Дружні проекти

20 цікавих фактів про сливи

Підбірки фактівПерегляди: 858

Цікаві факти про сливах

Слива — смачна штука. Тим з нас, у кого є заміський будинок або бабуся з дідусем, які живуть десь в селі, напевно доводилося ласувати сливами влітку, коли вони дозріють. Вживати сливи в їжу, до речі, дуже корисно для здоров'я. У помірних кількостях, зрозуміло.

Цікаві факти про зливі.

  1. До роду слив відноситься безліч рослин, які раніше вважалися самостійними видами і мають в російській мові окремі назви - наприклад, вишня, мигдаль, черешня, абрикос, персик, черемха і так далі. Всього рід слив складається більш ніж з 250 видів.
  2. Дерево сливи домашньої живе до 25 років і може мати висоту до 15 метрів (див. цікаві факти про дерева ).
  3. Рослина, повністю аналогічне домашньої зливі, вдалося отримати штучно при схрещуванні терну з аличею. Ймовірно, дика слива виникла багато років тому саме таким шляхом.
  4. Перші саджанці сливи були посаджені в царському саду в Ізмайлово в середині 17 століття. Дерева, привезені із Західної Європи, приносили мало плодів і погано переносили морози, тому багато видатних селекціонери (в тому числі Іван Мічурін) працювали над наданням зливі необхідних властивостей. В результаті в 20 столітті з'явилася російська слива, що є гібридом китайської сливи і аличі.
  5. За кордоном і в Росії тривають експерименти зі схрещування сливи з абрикосом. Отримані гібриди називаються плюмкотамі.
  6. Слива багата вітамінами груп А, В, С і Р. У плодах міститься більше фосфору і калію, ніж в грушах і яблуках. Крім того, сливи багаті залізом, кальцієм і магнієм.
  7. Сушені сливи називаються чорносливом. Цей сухофрукт широко використовується в кулінарії для приготування маси страв: від соусів для м'яса до десертів.
  8. Слива розквітає дозволяють бджолам отримувати до 10 кг меду з гектара сливових дерев (див. цікаві факти про бджіл ).
  9. З насіння сливи отримують не висихає масло, яке використовується в медичних цілях.
  10. Російська зливу здатна переносити морози до-40 градусів і не може рости тільки на болотистому ґрунті.
  11. Найпоширеніша зливу в світі - слива домашня. Дерева цього виду становлять до 90%всіх посадок цієї культури на Землі.
  12. Лікарі встановили, що вживання слив в їжу допомагає запобігти раку, зміцнити імунітет і продовжити молодість.
  13. Британська королева Єлизавета Друга перед сніданком завжди з'їдає дві сливи зі свого саду.
  14. Зливи - ефективне проносне. Замість ліків (часто теж містять сливи або чорнослив) досить з'їсти на ніч 5-6 плодів сливи.
  15. Слива знижує рівень холестерину в крові, виводячи з тіла шкідливі речовини.
  16. За старих часів на Балканах людина, яка вчинила проступок, повинен був посадити біля дороги сливу, щоб священик відпустив його гріхи. Дороги по всьому півострову і зараз проходять в тіні сливових дерев.
  17. Фірмова страва, що принесло всесвітню славу ресторану шеф-кухаря Гордона Рамзі - пудинг зі слив. Відвідувачі ресторану стверджують, що десерт просто незрівнянний, тому повертаються за ним знову і знову.
  18. Біля сливових дерев не можна розміщувати грядки рослин сімейства пасльонових - садити картоплю, помідори і так далі. Справа в тому, що ці рослини привертають грибок, згубний для слив.
  19. З слив готують алкогольні напої — вино і самогон. Вони називаються слив'янка і сливовиця.
  20. Китайці вважають сливу символом зими. Кожна пелюстка квітки сливи має своє значення: щастя, мир, удача, довголіття і благополуччя (див. цікаві факти про Китай ).