20 цікавих фактів про степових орлів

Просмотров: 101Комментарии: 0

Цікаві факти про степовому орлу

Могутній степовий орел - справжній володар рівнин. Ніщо не сховається від його пильного погляду, а шалена швидкість, з якою він пікірує, не «span id="more-6015"> залишає його потенційного видобування ніяких шансів. Недарма степовий орел є символом гордості у багатьох народів - цим птахом неможливо не захоплюватися.

Цікаві факти про степовому орлу

  1. Полює він в основному на дрібних тварин, але іноді їсть і комах. В такому випадку він приземляється і поводиться, як яка-небудь домашня курка, старанно збираючи здобич і розкопуючи землю потужними лапами.
  2. Самці степового орла ніколи не висиджують яєць, залишаючи це заняття самки. Самець в цей час полює і приносить своїй другій половині їжу.
  3. Розміри гнізда степового орла можуть бути дуже значними - понад метр в діаметрі.
  4. Пікіруючи на видобуток, цей птах може розвивати швидкість вище 300 км/год.
  5. Степовий орел практично не витрачає сил на те, щоб триматися в повітрі, тому він може годинами парити в повітрі, не втомлюючись (див. 10 цікавих фактів про повітрі ).
  6. Особливості геометрії крил степових орлів лягли в основу багатьох розробок в галузі авіації. Вивчення цих птахів допомогло створити набагато більш ефективні системи.
  7. У степових орлів не одне повіку, а два. Одне захищає очні яблука від вітру і пилу, а інше використовується під час сну.
  8. Ці птахи іноді гинуть, коли сідають на високовольтні дроти і отримують удар струмом.
  9. Тривалість життя степових орлів може досягати сорока років і більше.
  10. Степовий орел занесений до Червоної книги Казахстану (див. 17 цікавих фактів про Казахстані ).
  11. Степові орли зазвичай утворюють пари один раз і на все життя. Але в разі загибелі партнера другий член пари може знайти нового.
  12. Чутливі клітин в орлиних очах у 5 разів більше, ніж в людських. Цим і пояснюється неймовірна гострота їх зору.
  13. У прозорому повітрі степовий орел здатний розгледіти миша на відстані до двох кілометрів.
  14. Зазвичай самка цього птаха відкладає всього одне яйце. Іноді два, зовсім рідко - три.
  15. У разі відсутності більш підходящої їжі степовий орел може на якийсь час навіть стати падальщиком.
  16. Навіть дилетант зможе легко відрізнити степового орла від будь-якого іншого - майже у всіх особин цього виду є помітне руду пляму на потиличній частині голови.
  17. За відтінку оперення можна приблизно визначити вік степового орла. Пір'я у них починають темніти в віці приблизно чотирьох років, так що дорослі птахи завжди темніше своїх молодих родичів.
  18. Найбільше степових орлів живе в Росії, Казахстані, Китаї та Монголії. Але на зимівлю вони відлітають у теплі краї, на Близький Схід, до Південної Азії і навіть в Африку (див. 15 цікавих фактів про Африці ).
  19. Не дивлячись на всі зусилля, що робляться, степовим орлам загрожує повне вимирання, так як чисельність їхньої популяції продовжує скорочуватися.
  20. Пташенята степового орла вчаться літати вже в двомісячному віці .