Дружні проекти

30 цікавих фактів про пум

Підбірки фактівПерегляди: 2377

30 цікавих фактів про пум

У своєму ареалі проживання пуми є одним із домінуючих хижаків. Ці граціозні тварини, яких ще називають гірськими левами, відрізняються спритністю, витривалістю і високим рівнем інтелекту. Вони здатні планувати атаки на здобич, яка нічого не підозрює, швидко міркувати і запекло битися, якщо їм загрожує небезпека. Але, незважаючи на це, ареал, у якому пуми досі зустрічаються, неухильно скорочується через те, що їх тіснять люди.

  1. Пума – другий за величиною представник сімейства котячих в Америці. Більшим за неї є тільки ягуар.
  2. На рівнині пума здатна розвивати швидкість до 65 км/год, але вона швидко втомлюється. У разі погоні вона намагається швидко забратися на дерево і сховатися від переслідувачів там.
  3. Усі пуми ведуть поодинокий спосіб життя, за винятком самок із дитинчатами. Під час шлюбного сезону дорослі особини також зустрічаються, але ненадовго.
  4. Самка піклується про своїх дитинчат, поки їм не виповниться 2 роки. Однак дитинчата починають вчитися полювати вже у віці 9-10 місяців.
  5. Кошенята у них народжуються плямистими, але їхнє забарвлення незабаром змінюється на однотонне.
  6. Ці тварини люто захищають свою територію, площа якої може сягати 200 квадратних кілометрів.
  7. Молоко цієї великої кішки в 5-6 разів жирніше за коров'яче.
  8. Одна з альтернативних назв пуми – кугуар.
  9. У пуми на язиці є спеціальні горбки, за допомогою яких вони відривають від здобичі невеликі шматки м'яса.
  10. Під час бігу вони можуть здійснювати стрибки до 10-12 метрів у довжину.
  11. Кошенята пуми ніколи не виходять з укриття, поки їх не покличе мати.
  12. Зловивши велику здобич, пума завжди ховає її залишки до наступної трапези. Якщо цього не зробити, до неї швидко доберуться падальщики.
  13. Здобич пуми воліють атакувати виключно із засідки.
  14. Це єдині великі кішки на американському континенті, що мають однотонне забарвлення.
  15. Щоб вижити, на рік одній пумі необхідно з'їдати 860-1300 кг м'яса, залежно від розмірів самої тварини.
  16. Зі своїм потомством самка спілкується за допомогою звуків, що нагадують пташине цвірінькання.
  17. За один раз у цих хижаків зазвичай народжується від 3 до 5 кошенят.
  18. Ці хижаки були священними тваринами в індіанців черокі і зуні, а також у деяких інших місцевих племен.
  19. З метою відновлення популяції пум у Канаді та США полювання на них обмежено або повністю заборонено.
  20. Пуми, що живуть у південних районах Північної Америки, нерідко нападають на алігаторів, й іноді вбивають особин, вдвічі більших за них.
  21. Вовки, ведмеді та ягуари – не тільки конкуренти, а й найнебезпечніші вороги для цих хижаків.
  22. Погоня пуми за здобиччю у 82% закінчується позитивним результатом.
  23. У дикій природі пуми можуть прожити 18-20 років.
  24. Вони зникаюче рідко нападають на людей. Найчастіше напади трапляються там, де місця проживання цих звірів перетинаються з місцями проживання людини.
  25. Якщо схрестити леопарда і пуму, то в результаті на світ з'являться гібриди під назвою пумапарди. Але вони будуть стерильними, і не зможуть народити нового потомства.
  26. Найбільшу активність пуми проявляють у сутінках, тобто одразу після заходу сонця і на світанку. А ось ночами, всупереч поширеній думці, вони полюють нечасто.
  27. Пума, яка голодує, може почати полювати навіть на дрібних гризунів, але вона ніколи не буде харчуватися падлом і доїдати залишки чужої здобичі.
  28. Найбільші особини можуть досягати в довжину 2,2-2,4 метрів з урахуванням довжини хвоста.
  29. Дорослі пуми важать до 90 кг, але таку масу вони набирають рідко. Зазвичай їхня вага лежить у межах 60-65 кг.
  30. Задні лапи у них більші та потужніші по відношенню до розмірів тіла, ніж у всіх інших представників сімейства котячих.