25 цікавих фактів про ягуарів

Просмотров: 63Комментарии: 0

Факти про ягуарах

Ягуари — вражаючі тварини. Ці хижаки здатні впоратися практично з будь-яким видобутком, при цьому вони надзвичайно потайливі і винахідливі. Побачити ягуара, якщо він того не хоче, практично неможливо — це може підтвердити будь-який дослідник дикої природи. На щастя, в масі своїй ягуари рідко нападають на людей, віддаючи перевагу над ними більш звичну видобуток.

Цікаві факти про ягуарах.

  1. ягуари займають третє місце за величиною серед усіх великих кішок (див. факти про великих кішок ).
  2. Найбільший ягуар, коли-небудь траплявся дослідникам, важив 158 кілограмів. Втім, зазвичай ягуари важать менше — в межах 100-120 кілограмів.
  3. Ягуар проживає тільки в країнах Нового Світу — в Південній і Центральній Америці.
  4. Назва « ягуар » ;, цілком можливо, походить від схоже звучання слів з мови гуарані, на якому розмовляють індіанці на території сучасного Парагваю. Слово це перекладається як « звір, що вбиває одним ударом » (Див. факти про мови ).
  5. свого часу багато індіанські племена поклонялися ягуари , шануючи їх за священних тварин.
  6. По деревах ягуари лазять не гірше леопардів.
  7. ягуари, всупереч поширеній думці, взагалі не вміють гарчати. Розсерджений ягуар перед атакою шипить і фиркає, а не гарчить.
  8. Ягуари можуть схрещуватися з левами. Правда, що отримується таким чином потомство народжується стерильним, без здатності до подальшому відтворенню.
  9. Забарвлення ягуара вельми нагадує забарвлення інших представників сімейства котячих — оцелотів, гепардів і леопардів (див. факти про леопарда ).
  10. Мисливські угіддя одного ягуара можуть досягати п'ятдесяти квадратних кілометрів, а то і більше.
  11. Ягуари чудово плавають. Існують свідоцтва, що вони перепливали величезні відстані — десятки кілометрів.
  12. Візерунок з плям на шкірі ягуара унікальний — двох однакових ягуарів в природі не існує.
  13. Ягуари іноді нападають навіть на крокодилів, правда, в основному на молодняк — дорослий крокодил занадто небезпечний для цього гордого представника сімейства котячих (див. факти про крокодилів ).
  14. Для подолання водних перешкод ягуари нерідко використовують колоди точно так же, як з використовував би людина — чіпляються за них і гребуть.
  15. Щелепи ягуара більші і масивніші, ніж у будь-якого іншого представника сімейства котячих.
  16. Ягуари вміють імітувати голоси мавп, щоб принадити родичів останніх. Зокрема, дослідникам доводилося спостерігати, як ягуар імітував крики дитинчати мавпи. Дорослі мавпи поспішили на допомогу, але, на їхнє щастя, вчасно помітили хижака і зникли (див. факти про мавп ).
  17. Ягуари ведуть виключно нічний спосіб життя, днем ​​вважаючи за краще спати десь в укритті.
  18. Ягуар полює на будь-яку здобич — від дрібних гризунів до великих ссавців на зразок оленів або водосвинок.
  19. Найбільш древні викопні останки ягуара, коли-небудь знайдені, пролежали в землі близько двох мільйонів років.
  20. Були зафіксовані випадки нападу ягуарів навіть на великих анаконд, які є найбільшими зміями на планеті (див. факти про змій ).
  21. На відміну від гепарда, що віддає перевагу атакувати жертву стрімким ривком, ягуари нападають із засідки.
  22. ягуари нападають на людей виключно рідко, в основному тільки в разі самозахисту.
  23. Все життя ягуари проводять на самоті, зустрічаючись між собою тільки в період розмноження.
  24. Кращі воїни індіанців майя в давнину називали себе ягуарами. Тільки їм було дозволено носити одяг зі шкіри цього звіра.
  25. До дворічного віку доживає лише половина дитинчат ягуарів.