Ананас — смачний фрукт, завезений до нас з Південної Америки. Втім, як сказати — завезений … Він і зараз росте тільки в жарких країнах з вологим кліматом, звідки і поставляється любителям ананасів по всьому світу, або ж в критих оранжереях. Тільки ось в їжу його вживати потрібно помірно, інакше наслідки для системи травлення будуть не дуже хорошими.
Цікаві факти про ананаси.
- Перша згадка про ананасі зустрічається в літературі в середині XVI століття - він описаний в книзі "Хроніка Перу» .
- Незрілі ананаси непридатні для їжі - їх сік обпікає губи і володіє сильнодіючим проносним ефектом.
- Ананасова м'якоть майже цілком (на 86%) складається з води. У той же час, фрукт багатий калієм, вітамінами групи В і А, аскорбінової кислотою, залізом, кальцієм, цинком, магнієм, йодом і марганцем.
- Ананаси містять ферменти, що полегшують розщеплення і засвоєння білків організмом людини. Однак зловживати ананасною дієтою не варто - вона може викликати пошкодження слизової оболонки рота.
- Ананас в помірних кількостях корисний для здоров'я - він покращує травлення і розріджує кров. У той же час, ці ароматні плоди протипоказані людям із захворюваннями шлунка.
- Стакан соку з ананасів може позбавити від заколисування під час подорожей по повітрю або воді.
- Один з учасників експедиції Магеллана в середині XVI століття назвав ананас «смачним плодом на Землі» (див. цікаві факти про Магеллане ).
- Ананас використовують як сировину для виготовлення тканин завдяки міцним волокнам, з яких складаються його листя.
- Ананас прекрасно впишеться в будь-яку дієту для схуднення - в 100 грамах плода міститься тільки 48 кілокалорій. Завдяки значній кількості солей калію тропічний плід допомагає виведенню з організму надлишку рідини, що також сприяє зниженню ваги. Страви з ананасів сприяють перетравленню жиру і покращують обмін речовин.
- Ананаси застосовують для виготовлення масок, що підходять людям з жирною шкірою обличчя.
- Батьківщина їстівних сортів ананасів - центральні райони Бразилії, звідки ці фрукти розвезли по всьому світу (див. цікаві факти про Бразилію ).
- Ананаси досі збирають вручну - надзвичайно колючі і примхливі рослини не терплять інших методів, які пропонує технічний прогрес.
- Ананас можна спробувати виростити навіть у себе вдома - для цього досить посадити в землю зрізаний з плоду «чубчик» з листя.
- Ананас красується на гербах Ямайки, а також Антигуа і Барбуди (див. цікаві факти про Ямайці ).
- Поки доставляти ананаси з тропічних країн було дорого, в Росії їх вирощували в численних оранжереях - в тому числі в Санкт-Петербурзі і на Соловецьких островах.
- Щоб повністю дозріти, ананасу потрібно 3 роки, тому ці плоди досить дорого коштують.
- Фактично ананас - це не один, а безліч маленьких плодів, з'єднаних між собою.
- Після того, як ананас був зібраний, його дозрівання зупиняється, тому в магазині потрібно купувати тільки стиглі плоди. При цьому стиглі ананаси можуть бути і зеленими, і жовтими, і навіть рожевими - в залежності від сорту і країни походження.
- Стиглий ананас дуже швидко псується - його необхідно з'їсти максимум за два дні або зберігати в холодильнику (там він збереже свіжість близько тижня).
- У Азії придумали спеціальне пристосування для вилучення м'якоті ананаса.
- З ананасів роблять не тільки цукерки, фруктові салати і джеми, а й ананасове вино.
- У минулому ананас вважали небезпечним фруктом для вагітних, проте пізніше вчені довели, що жінка повинна разом з'їсти не менше 10 плодів, щоб вони стали причиною викидня.