Дружні проекти

16 цікавих фактів про хліб

Підбірки фактівПерегляди: 1197

Цікаві факти про хліб

В раціоні росіян хліб займає найважливіше місце. Втім, в ряді інших країн, в основному в Європі і обох Америках, до цього продукту теж ставляться дуже шанобливо, і більшість людей їсть його практично кожен день. В Азії він набагато менше поширений, але і там його можна знайти - було б бажання. Хліб є навіть в Африці!

Цікаві факти про хліб

  1. Житній хліб в помірних кількостях дуже корисний, тому що він допомагає організму поповнювати запаси глюкози.
  2. Судячи з усього, вперше люди почали випікати звичний нам хліб в середині 5 тисячоліття до нашої ери, на території Стародавнього Єгипту. Але його подобу було відомо ще первісним людям.
  3. Чому бутерброд завжди падає маслом вниз? Все дуже просто - сторона з маслом важче, ніж інша сторона, без нього, тому в процесі падіння бутерброд встигає перекинутися.
  4. У Санкт-Петербурзі перша пекарня відкрилася вже через рік після того, як за наказом Петра I цей місто було закладено (див. 25 цікавих фактів про Петра I ).
  5. Більше, ніж в будь-якій іншій країні світу, хліба споживається у Франції. В середньому тут доводиться 60-65 кг хліба на людину щорічно.
  6. У більш ніж 30 країнах існують свої традиційні рецепти випічки хліба.
  7. У 1996 році в Мексиці був спечений рекордний батон довжиною майже в 9 км. Його випікали на місці, частина за частиною. Рекорд досі не побито.
  8. У середньовічній Європі зачерствілі хлібні шкоринки часто використовувалися в якості тарілок.
  9. По одному з рецептів хліб можна зробити з перемелених на борошно жолудів дуба (див. 18 цікавих фактів про дубах ).
  10. У 1928 році була винайдена машина, яка нарізала і відразу завертала хліб. З тих пір популярність хліба в нарізці стала рости.
  11. Більше 50%всього виробленого на Землі хліба використовується для приготування тостів, сендвічів і бутербродів.
  12. Щодня в світі поїдається близько 9 млн різних хлібобулочних виробів.
  13. у деяких європейських країнах за традиційним рецептом в якості закваски використовують висівки, просочені вином (див. 20 цікавих фактів про країни Європи ).
  14. у Росії, а раніше в Радянському Союзі, офіційно хліб вважається таким тільки в тому випадку, якщо маса буханки або батона перевищує 0,5 кг. Але на практиці цими стандартами давно вже ніхто не цікавиться.
  15. Дріжджі стали застосовуватися при випічці хліба лише в XVII столітті.
  16. Хліб і хлібобулочні вироби виготовляють в промислових масштабів з найрізноманітніших видів борошна, включаючи житнє, пшеничне, рисову і кукурудзяну.