Кульбаба – квітка, що повсюдно зустрічається в середній смузі. Хто з нас у дитинстві не зривав пухнасті білі квітки, щоб здути з них насіння? Ці багаторічні квіти красиві і коли цвітуть, і коли пелюстки з них обсипаються, поступаючись місцем насінню. До того ж кульбабу активно застосовують у традиційній медицині.
- Коріння деяких видів кульбаб містить каучук, тому ці види колись розводили з метою виробництва гуми. Потім їх витіснили каучукові дерева, але зараз ведуться розробки з виробництва гуми із соку кульбаб.
- З пелюсток кульбаб роблять варення і вино.
- Позбутися кульбаб непросто – ця рослина має вражаючі здібності до регенерації, і може відновити популяцію навіть із частини сильно пошкодженої кореневої системи.
- Під час Другої Світової війни німецьким солдатам через дефіцит кави видавали її замінник – обсмажене коріння кульбаб. Напій, заварений на них, досить схожий на нормальну каву.
- У традиційній італійській кухні кульбаба застосовується досить широко, слугуючи інгредієнтом у найрізноманітніших стравах. Кульбаби в Італії продаються навіть у магазинах – їх спеціально вирощують для того, щоб використовувати їх потім у їжу.
- Насіння кульбаб здатне пролітати повітрям сотні кілометрів, перш ніж загніздитися в ґрунті.
- У передгір'ях Кавказьких гір трапляється незвичайний вид кульбаб, з пелюстками пурпурного кольору.
- За кульбабами можна звіряти годинник. Вони розкриваються о шостій годині ранку, і закриваються о третій годині дня, плюс-мінус кілька хвилин.
- У США, штат Огайо, кожної першої суботи травня святкується День кульбаби. Цього дня люди прикрашають одяг кульбабами і готують із цих квіток різні страви.
- У бельгійському місті Оі з кульбаб варять пиво. Тут же ці квіти додають навіть у паштет.