В раціоні росіян хліб займає найважливіше місце. Втім, в ряді інших країн, в основному в Європі і обох Америках, до цього продукту теж ставляться дуже шанобливо, і більшість людей їсть його практично кожен день. В Азії він набагато менше поширений, але і там його можна знайти - було б бажання. Хліб є навіть в Африці!
Цікаві факти про хліб
- Житній хліб в помірних кількостях дуже корисний, тому що він допомагає організму поповнювати запаси глюкози.
- Судячи з усього, вперше люди почали випікати звичний нам хліб в середині 5 тисячоліття до нашої ери, на території Стародавнього Єгипту. Але його подобу було відомо ще первісним людям.
- Чому бутерброд завжди падає маслом вниз? Все дуже просто - сторона з маслом важче, ніж інша сторона, без нього, тому в процесі падіння бутерброд встигає перекинутися.
- У Санкт-Петербурзі перша пекарня відкрилася вже через рік після того, як за наказом Петра I цей місто було закладено (див. 25 цікавих фактів про Петра I ).
- Більше, ніж в будь-якій іншій країні світу, хліба споживається у Франції. В середньому тут доводиться 60-65 кг хліба на людину щорічно.
- У більш ніж 30 країнах існують свої традиційні рецепти випічки хліба.
- У 1996 році в Мексиці був спечений рекордний батон довжиною майже в 9 км. Його випікали на місці, частина за частиною. Рекорд досі не побито.
- У середньовічній Європі зачерствілі хлібні шкоринки часто використовувалися в якості тарілок.
- По одному з рецептів хліб можна зробити з перемелених на борошно жолудів дуба (див. 18 цікавих фактів про дубах ).
- У 1928 році була винайдена машина, яка нарізала і відразу завертала хліб. З тих пір популярність хліба в нарізці стала рости.
- Більше 50%всього виробленого на Землі хліба використовується для приготування тостів, сендвічів і бутербродів.
- Щодня в світі поїдається близько 9 млн різних хлібобулочних виробів.
- у деяких європейських країнах за традиційним рецептом в якості закваски використовують висівки, просочені вином (див. 20 цікавих фактів про країни Європи ).
- у Росії, а раніше в Радянському Союзі, офіційно хліб вважається таким тільки в тому випадку, якщо маса буханки або батона перевищує 0,5 кг. Але на практиці цими стандартами давно вже ніхто не цікавиться.
- Дріжджі стали застосовуватися при випічці хліба лише в XVII столітті.
- Хліб і хлібобулочні вироби виготовляють в промислових масштабів з найрізноманітніших видів борошна, включаючи житнє, пшеничне, рисову і кукурудзяну.