Ананас – дуже смачний фрукт, завезений до нас із Південної Америки. Утім, як сказати – завезений... Він і зараз росте тільки в спекотних країнах із вологим кліматом, звідки і поставляється любителям ананасів по всьому світу, або ж у критих оранжереях. Тільки ось у їжу його вживати потрібно помірно, інакше наслідки для травної системи будуть не дуже хорошими.
- Перша згадка про ананас зустрічається в літературі в середині XVI століття – його описано в книзі «Хроніка Перу».
- Незрілі ананаси непридатні для їжі – їхній сік обпікає губи і має сильнодіючий проносний ефект.
- Ананасова м'якоть майже цілком (на 86%) складається з води. Водночас фрукт багатий на калій, вітаміни групи В і А, аскорбінову кислоту, залізо, кальцій, цинк, магній, йод, марганець.
- Ананаси містять ферменти, що полегшують розщеплення і засвоєння білків організмом людини. Однак зловживати ананасовою дієтою не варто – вона може спричинити пошкодження слизової оболонки рота.
- Ананас у помірних кількостях корисний для здоров'я – він покращує травлення і розріджує кров. Водночас, ці ароматні плоди протипоказані людям із захворюваннями шлунка.
- Склянка соку з ананасів може позбавити від заколисування під час подорожей повітрям або водою.
- Один з учасників експедиції Магеллана в середині XVI століття назвав ананас «найсмачнішим плодом на Землі».
- Ананас використовують як сировину для виготовлення тканин завдяки міцним волокнам, з яких складається його листя.
- Ананас чудово впишеться в будь-яку дієту для схуднення – у 100 грамах плоду міститься лише 48 кілокалорій. Завдяки значній кількості солей калію тропічний плід допомагає виведенню з організму надлишку рідини, що також сприяє зниженню ваги. Страви з ананасів сприяють перетравленню жиру і покращують обмін речовин.
- Ананаси застосовують для виготовлення масок, які підходять людям із жирною шкірою обличчя.
- Батьківщина їстівних сортів ананасів – центральні райони Бразилії, звідки ці фрукти розвезли по всьому світу.
- Ананаси досі збирають вручну – надзвичайно колючі та примхливі рослини не терплять інших методів, які пропонує технічний прогрес.
- Ананас можна спробувати виростити навіть у себе вдома – для цього достатньо посадити в землю зрізаний із плоду «чубчик» із листя.
- Ананас красується на гербах Ямайки, а також Антигуа і Барбуди.
- Ананаси почали вирощувати в Європі у теплицях з XVII століття, а в Україні вони з’явилися у XVIII столітті. Перші ананаси були привезені до маєтків заможних українських панів і вирощувалися у теплицях, зокрема у маєтках Західної України.
- Щоб повністю дозріти, ананасу потрібно 3 роки, тому ці плоди досить дорого коштують.
- Фактично ананас – це не один, а безліч маленьких плодів, з'єднаних між собою.
- Після того, як ананас був зібраний, його дозрівання зупиняється, тому в магазині потрібно купувати тільки стиглі плоди. При цьому стиглі ананаси можуть бути і зеленими, і жовтими, і навіть рожевими – залежно від сорту та країни походження.
- Стиглий ананас дуже швидко псується – його необхідно з'їсти максимум за два дні або зберігати в холодильнику (там він збереже свіжість близько тижня).
- В Азії придумали спеціальне пристосування для вилучення м'якоті ананаса.
- З ананасів роблять не тільки цукерки, фруктові салати і джеми, а й ананасове вино.
- У минулому ананас вважали небезпечним фруктом для вагітних, проте пізніше вчені довели, що жінка повинна разом з'їсти щонайменше 10 плодів, щоб вони стали причиною викидня.