20 цікавих фактів про квасолю

Підбірки фактівПерегляди: 2412

20 цікавих фактів про квасолю

Майже в усьому світі квасоля користується більшою чи меншою популярністю. Її вживання в їжу рекомендується для збалансованого харчування – за відсутності індивідуальних протипоказань, звісно ж. А ще з неї можна приготувати величезну кількість смачних страв – квасоля в цьому плані справді практично універсальна, чого з неї тільки не роблять!

  1. Квасолевий білок дуже подібний до м'ясного, і засвоюється організмом на три чверті, тому квасоля є найціннішим його джерелом.
  2. Вага середньостатистичної квасолини становить близько одного грама.
  3. У деяких країнах Азії, наприклад, у Кореї, з квасолі роблять борошно, а з цього борошна потім печуть різну смакоту.
  4. День квасолі відзначається в Болгарії щороку, в останню неділю листопада.
  5. Лімська квасоля виробила унікальний захисний механізм. Її часто їдять гусениці, але, якщо рослина відчуває, що її починають їсти, вона випускає в повітря речовину, що приманює ос, які активно знищують цих самих гусениць.
  6. Квасолю завжди їдять тільки після термічної обробки, але не всі знають, що червона квасоля у свіжому вигляді отруйна. Але токсини в ній розпадаються під впливом високої температури.
  7. Сумарний щорічний урожай квасолі в усьому світі становить близько 25 мільйонів тонн.
  8. З квасолевих стручків виготовляють засоби проти діабету.
  9. У квасолі міститься величезна кількість вітаміну С. Більше, ніж, наприклад, в абрикосах чи сливах.
  10. Найбільше у світі квасолі виробляється в Китаї, Бразилії та США.
  11. Білка в ній міститься більше, ніж у курятині.
  12. Зараз у різних країнах по всьому світу культивується близько 200 сортів квасолі.
  13. Англійці й донині звуть її голландськими бобами, оскільки вперше квасолю на Британські острови завезли саме голландські купці.
  14. До Європи вона вперше потрапила після плавання Христофора Колумба, який привіз її з Південної Америки.
  15. Деякі сорти квасолі можуть виростати до трьох метрів у висоту.
  16. У XIX столітті її було включено до раціону французьких солдатів, бо імператор Наполеон вважав, що вживання її в їжу допомагає зміцнювати м'язи і покращувати роботу мозку.
  17. Квасоля сорту "акіто" пахне, як свіжі гриби.
  18. Стародавні єгиптяни виготовляли з квасолі косметику, наприклад, білила, якими жінки користувалися, щоб зробити шкіру обличчя світлішою.
  19. Квасоля дуже багата на клітковину. У ста грамах її міститься приблизно половина від тієї кількості, що щодня необхідна дорослій людині.
  20. Вітамінів та інших корисних речовин більше в темній квасолі, ніж у світлій.