25 цікавих фактів про авокадо

Просмотров: 53Комментарии: 0

Факти про авокадо

Специфічний смак авокадо подобається не всім. Але не можна не визнати те, ці фрукти надзвичайно багаті вітамінами і корисними речовинами, а тому варто по можливості включати їх в свій раціон. Ці плоди недарма використовуються при виробництві різних ліків - їх корисні властивості відомі людству давним-давно. Хоча об'їдатися ними, звичайно, теж не варто.

Цікаві факти про авокадо

  1. В Мексиці з авокадо варять супи, готують другі страви. Так як цей плід має нейтральний прісний смак, він добре підлаштовується під будь-який набір продуктів, і часто є основою для соусів, заправок, паштетів, коктейлів і навіть морозива.
  2. М'якоть зрілих плодів має ніжну консистенцію, за смаком віддалено нагадує суміш вершкового масла з пюре із зелені. Іноді відчувається горіховий присмак, що нагадує кедрові горішки (див. цікаві факти про кедр ).
  3. Плід середнього розміру містить близько 10 г чистого клітковини, яка представлена ​​розчинними і нерозчинними волокнами. Із загальної кількості клітковини 75%припадає на нерозчинну, яка прискорює проходження їжі всередині тіла. Решта 25%розчинної дають відчуття ситості.
  4. Книга рекордів Гіннесса в 1998 році офіційно назвала авокадо найкориснішим фруктом у світі.
  5. Перші свідчення вживання авокадо в їжу відносяться приблизно до 10.000 році до нашої ери. З'явилося це дерево в Південній Америці (див. цікаві факти про Південній Америці ).
  6. У російській мові цей плід раніше іменувався інакше. Його зазвичай іменували "агакат", але також використовувалося назву "крокодилова груша".
  7. дерева, на яких росте авокадо, можуть досягати 20 метрів у висоту.
  8. З точки зору ботаніки це дерево - найближчий родич того самого лавра, з якого робили вінки в Стародавній Греції і Стародавньому Римі.
  9. Хоча авокадо ростуть на деревах, остаточно стиглими вони стають тільки після того, як їх зірвали з гілки. В очікуванні цього дня авокадо може провисеть на гілці до 18 місяців, і з ним нічого не трапиться.
  10. найпоширеніший сорт авокадо називається Хасс, і названий на честь американського листоноші Рудольфа Хасса, який виявив дерево авокадо з дуже смачними плодами у себе у дворі і запатентував його в 1935 році. Всі дерева авокадо сорти Хасс походять від того самого дерева, і воно досі плодоносить.
  11. Листя, шкірка плоду і кісточка авокадо містять фунгіцидний токсин Персін, небезпечний як для тварин, так і для людини.
  12. У світі існує 400 сортів авокадо, і всі вони розрізняються за кольором, розміром і вазі. Звичні нам авокадо - середній варіант, вага кожного плоду близько становить близько 250 грам, плюс-мінус.
  13. Раніше вважалося, що банан - чемпіон за вмістом калію, але авокадо його потіснила з першого місця. У 100 грамах банана міститься 10%від добової дози калію для дорослої людини, в той час як в авокадо - цілих 14%(див. цікаві факти про банани ).
  14. Оскільки авокадо багате на вітаміни, мінералами, корисними жирами та іншими поживними речовинами, воно має «антивіковими» властивостями - процес старіння сповільнюється, тим самим зберігаючи молодість шкіри.
  15. Авокадо — ласощі для людей, які страждають на цукровий діабет, так як в ньому міститься менше півтора відсотка цукрів, зате багато вітамінів і мікроелементів, корисних для здоров'я і зміцнюють імунітет.