З персиків готують безліч різноманітних десертів, не кажучи вже про те, що мільйони людей обожнюють їсти ці фрукти у свіжому вигляді. Але як же джеми, варення, соки, тістечка, торти і все інше? Завдяки своєму неповторному смаку персики швидко поширилися багатьма країнами світу, де стали дуже популярними.
- Вміст вітаміну С в них дуже високий. Так, у двох фруктах його достатньо, щоб покрити добову потребу організму середньостатистичної дорослої людини.
- Якщо ви хочете отримати гарну засмагу – їжте персики! У них міститься вітамін А, який сприяє рівній засмазі шкіри.
- Однією з причин популярності консервованих персиків стало те, що після термічної обробки в них зберігається не тільки смак, а й більше корисних речовин, ніж у більшості інших фруктів.
- Ось уже багато десятиліть у США серпень офіційно є місяцем персика.
- Як і абрикоси, персики їдять, зокрема, і в сушеному вигляді. Так, засушений фрукт цього виду називається «шептала», з наголосом на останню «а».
- Батьківщиною персиків є Південна Америка. Європейців із цими фруктами вперше познайомив Христофор Колумб, який привіз ці рослини зі своєї знаменитої експедиції.
- Один-єдиний з'їдений персик надовго дає змогу відчути себе ситим. При цьому він є дієтичним продуктом – у середньостатистичному фрукті міститься всього близько 440 ккал.
- Під час однієї з висадок американських астронавтів на Місяць на поверхні супутника Землі було з'їдено персик. Таким чином, він став першим фруктом, з'їденим на Місяці.
- Гра в баскетбол з'явилася, коли гравці пристосували на дерево кошик для персиків і почали кидати в нього саморобний м'яч.
- Персики корисні в разі нетравлення шлунка, оскільки вони мають заспокійливу дію.
- Судячи з останніх медичних досліджень, поїдання цих фруктів у помірних кількостях допомагає запобігти випаданню волосся.
- У Стародавньому Китаї персиками ласували тільки сам імператор і його наближені.
- В ядрах персикових кісточок міститься отруйна синильна кислота.
- Лідерство з вирощування цих фруктів серед усіх країн світу міцно утримує Китай.
- У Європі персики теж вирощуються дуже активно. Вони посідають третє місце за площею насаджень серед усіх фруктів, поступаючись тільки яблукам і грушам.
- Вперше в Україні персики стали вирощувати в XVI столітті.
- Персики бувають не тільки круглими, а й плоскими. Це залежить від сорту.
- Оскільки вони мають яскраво виражену зволожувальну дію, їх широко використовують у косметології.
- Усі види цих фруктів поділяються на чотири основні групи – нектарини, брюньйони, павії і, власне, персики.
- Позбавлені пушка нектарини були спеціально виведені селекціонерами. Вони краще ростуть у прохолодному кліматі.
- Угорці називають персики «фруктами спокою», тому що в цій країні вважається, що вони допомагають позбутися відчуття тривоги і занепокоєння.
- Українське слово «персик» походить від первісної назви цього фрукта – «персидське яблуко». А абрикос, наприклад, у Європі досі іноді називають «вірменським яблуком».
- У дикій природі звичні нам персики не зустрічаються. Їх було виведено штучно в результаті численних схрещувань аличі, абрикоса, сливи, мигдалю і дикорослих персиків.
- Судячи з усього, предки цієї рослини з'явилися на території сучасного Китаю, але достеменно це встановити неможливо.
- До мінусів цих фруктів можна віднести той факт, що вони вбирають багато пестицидів, так само, як і яблука.
- Персики в Україні вирощують переважно в південних областях. Найбільше – на Херсонщині та АР Крим.