Перець – приправа, присутня на столі в більшості будинків світу. Він буває різним – як пекучим, так і не дуже, але все одно він – цінна приправа. Колись він взагалі коштував на вагу золота! На щастя, в наші дні перцем без шкоди для гаманця може скористатися будь-який кулінар.
- Перець не завжди був пекучим – він набув цієї якості в процесі еволюції. Так рослина відлякує тварин і приваблює птахів, на яких пекуча речовина не діє. Річ у тім, що насіння перцю, проходячи через тіло пернатих, залишається цілим, чого не можна сказати про тварин.
- Першими одомашнити перець змогли стародавні ацтеки та майя. Гострі плоди вони використовували замість солі, яка була їм погано відома, а солодкі – як овоч. У перцю було і власне божество – Чантіко, дружина бога вогню. Згідно з легендою, вона з'їла в піст рибу з паприкою, і в покарання чоловік перетворив її на собаку.
- Деякі джерела стверджують, що перець дав змогу індіанцям здобути перемогу в одній із битв з іспанцями. За переказами, американські аборигени посипали гострим перцем тліюче вугілля. Дим, що виник, засліпив європейців, начисто позбавивши їх здатності оборонятися.
- Найпекучіші види червоного перцю називають «перцем чилі». У перекладі з мови ацтеків це слово якраз і означає «червоний».
- У червоному перці міститься багато вітамінів груп А, С та В, а також магній, калій і залізо. У зеленому перці (недозрілих плодах тієї ж рослини) вміст корисних речовин значно менший.
- Перець входить до складу відомих прянощів каррі та хмелі-сунелі.
- Деякі види перцю настільки пекучі, що один дотик до них може пошкодити шкіру або навіть спричинити хімічний опік. Єдиний спосіб безпечно готувати такі перці – надягати гумові рукавички.
- Щоб нейтралізувати печіння від надто гострого перцю, потрібно пити не воду, а молоко, інакше ефект буде зворотним. Також «пожежу» в роті допоможе загасити йогурт або шматочок лимона.
- Щоб страва з перцем була менш гострою, досить видалити з плоду насіння і внутрішні перегородки (це найпекучіші частини).
- Канарок деяких видів годують каєнським перцем, щоб надати їхньому пір'ю інтенсивнішого червоного кольору.
- З пекучих перців готують настоянку для стимуляції апетиту і травлення. Крім того, для лікування деяких захворювань застосовують перцеві пластирі та мазі з вмістом перцю. Вчені довели й ефективність червоного перцю для боротьби з раком.
- Червоний перець чудово росте в домашніх умовах – рослину достатньо часто поливати та удобрювати квітковою сумішшю.
- Запашний перець – це висушені ягоди вічнозеленого тропічного дерева. Олію, що міститься в цих плодах, використовують для виготовлення парфумів, лікерів та мила.
- Рожевий перець не можна їсти у великих кількостях, оскільки ці плоди токсичні.
- Найпекучіший перець з відомих на даний момент – перець Хабанеро.
- Закарпаття – один із головних центрів вирощування паприки. Унікальний сорт закарпатської червоної паприки вирощується в Берегівському та Виноградівському районах.
- Перець настільки популярний, тому що мозок відповідає на сильне печіння в роті викидом ендорфінів, природного болезаспокійливого. Побічним ефектом цієї реакції стає відчуття ейфорії, тому деякі люди набувають справжньої залежності від гострих страв.
- У минулому вважалося, що перець-чилі спричиняє гастрит і виразку шлунка. Дослідження показали хибність цих переконань. Навпаки, пекучий перець знищує бактерії, що призводять до утворення виразки.