Багато людей чекають літа, щоб поласувати кавунами, оскільки в Україні та навколишніх країнах вони ростуть тільки в теплу пору року. Взимку купити свіжий кавун, звісно, можна, але далеко не факт, що він виявиться смачним, та й коштує він у цю пору року дуже дорого. Тож їсти їх потрібно, коли є така можливість!
- Вміст жиру і білка в їхній м'якоті майже нульовий.
- Червоним кольором кавун володіє завдяки вмісту в ньому лікопіну, потужного природного антиоксиданту.
- Кавун був відомий ще в Стародавньому Єгипті. Його зображення, висічені на камені, були виявлені в гробницях фараонів.
- Загалом у світі зараз культивується понад 1200 сортів кавунів.
- На Русь вони вперше потрапили ще в 12-му столітті.
- Вміст води в кавуні менший, ніж в огірку – близько 90% проти 95%.
- Найдорожчим є сорт кавунів «Денсуке». Насіння у нього немає, а шкірка у нього настільки темна, що здається чорною.
- У світі є карликові кавуни, що виростають лише до 3-5 см у діаметрі. За смаком вони схожі з огірками, і їх іноді використовують як інгредієнти для салатів.
- 3 серпня вважається Міжнародним днем кавуна.
- В Україні є два пам'ятники цим плодам. Обидва вони розташовані в Херсонській області.
- Європейці вперше познайомилися з кавунами, коли їх завезли хрестоносці зі Сходу.
- Вміст цукру в цих плодах великий, але натуральна сахароза добре засвоюється, тому навіть солодкі кавуни добре втамовують спрагу.
- Селекціонери схрестили кавун з гарбузом і назвали отриманий результат кавбузом. За смаком кавбузи нагадують звичайний кавун, але м'якоть у них помаранчева, як у гарбуза.
- Кавуни належать до ягід.
- Зі шкірки кавуна роблять варення і джеми. А ще її маринують на манер огірків, і потім їдять як закуску.
- Смажене кавунове насіння за смаком схоже на гарбузове.
- Деякі штучно виведені сорти кавунів, позбавлені насіння, можуть розмножуватися тільки пагонами, і без допомоги людини вони на це не здатні.
- В Японії було виведено квадратні кавуни. Усе просто – в один і той самий об'єм можна вмістити більше квадратних плодів, ніж круглих, що економить гроші на їхньому транспортуванні.
- Існують такі солодкі ласощі, як нардек, або кавуновий мед. Для його приготування кавуновий сік довго випарюють на повільному вогні, поки він не загусне і не набуде консистенції меду.
- Найбільший коли-небудь вирощений кавун важив майже 90 кілограмів.
- У місті Камишин щорічно проводиться кавуновий фестиваль.
- У Лівії було виявлено насіння кавуна, якому, за оцінками археологів, близько 7 тисяч років. Це свідчить про те, що вже в такі давні часи люди вирощували ці плоди.
- До чверті маси кавунового насіння припадає на жирну олію.
- У довжину стебла цієї рослини можуть виростати до чотирьох метрів.
- Найбільше у світі кавунів вирощують у Китаї, Туреччині та Ірані.
- Вчені вважають, що батьківщиною кавунів є Південна Африка. Звідти ці плоди поширилися на північ, а потім потрапили на Близький Схід.
- Залежно від сорту колір кавунової м'якоті може бути і яскраво-червоним, і рожевим, і білим, і жовтим.