27 цікавих фактів про кавуни

Просмотров: 49Комментарии: 0

Цікаві факти про кавуни

Багато людей чекають літа, щоб поласувати кавунами, так як в Росії і навколишніх країнах вони ростуть тільки в теплу пору року. Взимку купити свіжий кавун, звичайно, можна, але далеко не факт, що він виявиться смачним, та й коштує він в цей час року дуже дорого. Так що є їх потрібно, коли є така можливість!

Цікаві факти про кавуни

  1. Вміст жиру і білка в їх м'якоті прагне до нуля.
  2. Червоним кольором кавун володіє завдяки вмісту в ньому лікопіну, потужного природного антиоксиданту.
  3. кавун був відомий ще в Давньому Єгипті. Його зображення, висічені на камені, були виявлені в гробницях фараонів.
  4. Всього в світі зараз культивується понад 1200 сортів кавунів (див. 9 цікавих фактів про культурні рослини ).
  5. На Русь вони вперше потрапили ще в 12-му столітті, але вирощувати їх в нашому краю почали лише через півтисячі років.
  6. Вміст води в кавуні менше, ніж в огірку - близько 90%проти 95%.
  7. найдорожчим є сорт кавунів « Денсуке » . Насіння у нього немає, а шкірка у нього настільки темна, що здається чорною.
  8. У світі є карликові кавуни, що виростають всього до 3-5 см в діаметрі. За смаком вони схожі з огірками, і їх іноді використовують в якості інгредієнтів для салатів.
  9. 3 серпня вважається Міжнародним днем ​​кавуна.
  10. В Україні є два пам'ятника цим плодам. Обидва вони розташовані в Херсонській області.
  11. Європейці вперше познайомилися з кавунами, коли вони були завезені хрестоносцями зі Сходу (див. 10 цікавих фактів про Середні віки ).
  12. Вміст цукру в цих плодах велике, але натуральна сахароза добре засвоюється, тому навіть солодкі кавуни добре втамовують спрагу.
  13. Селекціонери схрестили кавун з гарбузом і назвали вийшов результат кавбуз. За смаком кавбузи нагадують звичайний кавун, але м'якоть у них помаранчева, як у гарбуза.
  14. З точки зору кавуни відносяться до ягодам.
  15. З шкірки кавуна роблять варення та джеми. А ще її маринують на манер огірків, і потім їдять в якості закуски.
  16. Смажені кавунове насіння за смаком схожі на гарбузове.
  17. Деякі штучно створені сорти кавунів, позбавлені насіння, можуть розмножуватися тільки пагонами, і без допомоги людини вони на це не здатні.
  18. У Японії були виведені квадратні кавуни. Все просто - в один і той же обсяг можна вмістити більше квадратних плодів, ніж круглих, що економить гроші на їх транспортуванні (див. 27 цікавих фактів про Японії ).
  19. На півдні Росії є таке солодкі ласощі, як нардек, або кавуновий мед. Для його приготування кавуновий сік довго випарюють на повільному вогні, поки він не загусне і не придбає консистенцію меду.
  20. Найбільший коли-небудь вирощений кавун важив майже 90 кілограмів.
  21. У російському місті Камишин щорічно проводиться кавуновий фестиваль.
  22. У Лівії були виявлені насіння кавуна, яким, за оцінками археологів, близько 7 тисяч років. Це свідчить про те, що вже в настільки давні часи люди вирощували ці плоди.
  23. До чверті маси насіння кавуна доводиться на жирне масло.
  24. У довжину стебла цієї рослини можуть виростати до чотирьох метрів .
  25. найбільше в світі кавунів вирощується в Китаї, Туреччині та Ірані (див. 25 цікавих фактів про Іран ).
  26. Вчені вважають, що батьківщиною кавунів є Південна Африка. Звідти ці плоди поширилися на північ, а потім потрапили на Близький Схід.
  27. У залежності від сорту колір кавунової м'якоті може бути і яскраво-червоним, і рожевим, і білим, і жовтим.