Дружні проекти

25 цікавих фактів про ягуарів

Підбірки фактівПерегляди: 2265

25 цікавих фактів про ягуарів

Ягуари – вражаючі тварини. Ці хижаки здатні впоратися практично з будь-якою здобиччю, при цьому вони надзвичайно потайливі та винахідливі. Побачити ягуара, якщо він того не хоче, практично неможливо – це може підтвердити будь-який дослідник дикої природи. На щастя, ягуари рідко нападають на людей, віддаючи перевагу більш звичній здобичі.

  1. Ягуари посідають третє місце за величиною серед усіх великих кішок.
  2. Найбільший ягуар, який коли-небудь траплявся дослідникам, важив 158 кілограмів. Утім, зазвичай ягуари важать менше – у межах 100-120 кілограмів.
  3. Ягуар мешкає лише в країнах Нового Світу – у Південній та Центральній Америці.
  4. Назва «ягуар», цілком можливо, походить від схожого за звучанням слова з мови гуарані, якою розмовляють індіанці на території сучасного Парагваю. Слово це перекладається як «звір, що вбиває одним ударом».
  5. Свого часу багато індіанських племен поклонялися ягуарам, шануючи їх за священних тварин.
  6. По деревах ягуари лазять не гірше за леопардів.
  7. Ягуари, всупереч поширеній думці, взагалі не вміють гарчати. Розсерджений ягуар перед атакою шипить і фиркає, а не гарчить.
  8. Ягуари можуть схрещуватися з левами. Щоправда, отримане таким чином потомство народжується стерильним, без здатності до подальшого відтворення.
  9. Забарвлення ягуара вельми нагадує забарвлення інших представників сімейства котячих – оцелотів, гепардів і леопардів.
  10. Мисливські угіддя одного ягуара можуть досягати п'ятдесяти квадратних кілометрів, а то й більше.
  11. Ягуари чудово плавають. Існують свідчення, що вони перепливали величезні відстані – десятки кілометрів.
  12. Візерунок із плям на шкурі ягуара унікальний – двох однакових ягуарів у природі не існує.
  13. Ягуари іноді нападають навіть на крокодилів, щоправда, здебільшого на молодняк – дорослий крокодил занадто небезпечний для цього гордого представника сімейства котячих.
  14. Для подолання водних перешкод ягуари нерідко використовують колоди точно так само, як використовувала б людина – чіпляються за них і гребуть.
  15. Щелепи ягуара більші й масивніші, ніж у будь-якого іншого представника сімейства котячих.
  16. Ягуари вміють імітувати голоси мавп, щоб приманити родичів останніх. Зокрема, дослідникам доводилося спостерігати, як ягуар імітував крики дитинчати мавпи. Дорослі мавпи поспішили на допомогу, але, на їхнє щастя, вчасно помітили хижака і зникли.
  17. Ягуари ведуть виключно нічний спосіб життя, вдень вважаючи за краще спати де-небудь в укритті.
  18. Ягуар полює на будь-яку здобич – від дрібних гризунів до великих ссавців, на кшталт, оленів або водосвинок.
  19. Найдавніші викопні останки ягуара, коли-небудь знайдені, пролежали в землі близько двох мільйонів років.
  20. Були зафіксовані випадки нападу ягуарів навіть на великих анаконд, які є найбільшими зміями на планеті.
  21. На відміну від гепарда, який воліє атакувати жертву стрімким ривком, ягуари нападають із засідки.
  22. Ягуари нападають на людей винятково рідко, здебільшого тільки в разі самозахисту.
  23. Все життя ягуари проводять на самоті, зустрічаючись між собою тільки в період розмноження.
  24. Кращі воїни індіанців – майя – в давнину називали себе ягуарами. Тільки їм було дозволено носити вбрання зі шкіри цього звіра.
  25. До дворічного віку доживає лише половина дитинчат ягуарів.