30 цікавих фактів про шоколад

Підбірки фактівПерегляди: 1476

30 цікавих фактів про шоколад

Шоколад є одним з найпопулярніших солодощів у світі, і він широко поширений у найрізноманітніших країнах. І справді, не так-то просто знайти людину, яка його не любить! Звісно, непомірне поїдання шоколаду вкрай не рекомендується, бо це може бути шкідливим для організму, але в помірних кількостях і за відсутності індивідуальних протипоказань їсти шоколад зовсім не шкідливо.

  1. Молочний шоколад був винайдений, коли звичайний шоколад змішали зі згущеним молоком. Одним з авторів цього винаходу був Генрі Нестле, ім'ям якого названо один із найвідоміших у світі брендів.
  2. Дітям часто кажуть, що від непомірного поїдання шоколаду на обличчі можуть вискакувати прищі. Однак, наука не знайшла жодного зв'язку між шоколадом і прищами.
  3. Італійські вчені провели дослідження і довели, що люди, які регулярно вживають у їжу шоколад, у літньому віці рідше страждають на помутніння розуму.
  4. Уперше шоколад з'явився в Європі в XVI столітті, коли Христофор Колумб повернувся зі своєї знаменитої подорожі та привіз із собою какао-боби.
  5. У США щодня на виробництво молочного шоколаду витрачається понад 1500 тонн молока щодня.
  6. Близько 75% усіх какао-дерев на Землі ростуть у межах 8 градусів на північ і на південь від екватора, а на відстані понад 20 градусів вони взагалі не зустрічаються.
  7. У культовому фільмі «Психо» режисера Альфреда Гічкока рідкий шоколад був використаний для імітації крові.
  8. У теорії шоколад можна зберігати практично вічно, якщо при цьому будуть дотримуватися оптимальні умови зберігання, що на практиці практично недосяжно, оскільки економічно це просто невигідно.
  9. У традиційній народній медицині мексиканців шоколад використовують як лікарський засіб.
  10. У шоколаді міститься безліч вуглеводів та білків, тому спортсмени часто їдять його після виснажливих тренувань.
  11. Щорічно люди на Землі купують шоколад приблизно на суму в сім мільярдів доларів США.
  12. Білий шоколад відрізняється від звичайного тим, що в його виробництві не використовується какао-порошок – тільки какао-масло. Тому він солодший, без легкої гіркуватості.
  13. Найбільше у світі шоколаду на душу населення поїдається у Швеції. У середньому на рік на кожного шведа припадає понад 11 кілограмів цього продукту.
  14. На відміну від більшості цукровмісних солодощів, шоколад не може викликати карієс зубів.
  15. В імперії ацтеків какао-бобами користувалися як валютою.
  16. Вага найбільшої шоколадної плитки, коли-небудь виготовленої, сягала 4,41 тонни.
  17. Науково доведено зв'язок між стресом та бажанням з'їсти шматочок шоколаду. Вчені встановили, що люди, які часто піддаються стресу, їдять шоколад приблизно вдвічі частіше, ніж усі інші.
  18. Фенамін, що міститься в шоколаді, є хімічною речовиною, яка викликає в мозку людини стан, схожий на закоханість.
  19. Батьківщиною какао-бобів є Центральна та Південна Америка. Однак, у наш час найбільше цього продукту, близько 70%, вирощується в Африці. А на африканську країну Кот-д'Івуар припадає до 40% світового виробництва какао-бобів.
  20. Натуральний шоколад за регулярного вживання його в їжу допомагає очищати кровоносні судини.
  21. Вперше твердий шоколад було отримано в 19-му столітті. До цього моменту він був тільки рідким.
  22. Кілька століть тому католицька церква засуджувала вживання шоколаду в їжу.
  23. Натуральний шоколад має слабкий знеболювальний ефект.
  24. У ньому також міститься речовина теобромін, отруйна для багатьох тварин.
  25. Калорій, що містяться в невеликому шматочку шоколаду, дорослій людині достатньо для того, щоб пройти близько 100 кроків.
  26. Термін життя какао-дерев може сягати 2 століть, але плодоносять вони всього лише протягом 20-25 років.
  27. Одного середнього какао-боба достатньо для виробництва приблизно одного грама шоколаду.
  28. 11 липня вважається всесвітнім днем шоколаду.
  29. У давнину ацтеки вірили, що поїдання шоколаду допомагає розвиватися духовно.
  30. В індіанців майя шоколад був неодмінним атрибутом різних свят.