Смачні та корисні абрикоси – фрукти чудові. У них міститься маса вітамінів, особливо якщо їсти їх у свіжому вигляді, але й після термічної обробки абрикоси не втрачають своїх корисних властивостей. Їх часто використовують як начинку для пирогів, роблять із них варення, різні напої та багато іншого, а на кісточках навіть настоюють домашні наливки.
- Людям ці фрукти відомі, як мінімум, з початку 4 тисячоліття до нашої ери.
- У деяких європейських країнах абрикоси відомі під назвою «вірменське яблуко».
- Якщо з абрикосів видалити кісточки і висушити м'якоть, вийде курага. Вона цікава тим, що в ній міститься приблизно вдесятеро більше калорій, ніж у свіжих фруктах.
- Європейці вперше познайомилися з абрикосами, коли їх привезла армія Олександра Македонського з одного з його військових походів.
- Ботаніки вже давно схрестили абрикоси з аличею, а отриманий гібрид, цілком, до речі, смачний, назвали чорним абрикосом.
- Клімат, у якому ростуть ці фрукти, безпосередньо впливає на їхню соковитість і солодкість. Чим тепліше і чим більше сонця, тим абрикоси смачніші.
- Абрикоси часто схрещують з іншими фруктами, але найчастіше – зі сливами різних сортів.
- Абрикоси ростуть навіть у Сибіру, і переносять морози до -45 градусів. Суто теоретично їх навіть можна їсти, але ніхто не хоче, бо вони маленькі, жорсткі та дуже кислі.
- Джерело походження цих фруктів досі невідоме. Найімовірніше, вони з'явилися десь на Близькому Сході або в Азії.
- Перше у світі місце з промислового вирощування абрикосів посідає Туреччина.
- Курага – це сушений абрикос без кісточки, а урюк – з кісточкою.
- Найближчими родичами абрикосів є сливи.
- Абрикосові кісточки за смаком схожі на мигдаль. Іноді їх навіть використовують для виробництва марципану, оскільки вони обходяться дешевше.
- Абрикос – один із небагатьох фруктів, які практично не втрачають своїх корисних і поживних властивостей під час засушування.
- Дієтологи відносять їх до дієтичних продуктів завдяки їхній низькій калорійності.