Ми звикли щодня класти в їжу сіль, особливо не замислюючись над тим, звідки вона береться. Але ж вона буває зовсім різна! І не тільки харчова, а й, наприклад, технічна. Та й добувають сіль найрізноманітнішими способами – десь на суші працюють величезні кар'єри, в той час як в інших місцях сіль добувають із морської води.
- Рівень її споживання різниться залежно від країни, але в середньому становить близько 6-8 кг на рік на людину. Здається, що ця цифра завищена, але не будемо забувати про те, що сіль уже присутня в багатьох продуктах, які ми додатково не солимо.
- Стародавні китайці ще близько 3 тисячоліть тому навчилися добувати сіль за допомогою випарювання морської води.
- Сіль використовується у виробництві таких звичних предметів, як мило і скло.
- Як відомо, засолювання їжі сприяє її збереженню. Як з'ясували археологи, про це знали ще стародавні єгиптяни, які активно засолювали різні продукти.
- Для вживання в їжу використовується лише близько 6% від світового видобутку солі.
- У світі зустрічаються дивовижні соляні печери. Найбільші та найвідоміші з них розташовані на території Чехії.
- Приблизно 1200-1400 років тому в Китаї майже половину доходу імперії становив прибуток від торгівлі сіллю.
- Є спеціальні ворожіння по солі. Вони називаються «аломантія».
- Сіль прийнято відносити до спецій. З усіх них вона є найдавнішою, її почали вживати в їжу ще наші далекі, далекі предки.
- В Індії виробляють чорну сіль, яка, втім, за смаком не відрізняється від звичайної. Чорного кольору їй надає насіння однієї рослини.
- Колись давно сіль коштувала нечувано дорого, і цінувалася буквально на вагу золота. У прямому сенсі слова. Зараз же вона є найдешевшою спецією у світі.
- Сіль використовують для очищення авіаційного гасу від вологи. Гас пропускають через неї, і вона зв'язує воду, що міститься в ньому.
- У середині 17-го століття в Москві трапився бунт, який отримав назву Соляного, оскільки його першопричиною став високий податок на сіль.
- Доза солі, що приблизно в сто разів перевищує добову норму її споживання, смертельно небезпечна, і вона, найімовірніше, вб'є навіть найздоровішу людину.
- Фінська влада проводить соціальну програму, покликану скоротити споживання солі населенням. У результаті її дії кількість інсультів та інфарктів уже зменшилася практично вдвічі.
- У багатьох країнах за законом виробники зобов'язані вказувати на етикетках своїх продуктів, чи міститься в них сіль. Але не у всіх.
- Надмірне вживання солі завдає шкоди організму. Зовсім відмовлятися від неї може бути теж шкідливо, але кількість споживаної солі краще обмежувати.
- Всесвітня Організація Охорони Здоров'я з'ясувала, що поїдання надто великої кількості солі часто призводить до підвищеного кров'яного тиску, що, своєю чергою, може спричинити інші проблеми зі здоров'ям.
- Найбільший у світі солончак розташований у Болівії. Це пересохле озеро Уюні, яке лише ненадовго, у сезон дощів, покривається тонким шаром води, а тому перетворюється на найбільше у світі дзеркало.
- Сіль Мертвого моря так цінується тому, що вона за складом сильно відрізняється від солі з будь-якого іншого моря чи океану.
- Досі невідомо, скільки приблизно у світі запасів солі. Відомо лише, що її дуже, дуже багато.
- Солоність води різних морів і океанів буває різною, але в середньому в одному кубометрі морської води міститься близько 27 кг солі.
- В українському місті Артемівськ розташоване найбільше родовище солі у всій Європі.
- Незважаючи на вищезгадані зауваження про шкоду надмірного споживання солі, вона життєво необхідна для нормального функціонування людського організму.
- Якихось двісті років тому сіль коштувала в 3-5 разів дорожче за найкращу яловичину.
- У продажу зустрічається сіль різних кольорів. Цих кольорів їй надають природні мінеральні домішки, що містяться в ній.
- До початку минулого століття сіль, точніше, фунт солі (близько 450 грамів) був офіційною валютою Абіссінії. Зараз Абіссінія називається Ефіопією.
- Споживання викопної (кам'яної) солі вище, ніж солі, що видобувається з морської води.