Дружні проекти

14 цікавих фактів про горобців

Підбірки фактівПерегляди: 1170

14 цікавих фактів про горобців

Горобці – всюдисущі маленькі пташки, які більшості людей так звичні, що їх просто ніхто не помічає. Але ж ці птахи далеко не такі прості, як ми звикли думати! Тому ми зібрали добірку цікавих фактів про горобців.

  1. Горобці живуть не тільки на більшій частині Євразії – вони повсюдно зустрічаються на всій території Африки, а також Північної Америки.
  2. Горобці успішно освоїли людські поселення, і залюбки селяться поруч із людьми.
  3. Вага дорослого горобця становить всього лише 25-35 грамів, іноді трохи більше.
  4. Горобцям властивий прояв моногамії – ці пташки нерідко утворюють постійні пари, і живуть разом усе життя.
  5. Середній термін життя горобця – близько чотирьох років, хоча відомі випадки, коли ці птахи проживали понад десять років.
  6. На рік горобці розмножуються не один раз, а два або три, залежно від ареалу проживання. В Африці, наприклад, вони зазвичай обзаводяться потомством тричі за рік.
  7. Перший пам'ятник горобцю за його боротьбу з комахами-шкідниками було споруджено в США, у Бостоні, в XIX столітті. Це сталося незабаром після того, як горобці були завезені в США для боротьби з гусеницями.
  8. У 60-х роках минулого століття в Китаї було знищено кілька мільярдів горобців, оскільки вважалося, що вони шкодять посівам. Це спричинило екологічну катастрофу, оскільки через поріділе поголів'я горобців комахи, які безконтрольно розплодилися, знищили набагато більше посівів, ніж птахи. У результаті вибухнув голод, а горобців Китаю довелося закуповувати за кордоном.
  9. Горобці люблять купатися в піску. Насправді вони так очищають пір'я. Взимку вони нерідко купаються в снігу.
  10. Горобець не може перебувати в повітрі без відпочинку понад чверть години.
  11. Під час польоту серце горобця робить до тисячі ударів за хвилину.
  12. Вчені встановили, що батьківщина горобців – Південно-Східна Азія.
  13. Каштановий горобець – справжній агресор. Він не будує своїх гнізд, вважаючи за краще виганяти інших птахів і займати їхнє житло.
  14. Сніговий горобець будує свої гнізда в горах на висоті до 5000 метрів над рівнем моря.