15 цікавих фактів про курку

Підбірки фактівПерегляди: 4268

15 цікавих фактів про курку

Курка – давно одомашнений птах. На відміну від деяких споріднених їй птахів, що мешкають у дикій природі, курка не вміє літати. Судячи з усього, колись давно політ був доступний цим птахам, але вони давно вже втратили здатність до польотів. Курка надзвичайно важлива для економіки багатьох країн, будучи джерелом поживних яєць і легкозасвоюваного м'яса.

  1. Батьківщина сучасних курей – Азія.
  2. Кури відкладають яйця тільки при світлі. Навіть якщо час нестися вже настав, курка все одно дочекається настання дня або ввімкнення освітлення.
  3. На відміну від більшості інших птахів, курці не потрібне окреме гніздо для яєць – вона спокійно відкладає яйця в будь-яке гніздо, яке знаходиться поблизу.
  4. Яйце формується всередині організму курки близько доби.
  5. Курям потрібне постійне поповнення запасів кальцію в організмі, оскільки неабияка його кількість витрачається на формування яєчної шкаралупи.
  6. Розмір курячого яйця безпосередньо залежить від породи курки, її ваги та віку.
  7. Вперше кури були одомашнені на території сучасної Ефіопії. Сталося це трохи менше трьох тисяч років тому.
  8. Колір яєчної шкаралупи ніяк не пов'язаний з якістю яйця.
  9. Кури зазвичай самі з'їдають пошкоджені яйця.
  10. Для того, щоб нести яйця, півень курям аж ніяк не потрібен.
  11. Кури висиджують усі яйця, і свої, і чужі, не роблячи між ними відмінностей.
  12. Іноді трапляються курячі яйця з двома жовтками, але курчат-близнюків з такого яйця, на жаль, все одно на світ не з'явиться – двом курчатам просто тісно в одній шкаралупі, і вони не будуть розвиватися.
  13. Кури вміють розпізнавати зіпсовані яйця. Зазвичай вони виштовхують їх із гнізда геть.
  14. Жовток у сирому курячому яйці завжди перебуває на рівній відстані від шкаралупи з усіх боків.
  15. Свіжі курячі яйця тонуть у воді, несвіжі – плавають на поверхні.