Дружні проекти

27 цікавих фактів про кавуни

Підбірки фактівПерегляди: 1922

27 цікавих фактів про кавуни

Багато людей чекають літа, щоб поласувати кавунами, оскільки в Україні та навколишніх країнах вони ростуть тільки в теплу пору року. Взимку купити свіжий кавун, звісно, можна, але далеко не факт, що він виявиться смачним, та й коштує він у цю пору року дуже дорого. Тож їсти їх потрібно, коли є така можливість!

  1. Вміст жиру і білка в їхній м'якоті майже нульовий.
  2. Червоним кольором кавун володіє завдяки вмісту в ньому лікопіну, потужного природного антиоксиданту.
  3. Кавун був відомий ще в Стародавньому Єгипті. Його зображення, висічені на камені, були виявлені в гробницях фараонів.
  4. Загалом у світі зараз культивується понад 1200 сортів кавунів.
  5. На Русь вони вперше потрапили ще в 12-му столітті.
  6. Вміст води в кавуні менший, ніж в огірку – близько 90% проти 95%.
  7. Найдорожчим є сорт кавунів «Денсуке». Насіння у нього немає, а шкірка у нього настільки темна, що здається чорною.
  8. У світі є карликові кавуни, що виростають лише до 3-5 см у діаметрі. За смаком вони схожі з огірками, і їх іноді використовують як інгредієнти для салатів.
  9. 3 серпня вважається Міжнародним днем кавуна.
  10. В Україні є два пам'ятники цим плодам. Обидва вони розташовані в Херсонській області.
  11. Європейці вперше познайомилися з кавунами, коли їх завезли хрестоносці зі Сходу.
  12. Вміст цукру в цих плодах великий, але натуральна сахароза добре засвоюється, тому навіть солодкі кавуни добре втамовують спрагу.
  13. Селекціонери схрестили кавун з гарбузом і назвали отриманий результат кавбузом. За смаком кавбузи нагадують звичайний кавун, але м'якоть у них помаранчева, як у гарбуза.
  14. Кавуни належать до ягід.
  15. Зі шкірки кавуна роблять варення і джеми. А ще її маринують на манер огірків, і потім їдять як закуску.
  16. Смажене кавунове насіння за смаком схоже на гарбузове.
  17. Деякі штучно виведені сорти кавунів, позбавлені насіння, можуть розмножуватися тільки пагонами, і без допомоги людини вони на це не здатні.
  18. В Японії було виведено квадратні кавуни. Усе просто – в один і той самий об'єм можна вмістити більше квадратних плодів, ніж круглих, що економить гроші на їхньому транспортуванні.
  19. Існують такі солодкі ласощі, як нардек, або кавуновий мед. Для його приготування кавуновий сік довго випарюють на повільному вогні, поки він не загусне і не набуде консистенції меду.
  20. Найбільший коли-небудь вирощений кавун важив майже 90 кілограмів.
  21. У місті Камишин щорічно проводиться кавуновий фестиваль.
  22. У Лівії було виявлено насіння кавуна, якому, за оцінками археологів, близько 7 тисяч років. Це свідчить про те, що вже в такі давні часи люди вирощували ці плоди.
  23. До чверті маси кавунового насіння припадає на жирну олію.
  24. У довжину стебла цієї рослини можуть виростати до чотирьох метрів.
  25. Найбільше у світі кавунів вирощують у Китаї, Туреччині та Ірані.
  26. Вчені вважають, що батьківщиною кавунів є Південна Африка. Звідти ці плоди поширилися на північ, а потім потрапили на Близький Схід.
  27. Залежно від сорту колір кавунової м'якоті може бути і яскраво-червоним, і рожевим, і білим, і жовтим.