Гречка – знайома з дитинства крупа, яку багато хто вважає "нашою", українською. Але чи знали ви, що її історія починається зовсім не в Україні, а на схилах Гімалаїв? Ця невибаглива рослина має вражаючі властивості, цікавий шлях поширення по світу і навіть культовий статус у деяких країнах.
- Гречка не є злаком – вона належить до родини гречкових і є близькою родичкою ревеню та щавлю.
 - Батьківщиною гречки вважаються Гімалаї – звідти вона поширилась до Китаю, Індії, а вже звідти – в Європу.
 - В Європі гречку називали "татарською крупою", бо її привезли завойовники зі сходу.
 - Попри популярність в Україні, у більшості країн Європи гречка залишається майже невідомою.
 - В Японії з гречки роблять традиційні локшину соба, яку подають холодною або гарячою з соусами.
 - Гречка не містить глютену, тому її можна споживати людям із целіакією чи чутливістю до глютену.
 - У складі гречки – рутин, унікальна речовина, яка зміцнює судини та знижує ризик варикозу.
 - Гречана крупа може довго зберігатися без втрати корисних властивостей, особливо в герметичній упаковці.
 - Обсмажена гречка (та, яку ми звикли їсти) називається "ядриця", а зелена – не обсмажена, вважається більш корисною.
 - Зелена гречка пророщується і вживається сирою, особливо серед прихильників здорового харчування.
 - Гречку активно вирощують в Україні, Росії, Китаї, Польщі та Казахстані.
 - Пилок гречки дуже ароматний – з нього виробляють темний, терпкий і корисний гречаний мед.
 - Гречка швидко росте, тому її використовують для боротьби з бур’янами: вона пригнічує ріст інших рослин.
 - У США гречку часто додають у млинці, каші, пластівці та навіть у пиво.
 - Гречка – єдина популярна крупа, яка росте без використання хімічних добрив, адже не потребує їх.
 - У 19 столітті гречка була однією з головних культур на Поліссі та Слобожанщині.
 - Гречану муку використовують у приготуванні печива, хліба та оладок, особливо в безглютеновій кухні.
 - Під час війни гречка стала символом стабільності – її активно скуповували під час дефіциту продуктів.
 - У тибетських монастирях гречку вживають як духовно "чисту" їжу – її вважають благословенною.
 - У Франції гречане борошно використовують для приготування знаменитих бретонських млинців – галетів.
 








 Вміст розділів, що стосуються азартних ігор або будь-якої букмекерської діяльності, призначений виключно для відвідувачів віком від 21 року. Усі матеріали, пов’язані з темою азартних ігор, у тому числі з онлайн-казино чи ставками на результати спортивних подій, мають виключно інформаційно-пізнавальний та оглядовий характер. Сайт не є організатором, посередником чи партнером жодного онлайн-казино або букмекерської компанії, не розміщує рекламних матеріалів і не спонукає до участі в азартних іграх. Усі згадки про сторонні ресурси та посилання на них подані виключно з метою ілюстрації та підвищення інформативності матеріалів.