Дружні проекти

25 цікавих фактів про північних оленів

Перегляди: 160

Цікаві факти про північному олені

Могутні північні олені - звірі не тільки сильні і витривалі. Вони виживають в таких умовах, в яких більшість людей без спеціальної підготовки і особливого спорядження не «span id="more-5769"> змогло б простягнути і дня. Але ж їм доводиться не тільки невпинно шукати собі мізерний прожиток, а й пильно стежити за навколишнім оточенням, щоб самим не перетворитися в вечерю для якогось хижака.

Цікаві факти про північному олені

  1. Більшу частину року цим тваринам доводиться добувати собі їжу з-під снігу. Вчені підрахували, що північні олені починають голодувати, якщо товщина сніжного покриву перевищує 0,7 метра - в такому випадку на його розкопування ці звірі витрачають більше енергії, ніж отримують, з'ївши знайдену здобич.
  2. Самці північних оленів утворюють окремі стада, в той час як молоді особини тримаються разом з самками, поки не подорослішають.
  3. у неволі термін їх життя вдвічі більше, ніж в дикій природі - до 30 років проти приблизно 15.
  4. Самки північного оленя, за рідкісним винятком, народжують лише одного оленяти.
  5. Під час сезону розмноження самці вступають в запеклі сутички один з одним через самок, але серйозні поранення вони при цьому отримують нечасто.
  6. Маса дорослого північного оленя може перевищувати 200 кілограмів, а висота в холці сягати півтора метрів.
  7. Життя в суворих умовах Крайньої Півночі зробила північних оленів абсолютно не вибагливими в їжі. Вони поїдають взагалі все, що знайдуть, від трави та лишайників до пташиних яєць і дрібних гризунів.
  8. У всіх видів оленів ніс покритий шерстю, але при цьому на ньому є гола ділянка шкіри. У всіх, крім північного - у ці тварин ніс повністю покритий шерстю, щоб не замерзнути (див. 10 цікавих фактів про оленів ).
  9. Чи не мерзнути в холодному кліматі північних оленів допомагає товстий шар підшкірного жиру, який подекуди сягає 6-8 сантиметрів в товщину.
  10. На жорсткому снігу ці тварини практично не залишають слідів завдяки жорстким волоссям, зростаючим навколо їх копит. А самі копита у них широкі - це допомагає їм не провалюватися в сніг.
  11. У більшості випадків північні олені воліють жити на рівнинній місцевості, але їх іноді зустрічали на висоті до 2000 метрів над рівнем моря.
  12. Вже через годину після народження новонароджені оленята можуть стояти на ногах і самостійно пересуватися.
  13. Північні олені - єдині на нашій планеті ссавці, чиї очі можуть бачити в ультрафіолетовому спектрі. Навіть олені інших видів не можуть похвалитися подібною здатністю.
  14. У середньому вони щодня проходять в пошуках їжі по 20-30 кілометрів.
  15. На відміну від більшості інших видів оленів, у північних роги є не тільки у самців, а й у самок.
  16. Їх молоко вдвічі жирніше лосиного і приблизно уп'ятеро жирніше коров'ячого (див. 25 цікавих фактів про лосів ).
  17. Влітку вони поїдають багато грибів. Північні народи знають про це, і вони не збирають навіть їстівні гриби, щоб не позбавляти їжі північних оленів, від яких безпосередньо залежить виживання багатьох місцевих сіл, які живуть полюванням.
  18. Самці завжди скидають роги раніше, ніж самки.
  19. Шерсть північного оленя унікальна тим, що самі шерстинки всередині порожнисті, наповнені повітрям. Тому вона так добре утримує тепло.
  20. Найбільше цих тварин водиться в Росії, але зустрічаються вони в і в інших країнах. У Північній Америці їх називають інакше - карібу.
  21. Так як в їх рогах міститься багато кальцію і інших корисних речовин, скинуті роги недовго лежать на землі - їх швидко з'їдають гризуни і комахи (див. 20 цікавих фактів про гризунах ).
  22. Завдяки своїй морозостійкості північні олені можуть перепливати навіть холодні північні ріки. Є докази того, що вони форсували водні перешкоди в 5-7 кілометрів завширшки.
  23. Корінні жителі Крайньої Півночі давно одомашнили північних оленів, і життя двох десятків народів нерозривно пов'язана з цими тваринами.
  24. копита цих тварин примітні тим, що вони змінюються в залежності від пори року. Влітку на них виростають м'які подушечки, а до зими вони зникають, щоб тварина не линула на льоду.
  25. Живуть північні олені в тайзі і тундрі, причому тундрові особини за розмірами трохи поступаються тайговим.