Печія – це неприємне відчуття печіння або дискомфорту в ділянці грудей, що відчувається зазвичай після їди або рідини. Один з найпоширеніших факторів, що викликають печію, це вживання алкоголю. У даному тексті розглянемо чому з’являється печія від алкоголю, механізм її виникнення, а також розповімо про способи, які допоможуть упоратися з цим неприємним симптомом.
Печія після алкоголю
Коли ми їмо і п'ємо, їжа потрапляє в шлунок і поєднується зі шлунковим соком, щоб почати процес травлення. Зазвичай, нижній стравохідний сфінктер, розташований між стравоходом та шлунком, зберігає шлунковий вміст усередині шлунка. Печія після алкоголю виникає тому, що він викликає розслаблення сфінктера, дозволяючи вмісту шлунка повернутися назад у стравохід [1].
Розслаблення сфінктера призводить до того, що вміст шлунка, включаючи їжу та шлунковий сік, зміщується у зворотному напрямку та піднімається у бік стравоходу. При цьому шлунковий сік, що містить соляну кислоту, подразнює стінки стравоходу, викликаючи відчуття печіння.
Як впоратися з печією
Існує кілька способів впоратися зі печією:
- Уникати надмірного вживання алкоголю. Обмеження кількості споживаного алкоголю може значно зменшити ризик виникнення печії;
- Уникати вживання певних продуктів та напоїв, які можуть сприяти виникненню печії, таких як гострі та жирні страви, кислі фрукти та соки, часник, кава та алкогольні напої;
- Підтримувати здоровий спосіб життя. Помірна фізична активність та зниження ваги можуть суттєво покращити стан шлунково-стравохідного рефлюксу та знизити ризик виникнення печії;
- Приймати препарати для нейтралізації надлишкової кислотності у шлунку. Одним із рекомендованих лікарями препаратів є Ренні, що виробляється компанією Байєр. Ренні містить поєднання антацидів, які швидко нейтралізують надлишок кислоти у шлунку, полегшуючи симптоми печії.
Якщо після вживання алкоголю печія вже почалася, то препарати можуть стати засобом швидкої та ефективної допомоги. Якщо не звертати увагу на печію, вона може призвести до дуже серйозних проблем зі здоров’ям [2].
Ренні – препарат, який полегшує симптоми печії
Він містить у своєму складі два активні компоненти – карбонат кальцію та карбонат магнію. Обидві ці речовини мають лужну природу та забезпечують нейтралізацію надлишкової шлункової кислоти.
Після прийому препарату Ренні карбонат кальцію та карбонат магнію починають діяти [3]. Вони реагують із шлунковою кислотою, нейтралізуючи її та перетворюючи її на сіль та воду. Цей процес знижує кислотність у шлунку та усуває негативні симптоми печії.
Ренні зазвичай приймається у вигляді жувальних таблеток. При появі печії слід взяти одну або дві таблетки та акуратно розжувати їх. Препарат має приємний смак і може мати м'ятну добавку для свіжості. Жувальні таблетки забезпечують швидку дію, оскільки активні компоненти швидко розчиняються у роті, а також покращують засвоєння препарату організмом.
Важливо відзначити, що Ренні слід використовувати тільки для зниження симптомів печії та тимчасового полегшення. Якщо симптоми, що виникають, стають регулярними і частими, необхідно звернутися до лікаря для професійного консультування та призначення більш тривалого лікування.
Література
- Castell D. O. (1975). Physiology and pathophysiology of the lower esophageal sphincter. The Annals of otology, rhinology, and laryngology, 84(5 Pt 1), 569–575. https://doi.org/10.1177/000348947508400501;
- Langevin, S. M., Michaud, D. S., Marsit, C. J., Nelson, H. H., Birnbaum, A. E., Eliot, M., Christensen, B. C., McClean, M. D., & Kelsey, K. T. (2013). Gastric reflux is an independent risk factor for laryngopharyngeal carcinoma. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention : a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology, 22(6), 1061–1068. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-13-0183;
- Rodriguez-Stanley, S., Ahmed, T., Zubaidi, S., Riley, S., Akbarali, H. I., Mellow, M. H., & Miner, P. B. (2004). Calcium carbonate antacids alter esophageal motility in heartburn sufferers. Digestive diseases and sciences, 49(11-12), 1862–1867. https://doi.org/10.1007/s10620-004-9584-1.