати сурогати маси інших продуктів, починаючи молоком і кавою і закінчуючи м'ясом.
- Соя використовується не лише в харчовій промисловості, а й у виробництві біопалива. Соєва олія служить сировиною для створення екологічного дизельного пального, яке скорочує викиди вуглекислого газу.
- Геном сої був повністю розшифрований у 2010 році. Обсяг даних склав 1115 мегабайт.
- Соя частіше за всі інші рослини піддається генетичним модифікаціям, покликаним поліпшити її властивості.