Дружні проекти

Правильне харчування для планування вагітності

ЖурналПерегляди: 318

Правильне харчування для планування вагітності

Якщо поповнення у сім'ї – це свідомий вибір пари, то планування вагітності має стати першим етапом. Насамперед, необхідно звернутися до лікаря та здати всі аналізи, які призначить лікар. Але вже в цей час потрібно переходити на правильне харчування, яке сприятиме вагітності. Багато жінок запитують, які продукти потрібно їсти, а від яких відмовитись [1]. На що лікарі відповідають, що якщо ви плануєте вагітність, раціон харчування має змінюватися не лише у майбутньої мами, а й тата [2].

Раціон харчування для жінок під час планування вагітності [3]

Перше, на що потрібно звернути увагу жінці, – це її індекс маси тіла. Оптимальним вважається, якщо показник перебуває у межах 18,5-24. Якщо показник більше, необхідно скинути зайву вагу, якщо менше, набрати кілограми, яких бракує. При цьому харчування при плануванні вагітності має бути збалансованим. Не можна сідати на жорсткі дієти, щоб скинути вагу, або об'їдатися солодощами, щоб набрати. І в тому і в іншому випадку організм не буде отримувати необхідні для підготовки вітаміни та мікроелементи.

Дієту потрібно обговорити із фахівцем. Можливо, він порадить ввести до раціону вітамінно-мінеральні комплекси, які допоможуть усунути дефіцит необхідних речовин. Один з таких комплексів, які рекомендують лікарі – це Елевіт Комплекс 1 від компанії Байєр. Потрібно звернути увагу, що такі добавки лише допомагають. Вони не замінюють повноцінного раціону.

Деякі фахівці вважають оптимальною у період зачаття середземноморську дієту. Вона багата на фрукти, овочі, в неї входить риба і м'ясо. Такий раціон дозволяє харчуватися повноцінно, але при цьому контролювати свою вагу [4].

Які продукти рекомендовано вживати при середземноморській дієті:

  • Овочі та фрукти – у сирому вигляді, а також термічно оброблені;
  • Бобові – по сезону можна вживати консервовані;
  • Масла – перевагу віддавати натуральному оливковому маслу без добавок;
  • Морепродукти та риба – не рідше двох разів на тиждень, рибу при схудненні необхідно вибирати нежирних сортів;
  • Нежирне м'ясо – телятина, птиця;
  • Молочні продукти – натуральний йогурт без добавок, молоко.
Вкрай важливо: всі продукти, такі як риба, м'ясо, парне молоко, яйця повинні проходити повноцінну термічну обробку. Яйця потрібно варити брехуну, стейки смажити повністю, рибу запікати, молоко краще вживати пастеризоване або кип'ятити.

Правильне харчування для планування вагітності – 2

Харчування чоловіка під час планування вагітності

Чоловік у період планування зачаття повинен харчуватися так, щоб організм забезпечувався всім необхідним для сперматогенезу та утримував тестерон на потрібному рівні. Тому дієта для чоловіка в цей час має виглядати таким чином:

  • М'ясо – бажано не занадто жирне в достатній кількості;
  • Риба – у будь-якому вигляді, не рідше 2-3 разів на тиждень;
  • Крупи – будь-які, для підтримки енергетичного балансу;
  • Овочі – сезонні свіжі, консервовані.

Чоловік на період підготовки жінки до зачаття має позбутися шкідливих звичок. Насамперед, виключити алкоголь, оскільки він впливає на активність та якість сперми, кинути палити. Також потрібно обмежити вживання продуктів, що містять кофеїн, таких як кава, міцний чай, шоколад. Природно, що це всі рекомендації стосуються жінок.

Здорове харчування перед вагітністю впливає на успішне зачаття, виношування та народження здорового малюка, ніж може здатися. Якщо пара вирішила стати батьками, вона має підійти до цього серйозно.

Література

  1. Killeen, S. L., Geraghty, A. A., O'Brien, E. C., O'Reilly, S. L., Yelverton, C. A., & McAuliffe, F. M. (2022). Addressing the gaps in nutritional care before and during pregnancy. The Proceedings of the Nutrition Society, 81(1), 87–98. https://doi.org/10.1017/S0029665121003724;
  2. Dahlen, C. R., Borowicz, P. P., Ward, A. K., Caton, J. S., Czernik, M., Palazzese, L., Loi, P., & Reynolds, L. P. (2021). Programming of Embryonic Development. International journal of molecular sciences, 22(21), 11668. https://doi.org/10.3390/ijms222111668;
  3. Skoracka, K., Ratajczak, A. E., Rychter, A. M., Dobrowolska, A., & Krela-Kaźmierczak, I. (2021). Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 12(6), 2372–2386. https://doi.org/10.1093/advances/nmab068;
  4. Slomski A. (2019). Mediterranean Diet During Pregnancy. JAMA, 322(12), 1134. https://doi.org/10.1001/jama.2019.13918.