Дружні проекти

15 цікавих фактів про кислоти

Перегляди: 146

Цікаві факти про кислотах

Різноманітні кислоти використовуються в самих різних областях промисловості. Вони містяться в багатьох продуктах харчування, їх застосовують для виробництва різних предметів побуту, в тонкої техніці і важкої металургії - та що там говорити, вони знайшли собі застосування взагалі всюди. Людству властивості кислот відомі вже давно, і за минулі століття і тисячоліття люди далеко просунулися в їх вивченні.

Цікаві факти про кислотах

  1. Лимонна кислота так називається, тому що її отримують в основному з лимонів. Але не тільки з них - її економічно вигідно виробляти з особливою цвілі.
  2. Молочна кислота, яка в незначних кількостях виробляється в організмах теплокровних ссавців, притягує комарів і інших комах (див. 28 цікавих фактів про комарів ).
  3. Мурахи вміють виділяти їдку кислоту, яка служить відразу двом цілям - захист власного гнізда і попередження родичів. Тому її і назвали мурашиної.
  4. Сірчана кислота незамінна при обробці самих різних мінералів і металів. Електроліт для свинцево-кислотних акумуляторів теж роблять на її основі.
  5. Ортофосфорная кислота входить до складу всесвітньо поширеною « Кока-коли » та інших напоїв.
  6. Царська горілка - суміш соляної і азотної кислот, що відрізняється від інших кислот тим, що вона може розчиняти благородні метали - платину, золото та інші. За це вона і отримала свою назву.
  7. У Італії, на острові Сицилія, є озеро Смерті, вода в якому настільки насичена кислотою, що надходить з двох розташованих на дні джерел, що вона вбиває все живе (див. 19 цікавих фактів про Італію ).
  8. У шлунковому соку здорової людини міститься достатня кількість соляної кислоти , щоб днів за шість-сім повністю розчинити невеликий шматочок металу. Саме тому стінки шлунка постійно оновлюються новими тканинами - через їдкою середовища.
  9. Сірчана кислота була відкрита в Стародавній Персії вченим Абубекером-аль-Рези близько тисячі років тому.
  10. Кислотність складів вимірюється по 14-бальній шкалі. Нейтральна відмітка, відповідна дистильованої воді - 7. Цифри більше сімки свідчать про кислотності середовища, а нижче - про її лужності.
  11. Кисень отримав свою назву через висунутої в XVIII столітті теорії про те, що він входить в склад всіх кислот. Теорія згодом була спростована, але назва хімічного елемента прижилося.
  12. Першої відкритої людством кислотою стала оцтова.
  13. Сам оцет був відкритий випадково. Процес приготування вина пішов не так, як було задумано, і в результаті вийшов саме оцет.
  14. Для виробництва 1 тонни лимонної кислоти потрібно близько 40 тонн лимонів.
  15. Кислоти бувають не тільки рідкими. Деякі з них, зокрема, борна кислота, можуть існувати і в твердому вигляді.