18 цікавих фактів про перець

Просмотров: 54Комментарии: 0

Цікаві факти про перці

Перець — приправа, яка присутня на столі в більшості будинків світу. Він буває різним — як пекучим, так і не дуже, але все одно він — цінна приправа. Колись він взагалі коштував на вагу золота! На щастя, в наші дні перцем без шкоди для гаманця може скористатися будь-який кулінар.

Цікаві факти про перці.

  1. Перець НЕ завжди був пекучим - він придбав цю рису в процесі еволюції. Так рослина відлякує тварин і приваблює птахів, на яких пекуче речовина не діє. Справа в тому, що насіння перцю, проходячи через тіло пернатих, залишаються цілими, чого не можна сказати про тварин.
  2. Першими одомашнити перець змогли стародавні ацтеки і майя. Гострі плоди вони використовували замість солі, яка була їм погано відома, а солодкі - в якості овоча. У перцю було і власне божество - Чантіко, дружина бога вогню. Згідно з легендою, вона з'їла в піст рибу з паприкою, і в покарання чоловік перетворив її в собаку.
  3. Деякі джерела стверджують, що перець дозволив індіанцям здобути перемогу в одній з битв з іспанцями. За переказами, американські аборигени посипали гострим перцем тліюче вугілля. Виниклий дим засліпив європейців, начисто позбавивши їх здатності оборонятися.
  4. Самі пекучі види червоного перцю називають «перцем чилі» . У перекладі з мови ацтеків це слово якраз і означає «червоний» .
  5. У червоному перці міститься багато вітамінів груп А, С і В, а також магній, калій і залізом. У зеленому перці (недозрілі плоди того ж рослини) вміст корисних речовин значно менше.
  6. Перець входить до складу відомих прянощів каррі і хмелі-сунелі.
  7. Деякі види перцю настільки пекучі, що одне дотик до них може пошкодити шкіру або навіть викликати хімічний опік. Єдиний спосіб безпечно готувати такі перці - надягати гумові рукавички.
  8. Щоб нейтралізувати печіння від надто гострого перцю, потрібно пити не воду, а молоко, інакше ефект буде зворотним. Також «пожежа» в роті допоможе загасити йогурт або шматочок лимона.