Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.

18 цікавих фактів про хумус

Підбірки фактівПерегляди: 7

18 цікавих фактів про хумус

Хумус – це не просто страва з нуту, це символ цілого регіону, культурна спадщина та предмет гастрономічних суперечок. Він підкорив серця мільйонів завдяки своїй кремовій текстурі, насиченому смаку та користі для здоров’я. Його їдять як у вуличних кіосках, так і в найвишуканіших ресторанах.

  1. Хумус перекладається з арабської як "нут" – основний інгредієнт страви.
  2. Рецепт хумусу відомий ще з XIII століття – перші згадки збереглися в кулінарних рукописах Близького Сходу.
  3. За право називати хумус національною стравою досі сперечаються Ліван, Ізраїль, Сирія та Палестина.
  4. Найбільша порція хумусу у світі була створена в Лівані у 2010 році та важила понад 10 тонн.
  5. Класичний хумус складається всього з п’яти інгредієнтів: нут, тахіні (паста з кунжуту), лимонний сік, часник і сіль.
  6. У деяких регіонах хумус подають теплим, хоча традиційно він вживається холодним або кімнатної температури.
  7. Хумус – це джерело рослинного білка, клітковини та корисних жирів, особливо завдяки тахіні.
  8. В Ізраїлі існують ресторани, що спеціалізуються лише на хумусі – їх називають "хумусіями".
  9. Є версія, що хумус був частиною раціону ще у Стародавньому Єгипті, хоча сучасний рецепт суттєво відрізняється.
  10. Хумус активно використовують у веганській кухні як заміну м’ясу та сиру в багатьох стравах.
  11. У деяких країнах, наприклад, у Туреччині, до хумусу додають обсмажене м’ясо або кедрові горіхи для більшого смаку.
  12. В Ізраїлі хумус настільки популярний, що його вважають "другим хлібом" і споживають навіть на сніданок.
  13. У Лівані хумус подають разом із лавашем, зеленню, маринованими овочами й часниковим соусом.
  14. Деякі дослідники вважають, що хумус здатен знижувати рівень холестерину в крові.
  15. У хумусі практично відсутній глютен, що робить його безпечним для людей з целіакією.
  16. Хумус легко приготувати вдома, і багато шеф-кухарів експериментують, додаючи буряк, авокадо, паприку чи навіть шоколад.
  17. У США святкують Національний день хумусу – 13 травня.
  18. Незважаючи на простоту, текстура і смак хумусу залежать навіть від сорту нуту й способу його варіння.