Будь-які клікабельні та/або текстові посилання (URL, анкорні/безанкорні посилання тощо), які ведуть на зовнішні ресурси, та/або згадування назв компаній, брендів чи ТМ в текстових матеріалах сайту faktypro.com.ua надаються виключно з ознайомчою метою та не є рекламою.

20 цікавих фактів про гречку

Підбірки фактівПерегляди: 8

20 цікавих фактів про гречку

Гречка – знайома з дитинства крупа, яку багато хто вважає "нашою", українською. Але чи знали ви, що її історія починається зовсім не в Україні, а на схилах Гімалаїв? Ця невибаглива рослина має вражаючі властивості, цікавий шлях поширення по світу і навіть культовий статус у деяких країнах.

  1. Гречка не є злаком – вона належить до родини гречкових і є близькою родичкою ревеню та щавлю.
  2. Батьківщиною гречки вважаються Гімалаї – звідти вона поширилась до Китаю, Індії, а вже звідти – в Європу.
  3. В Європі гречку називали "татарською крупою", бо її привезли завойовники зі сходу.
  4. Попри популярність в Україні, у більшості країн Європи гречка залишається майже невідомою.
  5. В Японії з гречки роблять традиційні локшину соба, яку подають холодною або гарячою з соусами.
  6. Гречка не містить глютену, тому її можна споживати людям із целіакією чи чутливістю до глютену.
  7. У складі гречки – рутин, унікальна речовина, яка зміцнює судини та знижує ризик варикозу.
  8. Гречана крупа може довго зберігатися без втрати корисних властивостей, особливо в герметичній упаковці.
  9. Обсмажена гречка (та, яку ми звикли їсти) називається "ядриця", а зелена – не обсмажена, вважається більш корисною.
  10. Зелена гречка пророщується і вживається сирою, особливо серед прихильників здорового харчування.
  11. Гречку активно вирощують в Україні, Росії, Китаї, Польщі та Казахстані.
  12. Пилок гречки дуже ароматний – з нього виробляють темний, терпкий і корисний гречаний мед.
  13. Гречка швидко росте, тому її використовують для боротьби з бур’янами: вона пригнічує ріст інших рослин.
  14. У США гречку часто додають у млинці, каші, пластівці та навіть у пиво.
  15. Гречка – єдина популярна крупа, яка росте без використання хімічних добрив, адже не потребує їх.
  16. У 19 столітті гречка була однією з головних культур на Поліссі та Слобожанщині.
  17. Гречану муку використовують у приготуванні печива, хліба та оладок, особливо в безглютеновій кухні.
  18. Під час війни гречка стала символом стабільності – її активно скуповували під час дефіциту продуктів.
  19. У тибетських монастирях гречку вживають як духовно "чисту" їжу – її вважають благословенною.
  20. У Франції гречане борошно використовують для приготування знаменитих бретонських млинців – галетів.