Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.


16 цікавих фактів про шипшину

Підбірки фактівПерегляди: 2102

16 цікавих фактів про шипшину

Шипшина – рослина не тільки красива, але й корисна. Фактично являючи собою дикорослу троянду, шипшина розростається у величезні густі кущі, які можуть служити як чудовою прикрасою дачної ділянки, так і захистом. Ви пробували коли-небудь пробратися через колючі кущі шипшини? Якщо ні, то краще й не намагайтеся – ця затія навряд чи закінчиться чимось хорошим.

  1. Латиною шипшина називається Rosa і є найближчим родичем цих найпопулярніших у світі квітів. Більш того, у багатьох книгах з ботаніки сам шипшина також називають трояндою.
  2. У світі існує близько 4 сотень видів шипшини і більше 50 000 сортів цієї рослини.
  3. Існує понад 400 видів шипшини, і деякі з них ростуть лише в окремих регіонах, як-от Карпати чи Кавказ.
  4. Деякі види шипшини виростають до десятиметрової висоти, інші відділяє від землі всього 5 сантиметрів (наприклад, до шипшин-малюток можна віднести карликові троянди).
  5. Окремі екземпляри шипшини виростають в справжні дерева, що живуть сотні років. Найдавніший з відомих науці зразків шипшини собачої росте в саду одного з німецьких соборів. Вік цієї дикої троянди становить, за різними даними, від 400 до тисячі років. Обхват стовбура найстарішої шипшини біля основи становить 50 сантиметрів, а висота – 13 метрів.
  6. У США росте ще один шипшина-рекордсмен – деревоподібна ліана троянда Бенкс. Рослина була посаджена за 15 років до настання XX століття і вважається найбільшою трояндою на планеті. Троянда Бенкс розкинулася на площі в 740 квадратних метрів, і в весняні місяці її стебла вкриває близько 200 тисяч квітів.
  7. У Криму і біля будинку в Гурзуфі, що в минулому належав художнику Костянтину Коровіну, також є троянди Бенкс, вік яких перевищує 100 років.
  8. Шипшина французька – це чагарник, який в умовах тропічного лісу може перетворитися на ліану. Його гілки стають довгими і гнучкими, щоб вплестися в крону дерев і дістатися до сонця.
  9. Коріння шипшини заглиблюється в землю на глибину до 5 метрів.
  10. Існують сорти шипшини, повністю позбавлені шипів.
  11. Квіти шипшини відомі своїм тонким і ніжним ароматом, проте зустрічаються різновиди цієї рослини з досить неприємним запахом.
  12. У часи Другої світової війни з шипшини виготовляли сироп для лікування авітамінозу у військових.
  13. Шипшина зморшкувата скидає свої насіння прямо в море, і вони дрейфують по хвилях, поки їх не винесе на берег.
  14. Плоди шипшини містять величезні запаси вітамінів С, P і K, а також інших корисних речовин, що забезпечило шипшині надійне місце як в народній, так і в традиційній медицині. Кількість аскорбінової кислоти в плодах цих рослин в 10 разів перевищує аналогічний показник чорної смородини, в 50 разів – лимона, і в 60-70 разів – хвої ялиці або сосни.
  15. У пелюстках шипшини накопичуються ефірні олії, вітамін С та інші сполуки, що добре впливають на організм людини. Наприклад, ефірні олії цієї рослини знімають запалення та є згубними для бактерій.
  16. Люди почали їсти плоди шипшини ще в кінці льодовикового періоду. Кислуваті і терпкі на смак, зараз вони широко застосовуються для виготовлення корисних настоїв, квасу, пастили, мармеладу, джему, цукерок, киселю тощо. У китайській кулінарії часто використовують пелюстки шипшини. Молоді гілки та пагони деяких видів цих рослин на Кавказі вживали замість овочів. Плоди часто додають у вина та наливки для додання їм особливого смаку.