Хто не любить мигдаль? Такі люди, звичайно, є, але більшості ці горіхи все-таки подобаються. Сплутати мигдальний смак з будь-яким іншим складно, тому що і пахнуть, і відчуваються в роті вони по-особливому. Саме тому мигдаль зараз такий популярний практично в усьому світі, а тому досить недешевий, так як попит часом перевищує пропозицію.
Цікаві факти про мигдалі
- У ньому міститься велика кількість вітаміну Е, який є дуже цінним антиоксидантом.
- Строго кажучи, мигдаль не є горіхом, як і арахіс. Його найближчими родичами з точки зору ботаніки є сливи і персики (див. 20 цікавих фактів про арахісі ).
- Мигдаль особливо корисний людям з підвищеним ризиком серцевих захворювань. Більш того, його регулярне вживання в їжу приблизно вдвічі знижує ризик інфаркту, згідно з сучасними дослідженнями.
- Гіркий мигдаль (це назва сорту) в їжу непридатний. Однак, він широко при виготовленні дорогих сортів мила.
- Вперше ця рослина з'явилася на північному заході Азії.
- У Швейцарії існує традиція класти один мигдальний горішок в різдвяний пиріг. Вважається, що той, кому він попадеться, неодмінно буде багатий в наступному році.
- Щорічно 16 лютого в США святкується Національний день мигдалю.
- Ця рослина відноситься до роду сливових.
- Близько 80%всього світового врожаю мигдалю збирається в США. Найбільше його вирощується в Каліфорнії (див. 15 цікавих фактів про Каліфорнії ).
- Експериментально вдалося довести, що мигдальний аромат сприяє пробудженню апетиту.
- Вищезгаданий гіркий мигдаль в сирому вигляді отруйний. Півсотні горішків запросто можуть стати смертельною дозою.
- Не дивлячись на це, в кулінарії його теж використовують, змішуючи з солодким мигдалем приблизно в пропорції 1 до 100. Це допомагає відтінити горіховий смак.
- Мигдаль нормалізує роботу печінки і селезінки, виводить жовч з організму і очищає кров.
- Також він є легким натуральним знеболюючим засобом.
- Близько половини маси мигдалевого горіха доводиться на жири (див. 22 цікавих факту про горіхи ).
- марципан, популярне ласощі, насправді являє собою миндальную борошно.
- Мигдаль широко використовується в косметології та ароматерапії.
- Цей горіх згадується навіть в Біблії.
- у Португалії та Іспанії на початку року відзначається День мигдалю в кольором.
- у Стародавньому Єгипті ласувати десертами з мигдалю мали можливість лише фараони і представники вищої знаті.
- Всього в світі існує більше тридцяти різновидів мигдалю , але лише 10 з них вирощуються в промисло шлен масштабах. При цьому з великим відривом перше місце займає звичайний солодкий мигдаль.
- Близько 40%всього солодкого мигдалю йде на виробництво шоколаду (див. 30 цікавих фактів про шоколад ).
- У Стародавньому Римі мигдаль був невід'ємною частиною весільних урочистостей. Вважалося, що він принесе молодятам удачу.
- Мигдаль можна зберігати в холодильнику до півтора-двох років.
- Людям мигдаль відомий давніх часів. Достеменно відомо, що він вживався в їжу ще багато тисяч років тому.