Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.

17 цікавих фактів про паприку

Підбірки фактівПерегляди: 25

17 цікавих фактів про паприку

Паприка – не просто яскрава спеція, яка прикрашає страви кольором та смаком. Вона має захопливу історію, глибокі культурні корені та безліч цікавих особливостей, про які знає не кожен. Цей порошок із сушеного перцю здатен змінити смак будь-якої страви та навіть розповісти чимало про кулінарні традиції світу.

  1. Паприку виготовляють із висушених і перемелених стручків солодкого червоного перцю.
  2. Вперше паприка з’явилася в Європі завдяки Христофору Колумбу, який привіз перець із Америки.
  3. Найбільшу популярність паприка здобула в Угорщині, де стала національною спецією.
  4. В Угорщині існує понад 8 видів паприки – від м’якої до дуже гострої.
  5. Паприка багата на вітамін C – в сушеному вигляді вона може містити більше вітаміну C, ніж лимон.
  6. Колір паприки залежить від ступеня стиглості перцю та способу сушіння.
  7. Димлену паприку виготовляють, сушачи перець над відкритим вогнем, що надає їй характерного аромату.
  8. В Іспанії димлену паприку називають "піментон", і вона є основою багатьох національних страв.
  9. Хоча паприку часто вважають тільки приправою, вона має й лікувальні властивості – покращує кровообіг та обмін речовин.
  10. Паприка може мати як солодкий, так і гострий смак – усе залежить від сорту перцю.
  11. У деяких регіонах паприку використовують як натуральний барвник для ковбас і сирів.
  12. Назва "паприка" походить від сербського слова "папар" – перець.
  13. Паприка була настільки цінною, що в XVIII столітті її називали "червоним золотом" Угорщини.
  14. У кулінарії паприку додають на самому початку приготування, щоб вона віддала аромат, але не згоріла – бо гірчить.
  15. У деяких культурах паприка вважається символом родючості та оберегом.
  16. Паприка часто входить до складу пряної суміші "харіса" у північноафриканській кухні.
  17. Хоча паприка червона, її виготовляють і з жовтого чи помаранчевого перцю – колір кінцевого продукту може варіюватися.