Дружні проекти

20 цікавих фактів про лелек

Підбірки фактівПерегляди: 3015

20 цікавих фактів про лелек

Лелеки – дивовижні птахи, яким численні легенди найрізноманітніших народів приписують дивовижні якості. Причому лелек існує багато різних видів, часом зовсім не схожих один на одного.

  1. Не всі лелеки нешкідливі. Наприклад, лелеки марабу, що мешкають в Африці, – падальщики і хижаки. Втім, люди там звикли до них і звертають на марабу не більше уваги, ніж ми звертаємо на горобців і голубів.
  2. Білі лелеки, що мешкають на території України, на зиму відлітають в Африку та Індію.
  3. Лелеки харчуються не тільки комахами і жабами – вони ефективно борються з отруйними зміями, наприклад, з гадюками, які лелекам теж дуже навіть до смаку.
  4. Після зимівлі на краю світу білі лелеки повертаються до своїх гнізд і приводять їх до ладу. Ці птахи надзвичайно прив'язані до своїх осель.
  5. Найстаріше з відомих гнізд лелек, у якому жило багато поколінь цих птахів, було заселене ними впродовж 381 року.
  6. Діаметр гнізда білого лелеки може становити до півтора метра, а вага до 200-250 кг.
  7. Вільний самець лелеки «бере в дружини» першу ж самку, що прилітає до нього в гніздо.
  8. Лелеки висиджують яйця по черзі – самка займається цим вночі, а самець – удень.
  9. Були зафіксовані випадки загоряння гнізд лелек, а заразом і будівель, на яких вони були розташовані. Відбувалося це через те, що лелеки як будматеріал прихоплювали гілки з багать, які ще тліли, і відносили їх у гніздо.
  10. Слабких і хворих пташенят лелеки безжально викидають із гнізда.
  11. Вчитися польоту пташенята лелеки починають у двомісячному віці.
  12. Єдина країна, в якій завжди було заборонено полювання на лелек – Японія.
  13. Розмах крил білого лелеки може сягати двох метрів.
  14. Популяція лелек в Італії була повністю винищена в 17-му столітті.
  15. Вирушаючи на зимівлю в теплі краї, лелеки долають відстань до десяти тисяч кілометрів.
  16. Лелеки сплять, стоячи на одній нозі, причому ноги вони змінюють, не прокидаючись.
  17. На лелек іноді нападають орли.
  18. Найбільше білих лелек живе на території Росії.
  19. Чорні лелеки селяться подалі від людей, а білі, навпаки, якомога ближче.
  20. Лелеки спілкуються між собою, шиплячи і клацаючи дзьобом, оскільки вони не можуть «вимовляти» жодних звуків, крім тихого писку, через особливості своєї будови.