Шоколад є одним з найпопулярніших солодощів у світі, і він широко поширений у найрізноманітніших країнах. І справді, не так-то просто знайти людину, яка його не любить! Звісно, непомірне поїдання шоколаду вкрай не рекомендується, бо це може бути шкідливим для організму, але в помірних кількостях і за відсутності індивідуальних протипоказань їсти шоколад зовсім не шкідливо.
- Молочний шоколад був винайдений, коли звичайний шоколад змішали зі згущеним молоком. Одним з авторів цього винаходу був Генрі Нестле, ім'ям якого названо один із найвідоміших у світі брендів.
- Дітям часто кажуть, що від непомірного поїдання шоколаду на обличчі можуть вискакувати прищі. Однак, наука не знайшла жодного зв'язку між шоколадом і прищами.
- Італійські вчені провели дослідження і довели, що люди, які регулярно вживають у їжу шоколад, у літньому віці рідше страждають на помутніння розуму.
- Уперше шоколад з'явився в Європі в XVI столітті, коли Христофор Колумб повернувся зі своєї знаменитої подорожі та привіз із собою какао-боби.
- У США щодня на виробництво молочного шоколаду витрачається понад 1500 тонн молока щодня.
- Близько 75% усіх какао-дерев на Землі ростуть у межах 8 градусів на північ і на південь від екватора, а на відстані понад 20 градусів вони взагалі не зустрічаються.
- У культовому фільмі «Психо» режисера Альфреда Гічкока рідкий шоколад був використаний для імітації крові.
- У теорії шоколад можна зберігати практично вічно, якщо при цьому будуть дотримуватися оптимальні умови зберігання, що на практиці практично недосяжно, оскільки економічно це просто невигідно.
- У традиційній народній медицині мексиканців шоколад використовують як лікарський засіб.
- У шоколаді міститься безліч вуглеводів та білків, тому спортсмени часто їдять його після виснажливих тренувань.
- Щорічно люди на Землі купують шоколад приблизно на суму в сім мільярдів доларів США.
- Білий шоколад відрізняється від звичайного тим, що в його виробництві не використовується какао-порошок – тільки какао-масло. Тому він солодший, без легкої гіркуватості.
- Найбільше у світі шоколаду на душу населення поїдається у Швеції. У середньому на рік на кожного шведа припадає понад 11 кілограмів цього продукту.
- На відміну від більшості цукровмісних солодощів, шоколад не може викликати карієс зубів.
- В імперії ацтеків какао-бобами користувалися як валютою.
- Вага найбільшої шоколадної плитки, коли-небудь виготовленої, сягала 4,41 тонни.
- Науково доведено зв'язок між стресом та бажанням з'їсти шматочок шоколаду. Вчені встановили, що люди, які часто піддаються стресу, їдять шоколад приблизно вдвічі частіше, ніж усі інші.
- Фенамін, що міститься в шоколаді, є хімічною речовиною, яка викликає в мозку людини стан, схожий на закоханість.
- Батьківщиною какао-бобів є Центральна та Південна Америка. Однак, у наш час найбільше цього продукту, близько 70%, вирощується в Африці. А на африканську країну Кот-д'Івуар припадає до 40% світового виробництва какао-бобів.
- Натуральний шоколад за регулярного вживання його в їжу допомагає очищати кровоносні судини.
- Вперше твердий шоколад було отримано в 19-му столітті. До цього моменту він був тільки рідким.
- Кілька століть тому католицька церква засуджувала вживання шоколаду в їжу.
- Натуральний шоколад має слабкий знеболювальний ефект.
- У ньому також міститься речовина теобромін, отруйна для багатьох тварин.
- Калорій, що містяться в невеликому шматочку шоколаду, дорослій людині достатньо для того, щоб пройти близько 100 кроків.
- Термін життя какао-дерев може сягати 2 століть, але плодоносять вони всього лише протягом 20-25 років.
- Одного середнього какао-боба достатньо для виробництва приблизно одного грама шоколаду.
- 11 липня вважається всесвітнім днем шоколаду.
- У давнину ацтеки вірили, що поїдання шоколаду допомагає розвиватися духовно.
- В індіанців майя шоколад був неодмінним атрибутом різних свят.