Помідори – дуже смачний овоч, а також і неодмінний інгредієнт ледь не половини всіх страв, які регулярно готують в Україні. Утім, в інших країнах помідорам, або томатам, як їх ще називають, теж приділяють належну увагу – їхній приємний смак і корисні властивості давно вже зробили цей продукт надзвичайно популярним і затребуваним у безлічі країн світу.
- Слово «помідор» перекладається з італійської мови як «золоте яблуко».
- Коли помідори привезли в Європу в середині XVI століття, їх довгий час вважали непридатними для їжі і навіть отруйними. Садівники вирощували їх як декоративну рослину, привезену з далеких країн. Перший рецепт європейської страви з використанням помідорів було опубліковано 1692 року в Неаполі.
- NASA експериментує з вирощуванням помідорів на Міжнародній космічній станції як частину програми щодо вирощування їжі в космосі.
- Помідори дуже корисні – в них міститься маса клітковини, вітамінів групи В, аскорбінової та фолієвої кислот, калію, натрію, фосфору, магнію, кальцію, заліза, йоду, а також інших елементів, важливих для збереження здоров'я.
- Окремої згадки вартий холін, що міститься в помідорах, – він допомагає знизити рівень холестерину в крові, сприяє утворенню гемоглобіну і зміцнює імунітет.
- Коріння томатів заглиблюється в ґрунт на метр, розростаючись у ширину на 1,5-2,5 метра. Висота стебла помідора може перевищувати 2 метри.
- Вага деяких томатів перевищує кілограм. Найбільший у світі помідор вагою 2,9 кг виростили в США.
- Суперечка про приналежність помідорів до фруктів, овочів або ягід – проблема міжнародного масштабу. Ботаніки однозначно вважають томати ягодами, Верховний суд США визнав їх овочами (на підставі того, що плоди подають на обід, а не як десерт), а в Євросоюзі вирішили, що це фрукт.
- Найбільше поживних речовин міститься в сушених томатах. Щоб отримати кіло сушених плодів, потрібно від 8 до 14 кг свіжих помідорів.
- В українському місті Кам'янці-Дніпровській є пам'ятник «Слава помідору».
- У світі існує близько 10 000 різновидів томатів.
- Помідори бувають не тільки червоного, рожевого та жовтого, а й чорного кольору.
- Щороку на Землі вирощують понад 60 млн тонн томатів.
- Приблизно 95% ваги помідора становить вода.
- Теплова обробка не погіршує, а покращує корисні властивості помідорів.