Черешня – дуже смачна ягода, і напевно більшості з нас доводилося нею ласувати. Її нерідко сприймають як «старшу сестру» вишні, адже спільного у цих ягід чимало, просто черешня крупніша і солодша. Вона гарна в будь-якому вигляді – і в свіжому, і як інгредієнт для компоту, джему або варення. Принаймні, обираючи між вишнею та черешнею, більшість людей обирає саме останню.
- Черешневе дерево заввишки в десяток метрів – аж ніяк не дивина, але часом трапляються і справжні гіганти заввишки до 25-30 метрів.
- Стиглою черешнею дуже люблять ласувати птахи. Нерідко наприкінці літа можна побачити цілу зграю горобців, що обліпили дерево і скльовують ягоди.
- Чим черешня темніша, тим вона більш стигла, а чим вона більш стигла, тим більше в ній цукру.
- Колись смолу черешневого дерева використовували як своєрідну жуйку.
- Черешня – сировина для виготовлення харчового барвника, причому колір виходить не червоний, а зелений.
- Одна з неофіційних назв черешні – «пташина вишня». Очевидно, вона пов'язана з любов'ю, яку птахи відчувають до цих ягід.
- Черешня більш теплолюбна, ніж вишня.
- Сучасні дослідники вважають, що не черешня походить від вишні, а навпаки. Черешня була відома людям ще близько десяти тисяч років тому, що робить її по-справжньому давньою ягодою.
- Ягоди черешні можуть досягати двох сантиметрів у діаметрі.
- З одного гектара черешневих дерев бджоли можуть зібрати до 35 кілограмів пилку.
- Існує безліч різних сортів черешні, але активно культивуються лише близько півтора десятка з них.