Соковиті дині користуються незмінною популярністю не тільки в країнах зростання, але і далеко за їх межами . Їх смак неможливо сплутати ні з яким іншим - солодкий, з особливою текстурою м'якоті … До того ж з динь готують смачні десерти. Втім, і просто в свіжому вигляді вони дивно смачні, особливо якщо вони дозріли до потрібного стану.
Цікаві факти про динях
- вони знайшли собі широке застосування в традиційній медицині Китаю, причому в хід йде все - м'якоть, шкірка, насіння і навіть листя.
- у деяких азіатських і африканських країнах смажене насіння дині вживаються в їжу. Однак, в них містяться шкідливі речовини, тому є їх не варто (див. цікавих фактів про Африку ).
- диня є дієтичним продуктом, в ста грамах міститься лише близько 30 ккал.
- Як і кавун, диня складається з води приблизно на 90-92%.
- Зривати диню недостиглої, щоб вона « дозріла » самостійно в темному і сухому місці, не варто - процес дозрівання у неї припиняється в той момент, коли її зривають з втечі.
- У Південній і Північній Америках дині з'явилися тільки після того, як їх завезли туди європейці.
- у Європі ж вогні з'явилися вперше в Середні століття, і швидко стали популярні. Але спочатку їх не їли, а ось знахарі і чаклуни активно використовували їх для приготування різних зілля і порошків.
- Щорічно в Туркменістані кожне другу неділю серпня відзначається День туркменської дині (див. 15 цікавих фактів про Туркменистан ).
- Дині відносяться до сімейства гарбузових рослин. Як, втім, і вищезгадані кавуни.
- Сушена диня на смак ще солодше, ніж свіжа.
- Змієподібна диня отримала свою назву через довгих і звивистих пагонів. А її плоди, поки не дозріють, схожі на огірки - такі ж довгі і зелені.
- У Російській Імперії поласувати динями могли собі дозволити тільки дуже багаті люди.
- Кожна четверта в світі диня вирощена в Китаї. Ця країна утримує світове лідерство з виробництва цих плодів.
- Виведений в Японії сорт динь « Юбарі Кінг » - найдорожчий в світі. Одна невелика динька коштує кілька тисяч доларів.
- Вага найбільшої дині, коли-небудь вирощеної, був трохи більше 200 кг. Причому виростили її в Австрії, країні не найжаркішій (див. 18 цікавих фактів про Австрію ).
- Регулярне вживання в їжу цих плодів допомагає очистити організм від шлаків і токсинів. А все завдяки високому вмісту в них клітковини.
- Поїдання дині так само, як і поїдання шоколаду, стимулює вироблення серотоніну, так званого « гормону щастя ».
- Археологи встановили, що ці плоди вирощувалися ще стародавніми єгиптянами.
- у дикої природи дині ростуть в Середній Азії, Індії та Австралії. Як про не потрапили до Австралії - загадка для вчених.
- Всього на світі існує близько двохсот сортів дині.
- У стародавні часи араби вважали, що цей плід випадково потрапив на землю прямо з райських садів.
- Батьківщиною дині вважається Середня Азія.
- У ній міститься величезна кількість заліза, корисного для організму. Приблизно в сімнадцять разів більше, ніж в молоці.
- На одній динної лозі зазвичай зростає від двох до восьми плодів.
- Іноді диня має приємний трав'янистий запах. Він означає, що вона не до кінця дозріла.
- На порожній шлунок є ці плоди не варто - це може призвести до розладом шлунка.
- Краще уникати вживати в їжу диню разом з молочними продуктами.