Специфічний смак авокадо подобається не всім. Але не можна не визнати те, що ці фрукти надзвичайно багаті вітамінами та корисними речовинами, а тому варто за можливості включати їх у свій раціон. Ці плоди недарма використовують у виробництві різних ліків – їхні корисні властивості відомі людству давним-давно. Хоча об'їдатися ними, звісно, теж не варто.
- У Мексиці з авокадо варять супи, готують другі страви. Оскільки цей плід має нейтральний прісний смак, він добре підлаштовується під будь-який набір продуктів, і часто є основою для соусів, заправок, паштетів, коктейлів і навіть морозива.
- М'якоть зрілих плодів має ніжну консистенцію, за смаком віддалено нагадує суміш вершкового масла з пюре із зелені. Іноді відчувається горіховий присмак, що нагадує кедрові горішки.
- Плід середнього розміру містить близько 10 г чистої клітковини, яка представлена розчинними та нерозчинними волокнами. Із загальної кількості клітковини 75% припадає на нерозчинну, яка прискорює проходження їжі всередині тіла. Решта 25% розчинної дає відчуття ситості.
- Книга рекордів Гіннеса 1998 року офіційно назвала авокадо найкориснішим фруктом у світі.
- Перші свідчення вживання авокадо в їжу відносяться приблизно до 10 000 року до нашої ери. З'явилося це дерево в Південній Америці.
- У слов'янських мовах цей плід раніше іменувався інакше. Його зазвичай іменували «агакат», але також використовували назву «крокодилова груша».
- Дерева, на яких росте авокадо, можуть досягати 20 метрів у висоту.
- З точки зору ботаніки це дерево – найближчий родич того самого лавра, з якого робили вінки в Стародавній Греції та Стародавньому Римі.
- Хоча авокадо ростуть на деревах, остаточно стиглими вони стають тільки після того, як їх зірвали з гілки. В очікуванні цього дня авокадо може провисіти на гілці до 18 місяців, і з ним нічого не трапиться.
- Найпоширеніший сорт авокадо називається Гасс, і названий на честь американського листоноші Рудольфа Гасса, який виявив дерево авокадо з дуже смачними плодами у себе на подвір'ї та запатентував його 1935 року. Усі дерева авокадо сорту Хасс походять від того самого дерева, і воно досі плодоносить.
- Листя, шкірка плоду і кісточка авокадо містять фунгіцидний токсин персин, небезпечний як для тварин, так і для людини.
- У світі існує 400 сортів авокадо, і всі вони різняться за кольором, розміром і вагою. Звичні нам авокадо – середній варіант, вага кожного плоду близько становить близько 250 грамів, плюс-мінус.
- Раніше вважалося, що банан – чемпіон за вмістом калію, але авокадо його потіснило з першого місця. У 100 грамах банана міститься 10% від добової дози калію для дорослої людини, в той час як в авокадо – цілих 14%.
- Оскільки авокадо багате на вітаміни, мінерали, корисні жири та інші поживні речовини, воно має «антивікові» властивості – процес старіння сповільнюється, тим самим зберігаючи молодість шкіри.
- Авокадо – чудові ласощі для людей, які страждають на цукровий діабет, оскільки в ньому міститься менше ніж півтора відсотка цукрів, зате багато вітамінів і мікроелементів, корисних для здоров'я і таких, що зміцнюють імунітет.
- Назву «авокадо» цьому плоду дали іспанці, які першими з європейців спробували його.
- За всієї своєї жирності та високої калорійності, авокадо – дієтичний продукт. Крім того, він абсолютно не містить холестерину і вуглеводів, а всі жири в його складі засвоюються на 100%.
- У деяких народів Південної Америки авокадо вважається найсильнішим афродизіаком, тому молодятам на весіллі дарують ці плоди. В Азії ж з тією ж метою в подарунок зазвичай вручають манго.
- Авокадо містить так багато білка, що повністю може замінити м'ясні страви. Тому воно таке популярне серед вегетаріанців і веганів.
- Це південний фрукт, і він не любить холод, тому зберігати його варто за кімнатної температури. У холодильнику він зіпсується швидше.
- Якщо авокадо піддати тривалій термічній обробці, воно починає гірчити. Тому краще його вживати в сирому вигляді, а якщо варити, то недовго.
- Листя і кора дерева авокадо дуже отруйні. Утім, тварини про це знають, а людям гризти дерево в голову, на щастя, не спадає.
- Авокадо на третину складається з жирів. Але це – корисні рослинні ненасичені жири, які легко засвоюються організмом і не підвищують рівень ліпопротеїдів низької щільності та холестерину.
- Одна з найпопулярніших страв з авокадо – мексиканська закуска гуакамоле, що складається головним чином із пюрованого м'якуша авокадо з додаванням солі, лаймового соку, інколи приправ та овочів.
- На авокадо може легко розвинутися алергічна реакція. Особливо до неї схильні ті, хто має алергію на латекс або на цитрусові фрукти.