Слива – дуже смачна штука. Тим із нас, у кого є заміський будинок або бабуся з дідусем, які живуть десь у селі, напевно доводилося ласувати сливами влітку, коли вони дозріють. Вживати сливи в їжу, до речі, дуже корисно для здоров'я. У помірних кількостях, зрозуміло.
- До роду слив належить безліч рослин, які раніше вважалися самостійними видами і мають в українській мові окремі назви – наприклад, вишня, мигдаль, черешня, абрикос, персик, черемха і так далі. Загалом рід слив складається більш ніж із 250 видів.
- Дерево сливи домашньої живе до 25 років і може мати висоту до 15 метрів.
- Рослину, повністю аналогічну домашній сливі, вдалося отримати штучно під час схрещування терну з аличею. Ймовірно, дика слива виникла багато років тому саме таким шляхом.
- У результаті в 20 столітті з'явилася українська слива, що є гібридом китайської сливи й аличі.
- За кордоном і в Україні тривають експерименти зі схрещування сливи з абрикосом. Отримані гібриди називаються плюмкотами.
- Слива багата вітамінами груп А, В, С і Р. У плодах міститься більше фосфору і калію, ніж у грушах і яблуках. Крім того, сливи багаті залізом, кальцієм і магнієм.
- Сушені сливи називаються чорносливом. Цей сухофрукт широко використовується в кулінарії для приготування маси страв: від соусів для м'яса до десертів.
- Квітки сливи дають змогу бджолам отримувати до 10 кг меду з гектара сливових дерев.
- З насіння сливи отримують олію, що не висихає і використовується в медичних цілях.
- Українська слива здатна переносити морози до -40 градусів і не може рости тільки на болотистому ґрунті.
- Найпоширеніша слива у світі – слива домашня. Дерева цього виду становлять до 90% усіх посадок цієї культури на Землі.
- Лікарі встановили, що вживання слив у їжу допомагає запобігти раку, зміцнити імунітет і продовжити молодість.
- Британська королева Єлизавета Друга перед сніданком завжди з'їдає дві сливи зі свого саду.
- Сливи – ефективне проносне. Замість ліків (які часто теж містять сливи або чорнослив) досить з'їсти на ніч 5-6 плодів сливи.
- Слива знижує рівень холестерину в крові, виводячи з тіла шкідливі речовини.
- За старих часів на Балканах людина, яка вчинила провину, мала посадити біля дороги сливу, щоб священик відпустив її гріхи. Дороги по всьому півострову і зараз проходять у тіні сливових дерев.
- Фірмова страва, що принесла всесвітню славу ресторану шеф-кухаря Гордона Рамзі – пудинг зі слив. Відвідувачі ресторану стверджують, що десерт просто незрівнянний, тому повертаються по нього знову і знову.
- Біля сливових дерев не можна розміщувати грядки рослин родини пасльонових – садити картоплю, помідори тощо. Річ у тім, що ці рослини приваблюють грибок, згубний для слив.
- Зі слив готують алкогольні напої – вино і самогон. Вони називаються слив'янка і сливовиця.
- Китайці вважають сливу символом зими. Кожна пелюстка квітки сливи має своє значення: щастя, мир, удача, довголіття і благополуччя.