Майже в усьому світі квасоля користується більшою чи меншою популярністю. Її вживання в їжу рекомендується для збалансованого харчування – за відсутності індивідуальних протипоказань, звісно ж. А ще з неї можна приготувати величезну кількість смачних страв – квасоля в цьому плані справді практично універсальна, чого з неї тільки не роблять!
- Квасолевий білок дуже подібний до м'ясного, і засвоюється організмом на три чверті, тому квасоля є найціннішим його джерелом.
- Вага середньостатистичної квасолини становить близько одного грама.
- У деяких країнах Азії, наприклад, у Кореї, з квасолі роблять борошно, а з цього борошна потім печуть різну смакоту.
- День квасолі відзначається в Болгарії щороку, в останню неділю листопада.
- Лімська квасоля виробила унікальний захисний механізм. Її часто їдять гусениці, але, якщо рослина відчуває, що її починають їсти, вона випускає в повітря речовину, що приманює ос, які активно знищують цих самих гусениць.
- Квасолю завжди їдять тільки після термічної обробки, але не всі знають, що червона квасоля у свіжому вигляді отруйна. Але токсини в ній розпадаються під впливом високої температури.
- Сумарний щорічний урожай квасолі в усьому світі становить близько 25 мільйонів тонн.
- З квасолевих стручків виготовляють засоби проти діабету.
- У квасолі міститься величезна кількість вітаміну С. Більше, ніж, наприклад, в абрикосах чи сливах.
- Найбільше у світі квасолі виробляється в Китаї, Бразилії та США.
- Білка в ній міститься більше, ніж у курятині.
- Зараз у різних країнах по всьому світу культивується близько 200 сортів квасолі.
- Англійці й донині звуть її голландськими бобами, оскільки вперше квасолю на Британські острови завезли саме голландські купці.
- До Європи вона вперше потрапила після плавання Христофора Колумба, який привіз її з Південної Америки.
- Деякі сорти квасолі можуть виростати до трьох метрів у висоту.
- У XIX столітті її було включено до раціону французьких солдатів, бо імператор Наполеон вважав, що вживання її в їжу допомагає зміцнювати м'язи і покращувати роботу мозку.
- Квасоля сорту "акіто" пахне, як свіжі гриби.
- Стародавні єгиптяни виготовляли з квасолі косметику, наприклад, білила, якими жінки користувалися, щоб зробити шкіру обличчя світлішою.
- Квасоля дуже багата на клітковину. У ста грамах її міститься приблизно половина від тієї кількості, що щодня необхідна дорослій людині.
- Вітамінів та інших корисних речовин більше в темній квасолі, ніж у світлій.