Кава претендує на звання найпопулярнішого напою в усьому світі, оскаржуючи цей титул у чаю. Її п'ють у десятках різних країн, вранці та ввечері, за обідом і за сніданком, а вже скільки її сортів виведено нині – не перелічити! Але не варто забувати, що занадто багато кави пити не можна – це може бути шкідливо для здоров'я.
- Якщо вірити легенді, люди дізналися про властивості кави завдяки козам. Один пастух помітив, що його кози, які жували листя і плоди кави, вночі були дуже бадьорі. Він розповів про дивовижні властивості рослини настоятелю сусіднього монастиря, і той був вражений бадьорою дією відвару. Напій стали давати ченцям, щоб вони не засинали під час нічних молитов, а згодом священнослужителі навчилися смажити кавові зерна і молоти їх.
- Каву було відкрито приблизно 850 року нашої ери, але справжня популярність прийшла до неї лише кілька століть потому.
- Араби, які перейняли любов до кави в ефіопів, змішували товчену м'якоть кавових зерен з тваринним жиром і молоком. Отриману масу скачували в невеликі кульки і брали з собою в дорогу, щоб зберігати бадьорість і сили.
- Звичний напій з обсмажених зерен, подрібнених у порошок, почали готувати тільки в 13 столітті. Тоді ж до кави стали додавати корицю, ваніль і молоко.
- Наприкінці 15 століття в Стамбулі відкрився перший у світі магазин, що спеціалізувався на продажі кави, а через століття – перша кав'ярня.
- У 17 столітті англійки склали скаргу проти кави, оскільки їхні чоловіки занадто багато часу проводили в кав'ярнях, що стали на той час аналогом клубів для чоловіків.
- Першу кав'ярню в Європі відкрив вірменський купець. Це сталося у Відні наприкінці 17 століття.
- В Україні каву довго вважали скоріше ліками, ніж смачним напоєм – за допомогою неї лікували від мігрені та низки інших хвороб.
- Розчинну каву винайшов новозеландець наприкінці 19 століття.
- Кава без кофеїну з'явилася випадково – судно з кавовими зернами ледь не затонуло під час шторму, і його трюм заповнився водою. Господар вантажу був у розпачі, але все ж таки вирішив віднести зерна фахівцеві й упевнитися в їхній непридатності для продажу. На його подив, зерна були в повному порядку, тільки позбулися майже всього кофеїну за час перебування у воді.
- Рід кави складається приблизно з 90 видів рослин, але в промислових масштабах використовують тільки два з них.
- Найпоширеніший вид кави – арабіка (69% світового виробництва), за нею з великим відставанням іде робуста (29%), а на інші сорти припадає всього 2% від виробництва кави у світі.
- Кавове дерево росте і плодоносить близько 60-70 років, при цьому за рік з одного дерева можна зібрати до півтори тисячі ягід.
- Головний виробник кави на Землі – Бразилія. Цікаво, що працівники бразильських плантацій збирають не лише стиглі ягоди, а й усі плоди без винятку. Іноді вони використовують пневматичний пристрій, який трусить гілки кавових дерев, щоб ягоди падали на землю.
- Найдорожча кава на планеті «Копі Лювак» проходить вкрай своєрідну обробку – кавові зерна проходять через шлунково-кишковий тракт мусангів, а потім їх збирають для приготування кави. Є й сорт Black ivory, який отримують під час проходження зерен через тіло слонів.
- Існує 4 ступені обсмажування кави: найлегший з них називається скандинавським, найтемніший – італійським.