Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.


15 цікавих фактів про абрикоси

Підбірки фактівПерегляди: 2445

15 цікавих фактів про абрикоси

Смачні та корисні абрикоси – фрукти чудові. У них міститься маса вітамінів, особливо якщо їсти їх у свіжому вигляді, але й після термічної обробки абрикоси не втрачають своїх корисних властивостей. Їх часто використовують як начинку для пирогів, роблять із них варення, різні напої та багато іншого, а на кісточках навіть настоюють домашні наливки.

  1. Людям ці фрукти відомі, як мінімум, з початку 4 тисячоліття до нашої ери.
  2. У деяких європейських країнах абрикоси відомі під назвою «вірменське яблуко».
  3. Якщо з абрикосів видалити кісточки і висушити м'якоть, вийде курага. Вона цікава тим, що в ній міститься приблизно вдесятеро більше калорій, ніж у свіжих фруктах.
  4. Європейці вперше познайомилися з абрикосами, коли їх привезла армія Олександра Македонського з одного з його військових походів.
  5. Ботаніки вже давно схрестили абрикоси з аличею, а отриманий гібрид, цілком, до речі, смачний, назвали чорним абрикосом.
  6. Клімат, у якому ростуть ці фрукти, безпосередньо впливає на їхню соковитість і солодкість. Чим тепліше і чим більше сонця, тим абрикоси смачніші.
  7. Абрикоси часто схрещують з іншими фруктами, але найчастіше – зі сливами різних сортів.
  8. Абрикоси ростуть навіть у Сибіру, і переносять морози до -45 градусів. Суто теоретично їх навіть можна їсти, але ніхто не хоче, бо вони маленькі, жорсткі та дуже кислі.
  9. Джерело походження цих фруктів досі невідоме. Найімовірніше, вони з'явилися десь на Близькому Сході або в Азії.
  10. Перше у світі місце з промислового вирощування абрикосів посідає Туреччина.
  11. Курага – це сушений абрикос без кісточки, а урюк – з кісточкою.
  12. Найближчими родичами абрикосів є сливи.
  13. Абрикосові кісточки за смаком схожі на мигдаль. Іноді їх навіть використовують для виробництва марципану, оскільки вони обходяться дешевше.
  14. Абрикос – один із небагатьох фруктів, які практично не втрачають своїх корисних і поживних властивостей під час засушування.
  15. Дієтологи відносять їх до дієтичних продуктів завдяки їхній низькій калорійності.