У раціоні українців хліб посідає найважливіше місце. Втім, у низці інших країн, в основному в Європі та обох Америках, до цього продукту теж ставляться дуже шанобливо, і більшість людей їсть його практично щодня. В Азії він набагато менш поширений, але й там його можна знайти – було б бажання. Хліб є навіть в Африці!
- Житній хліб у помірних кількостях дуже корисний, оскільки він допомагає організму поповнювати запаси глюкози.
- Судячи з усього, вперше люди почали випікати звичний нам хліб у середині 5 тисячоліття до нашої ери, на території Стародавнього Єгипту. Але його подоба була відома ще первісним людям.
- Чому бутерброд завжди падає маслом донизу? Все дуже просто – сторона з маслом важча, ніж інша сторона, без нього, тому в процесі падіння бутерброд встигає перевернутися.
- У Стародавньому Єгипті хліб використовувався як платіжний засіб. Працівники часто отримували хліб замість грошей за свою працю. Також вважалося, що хліб мав сакральне значення і його часто приносили в жертву богам.
- Більше, ніж у будь-якій іншій країні світу, хліба споживається у Франції. У середньому тут припадає 60-65 кг хліба на людину щорічно.
- У більш ніж 30 країнах існують свої традиційні рецепти випікання хліба.
- У 1996 році в Мексиці було спечено рекордний батон завдовжки майже 9 км. Його випікали на місці, частина за частиною. Рекорд досі не побитий.
- У середньовічній Європі зачерствілі хлібні кірки часто використовувалися як тарілки.
- За одним із рецептів хліб можна зробити з перемелених на борошно жолудів дуба.
- У 1928 році було винайдено машину, яка нарізала й одразу загортала хліб. Відтоді популярність хліба в нарізці стала зростати.
- Понад 50% усього виробленого на Землі хліба використовується для приготування тостів, сендвічів і бутербродів.
- Щодня у світі поїдається близько 9 млн різних хлібобулочних виробів.
- У деяких європейських країнах за традиційним рецептом як закваску використовують висівки, просочені вином.
- Найстаріший хліб, який було знайдено археологами, датується приблизно 14 000 років тому. Він був виготовлений до початку сільського господарства, що вказує на те, що наші предки знали про хліб ще до вирощування зернових культур.
- Дріжджі стали застосовуватися під час випікання хліба лише в XVII столітті.
- Хліб і хлібобулочні вироби виготовляють у промислових масштабах із найрізноманітніших видів борошна, включно з житнім, пшеничним, рисовим і кукурудзяним.