Хто не любить мигдаль? Такі люди, звісно, є, але більшості ці горіхи все-таки подобаються. Сплутати мигдальний смак із будь-яким іншим складно, тому що і пахнуть, і відчуваються в роті вони по-особливому. Саме тому мигдаль зараз такий популярний практично в усьому світі, а тому вельми недешевий, бо попит часом перевищує пропозицію.
- У ньому міститься велика кількість вітаміну Е, який є дуже цінним антиоксидантом.
- Суворо кажучи, мигдаль не є горіхом, як й арахіс. Його найближчими родичами з точки зору ботаніки є сливи та персики.
- Мигдаль особливо корисний людям із підвищеним ризиком серцевих захворювань. Ба більше, його регулярне вживання в їжу приблизно вдвічі знижує ризик інфаркту, згідно з сучасними дослідженнями.
- Гіркий мигдаль (це назва сорту) в їжу непридатний. Однак, він широко використовується при виготовленні дорогих сортів мила.
- Уперше ця рослина з'явилася на північному заході Азії.
- У Швейцарії існує традиція класти один мигдальний горішок у різдвяний пиріг. Вважається, що той, кому він попадеться, неодмінно буде багатий наступного року.
- Щороку 16 лютого в США святкується Національний день мигдалю.
- Ця рослина належить до роду сливових.
- Близько 80% усього світового врожаю мигдалю збирають у США. Найбільше його вирощують у Каліфорнії.
- Експериментально вдалося довести, що мигдальний аромат сприяє пробудженню апетиту.
- Вищезгаданий гіркий мигдаль у сирому вигляді отруйний. Півсотні горішків запросто можуть стати смертельною дозою.
- Попри це, в кулінарії його теж використовують, змішуючи з солодким мигдалем приблизно в пропорції 1 до 100. Це допомагає відтінити горіховий смак.
- Мигдаль нормалізує роботу печінки та селезінки, виводить жовч з організму й очищає кров.
- Також він є легким натуральним знеболювальним засобом.
- Близько половини маси мигдалевого горіха припадає на жири.
- Марципан, популярні ласощі, насправді є мигдальним борошном.
- Мигдаль широко використовується в косметології та ароматерапії.
- Цей горіх згадується навіть у Біблії.
- У Португалії та Іспанії на початку року відзначається День мигдалю в цвіту.
- У Стародавньому Єгипті ласувати десертами з мигдалю мали змогу лише фараони та представники вищої знаті.
- Загалом у світі існує понад тридцять різновидів мигдалю, але лише 10 із них вирощують у промислових масштабах. При цьому з великим відривом перше місце посідає звичайний солодкий мигдаль.
- Близько 40% усього солодкого мигдалю йде на виробництво шоколаду.
- У Стародавньому Римі мигдаль був невід'ємною частиною весільних урочистостей. Вважалося, що він принесе молодятам удачу.
- Мигдаль можна зберігати в холодильнику до півтора-двох років.
- Людям мигдаль відомий з давніх часів. Достеменно відомо, що його вживали в їжу ще багато тисяч років тому.