Курка – давно одомашнений птах. На відміну від деяких споріднених їй птахів, що мешкають у дикій природі, курка не вміє літати. Судячи з усього, колись давно політ був доступний цим птахам, але вони давно вже втратили здатність до польотів. Курка надзвичайно важлива для економіки багатьох країн, будучи джерелом поживних яєць і легкозасвоюваного м'яса.
- Батьківщина сучасних курей – Азія.
- Кури відкладають яйця тільки при світлі. Навіть якщо час нестися вже настав, курка все одно дочекається настання дня або ввімкнення освітлення.
- На відміну від більшості інших птахів, курці не потрібне окреме гніздо для яєць – вона спокійно відкладає яйця в будь-яке гніздо, яке знаходиться поблизу.
- Яйце формується всередині організму курки близько доби.
- Курям потрібне постійне поповнення запасів кальцію в організмі, оскільки неабияка його кількість витрачається на формування яєчної шкаралупи.
- Розмір курячого яйця безпосередньо залежить від породи курки, її ваги та віку.
- Вперше кури були одомашнені на території сучасної Ефіопії. Сталося це трохи менше трьох тисяч років тому.
- Колір яєчної шкаралупи ніяк не пов'язаний з якістю яйця.
- Кури зазвичай самі з'їдають пошкоджені яйця.
- Для того, щоб нести яйця, півень курям аж ніяк не потрібен.
- Кури висиджують усі яйця, і свої, і чужі, не роблячи між ними відмінностей.
- Іноді трапляються курячі яйця з двома жовтками, але курчат-близнюків з такого яйця, на жаль, все одно на світ не з'явиться – двом курчатам просто тісно в одній шкаралупі, і вони не будуть розвиватися.
- Кури вміють розпізнавати зіпсовані яйця. Зазвичай вони виштовхують їх із гнізда геть.
- Жовток у сирому курячому яйці завжди перебуває на рівній відстані від шкаралупи з усіх боків.
- Свіжі курячі яйця тонуть у воді, несвіжі – плавають на поверхні.