Різноманітні кислоти використовуються в самих різних областях промисловості. Вони містяться в багатьох продуктах харчування, їх застосовують для виробництва різних предметів побуту, в тонкої техніці і важкої металургії - та що там говорити, вони знайшли собі застосування взагалі всюди. Людству властивості кислот відомі вже давно, і за минулі століття і тисячоліття люди далеко просунулися в їх вивченні.
Цікаві факти про кислотах
- Лимонна кислота так називається, тому що її отримують в основному з лимонів. Але не тільки з них - її економічно вигідно виробляти з особливою цвілі.
- Молочна кислота, яка в незначних кількостях виробляється в організмах теплокровних ссавців, притягує комарів і інших комах (див. 28 цікавих фактів про комарів ).
- Мурахи вміють виділяти їдку кислоту, яка служить відразу двом цілям - захист власного гнізда і попередження родичів. Тому її і назвали мурашиної.
- Сірчана кислота незамінна при обробці самих різних мінералів і металів. Електроліт для свинцево-кислотних акумуляторів теж роблять на її основі.
- Ортофосфорная кислота входить до складу всесвітньо поширеною « Кока-коли » та інших напоїв.
- Царська горілка - суміш соляної і азотної кислот, що відрізняється від інших кислот тим, що вона може розчиняти благородні метали - платину, золото та інші. За це вона і отримала свою назву.
- У Італії, на острові Сицилія, є озеро Смерті, вода в якому настільки насичена кислотою, що надходить з двох розташованих на дні джерел, що вона вбиває все живе (див. 19 цікавих фактів про Італію ).
- У шлунковому соку здорової людини міститься достатня кількість соляної кислоти , щоб днів за шість-сім повністю розчинити невеликий шматочок металу. Саме тому стінки шлунка постійно оновлюються новими тканинами - через їдкою середовища.
- Сірчана кислота була відкрита в Стародавній Персії вченим Абубекером-аль-Рези близько тисячі років тому.
- Кислотність складів вимірюється по 14-бальній шкалі. Нейтральна відмітка, відповідна дистильованої воді - 7. Цифри більше сімки свідчать про кислотності середовища, а нижче - про її лужності.
- Кисень отримав свою назву через висунутої в XVIII столітті теорії про те, що він входить в склад всіх кислот. Теорія згодом була спростована, але назва хімічного елемента прижилося.
- Першої відкритої людством кислотою стала оцтова.
- Сам оцет був відкритий випадково. Процес приготування вина пішов не так, як було задумано, і в результаті вийшов саме оцет.
- Для виробництва 1 тонни лимонної кислоти потрібно близько 40 тонн лимонів.
- Кислоти бувають не тільки рідкими. Деякі з них, зокрема, борна кислота, можуть існувати і в твердому вигляді.