Помідори — смачний овоч, а заодно і неодмінний інгредієнт чи не половини всіх страв, які регулярно готуються в Росії. Втім, в інших країнах помідорів, або томатів, як їх ще називають, теж приділяють належну увагу — їх приємний смак і корисні властивості давно вже зробили цей продукт надзвичайно популярним і затребуваним в безлічі країн світу.
Цікаві факти про помідори
- Слово «помідор» перекладається з італійської мови як «золоте яблуко» .
- Коли помідори привезли в Європу в середині XVI століття, їх довгий час вважали непридатними для їжі і навіть отруйними. Садівники вирощували їх як декоративну рослину, привезене з далеких країн. Перший рецепт європейського страви з використанням помідорів був опублікований в 1692 році в Неаполі.
- У Росії томат потрапив тільки в XVIII столітті, і домогтися повного дозрівання його плодів вдалося завдяки зусиллям агронома Андрія Болотова - інакше помідори і далі садили б тільки на клумбах.
- Помідори дуже корисні - в них міститься маса клітковини, вітамінів групи в, аскорбінової і фолієвої кислот, калію, натрію, фосфору, магнію, кальцію, заліза, йоду, а також інших елементів, важливих для збереження здоров'я.
- Окремої згадки гідний міститься в помідорах холін - він допомагає знизити рівень холестерину в крові, сприяє утворенню гемоглобіну і зміцнює імунітет.
- Коріння томатів заглиблюються в грунт на метр, розростаючись в ширину на 1,5-2,5 метра. Висота стебла помідора може перевищувати 2 метри.
- Вага деяких томатів перевищує кілограм. Найбільший в світі помідор вагою в 2,9 кг виростили в США.
- Суперечка про приналежність помідорів до фруктам, овочам або ягодам - проблема міжнародного масштабу. Ботаніки однозначно вважають томати ягодами, Верховний суд США визнав їх овочами (на підставі того, що плоди подають на обід, а не як десерт), а в Євросоюзі вирішили, що це фрукт.
- Найбільше поживних речовин міститься в сушених томатах. Щоб отримати кіло сушених плодів, потрібно від 8 до 14 кг свіжих помідорів.
- В українському місті Кам'янці-Дніпровській є пам'ятник «Слава помідору» .
- У світі існує близько 10 000 різновидів томатів .
- Помідори бувають не тільки червоного, рожевого і жовтого, а й чорного кольору.
- Щорічно на Землі вирощують понад 60 млн тонн томатів.
- Приблизно 95%ваги помідора становить вода.
- Теплова обробка не погіршує, а покращує корисні властивості помідорів.