Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.


18 цікавих фактів про перець

Підбірки фактівПерегляди: 1748

18 цікавих фактів про перець

Перець – приправа, присутня на столі в більшості будинків світу. Він буває різним – як пекучим, так і не дуже, але все одно він – цінна приправа. Колись він взагалі коштував на вагу золота! На щастя, в наші дні перцем без шкоди для гаманця може скористатися будь-який кулінар.

  1. Перець не завжди був пекучим – він набув цієї якості в процесі еволюції. Так рослина відлякує тварин і приваблює птахів, на яких пекуча речовина не діє. Річ у тім, що насіння перцю, проходячи через тіло пернатих, залишається цілим, чого не можна сказати про тварин.
  2. Першими одомашнити перець змогли стародавні ацтеки та майя. Гострі плоди вони використовували замість солі, яка була їм погано відома, а солодкі – як овоч. У перцю було і власне божество – Чантіко, дружина бога вогню. Згідно з легендою, вона з'їла в піст рибу з паприкою, і в покарання чоловік перетворив її на собаку.
  3. Деякі джерела стверджують, що перець дав змогу індіанцям здобути перемогу в одній із битв з іспанцями. За переказами, американські аборигени посипали гострим перцем тліюче вугілля. Дим, що виник, засліпив європейців, начисто позбавивши їх здатності оборонятися.
  4. Найпекучіші види червоного перцю називають «перцем чилі». У перекладі з мови ацтеків це слово якраз і означає «червоний».
  5. У червоному перці міститься багато вітамінів груп А, С та В, а також магній, калій і залізо. У зеленому перці (недозрілих плодах тієї ж рослини) вміст корисних речовин значно менший.
  6. Перець входить до складу відомих прянощів каррі та хмелі-сунелі.
  7. Деякі види перцю настільки пекучі, що один дотик до них може пошкодити шкіру або навіть спричинити хімічний опік. Єдиний спосіб безпечно готувати такі перці – надягати гумові рукавички.
  8. Щоб нейтралізувати печіння від надто гострого перцю, потрібно пити не воду, а молоко, інакше ефект буде зворотним. Також «пожежу» в роті допоможе загасити йогурт або шматочок лимона.
  9. Щоб страва з перцем була менш гострою, досить видалити з плоду насіння і внутрішні перегородки (це найпекучіші частини).
  10. Канарок деяких видів годують каєнським перцем, щоб надати їхньому пір'ю інтенсивнішого червоного кольору.
  11. З пекучих перців готують настоянку для стимуляції апетиту і травлення. Крім того, для лікування деяких захворювань застосовують перцеві пластирі та мазі з вмістом перцю. Вчені довели й ефективність червоного перцю для боротьби з раком.
  12. Червоний перець чудово росте в домашніх умовах – рослину достатньо часто поливати та удобрювати квітковою сумішшю.
  13. Запашний перець – це висушені ягоди вічнозеленого тропічного дерева. Олію, що міститься в цих плодах, використовують для виготовлення парфумів, лікерів та мила.
  14. Рожевий перець не можна їсти у великих кількостях, оскільки ці плоди токсичні.
  15. Найпекучіший перець з відомих на даний момент – перець Хабанеро.
  16. Закарпаття – один із головних центрів вирощування паприки. Унікальний сорт закарпатської червоної паприки вирощується в Берегівському та Виноградівському районах.
  17. Перець настільки популярний, тому що мозок відповідає на сильне печіння в роті викидом ендорфінів, природного болезаспокійливого. Побічним ефектом цієї реакції стає відчуття ейфорії, тому деякі люди набувають справжньої залежності від гострих страв.
  18. У минулому вважалося, що перець-чилі спричиняє гастрит і виразку шлунка. Дослідження показали хибність цих переконань. Навпаки, пекучий перець знищує бактерії, що призводять до утворення виразки.