26 цікавих фактів про персики

Підбірки фактівПерегляди: 4350

26 цікавих фактів про персики

З персиків готують безліч різноманітних десертів, не кажучи вже про те, що мільйони людей обожнюють їсти ці фрукти у свіжому вигляді. Але як же джеми, варення, соки, тістечка, торти і все інше? Завдяки своєму неповторному смаку персики швидко поширилися багатьма країнами світу, де стали дуже популярними.

  1. Вміст вітаміну С в них дуже високий. Так, у двох фруктах його достатньо, щоб покрити добову потребу організму середньостатистичної дорослої людини.
  2. Якщо ви хочете отримати гарну засмагу – їжте персики! У них міститься вітамін А, який сприяє рівній засмазі шкіри.
  3. Однією з причин популярності консервованих персиків стало те, що після термічної обробки в них зберігається не тільки смак, а й більше корисних речовин, ніж у більшості інших фруктів.
  4. Ось уже багато десятиліть у США серпень офіційно є місяцем персика.
  5. Як і абрикоси, персики їдять, зокрема, і в сушеному вигляді. Так, засушений фрукт цього виду називається «шептала», з наголосом на останню «а».
  6. Батьківщиною персиків є Південна Америка. Європейців із цими фруктами вперше познайомив Христофор Колумб, який привіз ці рослини зі своєї знаменитої експедиції.
  7. Один-єдиний з'їдений персик надовго дає змогу відчути себе ситим. При цьому він є дієтичним продуктом – у середньостатистичному фрукті міститься всього близько 440 ккал.
  8. Під час однієї з висадок американських астронавтів на Місяць на поверхні супутника Землі було з'їдено персик. Таким чином, він став першим фруктом, з'їденим на Місяці.
  9. Гра в баскетбол з'явилася, коли гравці пристосували на дерево кошик для персиків і почали кидати в нього саморобний м'яч.
  10. Персики корисні в разі нетравлення шлунка, оскільки вони мають заспокійливу дію.
  11. Судячи з останніх медичних досліджень, поїдання цих фруктів у помірних кількостях допомагає запобігти випаданню волосся.
  12. У Стародавньому Китаї персиками ласували тільки сам імператор і його наближені.
  13. В ядрах персикових кісточок міститься отруйна синильна кислота.
  14. Лідерство з вирощування цих фруктів серед усіх країн світу міцно утримує Китай.
  15. У Європі персики теж вирощуються дуже активно. Вони посідають третє місце за площею насаджень серед усіх фруктів, поступаючись тільки яблукам і грушам.
  16. Вперше в Україні персики стали вирощувати в XVI столітті.
  17. Персики бувають не тільки круглими, а й плоскими. Це залежить від сорту.
  18. Оскільки вони мають яскраво виражену зволожувальну дію, їх широко використовують у косметології.
  19. Усі види цих фруктів поділяються на чотири основні групи – нектарини, брюньйони, павії і, власне, персики.
  20. Позбавлені пушка нектарини були спеціально виведені селекціонерами. Вони краще ростуть у прохолодному кліматі.
  21. Угорці називають персики «фруктами спокою», тому що в цій країні вважається, що вони допомагають позбутися відчуття тривоги і занепокоєння.
  22. Українське слово «персик» походить від первісної назви цього фрукта – «персидське яблуко». А абрикос, наприклад, у Європі досі іноді називають «вірменським яблуком».
  23. У дикій природі звичні нам персики не зустрічаються. Їх було виведено штучно в результаті численних схрещувань аличі, абрикоса, сливи, мигдалю і дикорослих персиків.
  24. Судячи з усього, предки цієї рослини з'явилися на території сучасного Китаю, але достеменно це встановити неможливо.
  25. До мінусів цих фруктів можна віднести той факт, що вони вбирають багато пестицидів, так само, як і яблука.
  26. Персики в Україні вирощують переважно в південних областях. Найбільше – на Херсонщині та АР Крим.