20 цікавих фактів про лелек

Просмотров: 48Комментарии: 0

Факти про лелек

Лелеки — дивовижні птахи, яким численні легенди самих різних народів приписують дивовижні якості. Причому лелек існує багато різних видів, часом зовсім не схожих один на одного.

Цікаві факти про лелек .

  1. Не всі лелеки нешкідливі. Наприклад, що мешкають в Африці лелеки марабу — падальщики і хижаки. Втім, люди там звикли до них і звертають на марабу не більш уваги, ніж ми звертаємо на горобців і голубів.
  2. Що мешкають на території Росії білі лелеки на зиму відлітають до Африки і Індії.
  3. Лелеки живляться не тільки комахами і жабами — вони ефективно борються з отруйними зміями, наприклад, з гадюками, які лелекам теж дуже навіть до смаку.
  4. Після зимівлі на краю світу білі лелеки повертаються до своїх гнізд і приводять їх до ладу. Ці птахи надзвичайно прив'язані до своїх осель (див. цікаві факти про птахів ).
  5. найстаріше з відомих гнізд лелек, в якому жило багато поколінь цих птахів, було заселено ними протягом 381 року.
  6. Діаметр гнізда білого лелеки може становити до півтора метрів, а вага до 200-250 кг.
  7. Вільний самець лелеки « бере в дружини » першу ж самку, прилітають до нього в гніздо.
  8. Лелеки висиджують яйця по черзі — самка займається цим вночі, а самець — днем.
  9. Були зафіксовані випадки загоряння гнізд лелек, а заодно і будівель, на яких вони були розташовані. Відбувалося це через те, що лелеки як будматеріал прихоплювали ще тліючі гілки з багать і відносили їх в гніздо.
  10. Слабких і хворих пташенят лелеки безжально викидають з гнізда.
  11. Вчитися польоту пташенята лелеки починають в двомісячному віці.
  12. Єдина країна, в якій завжди було заборонене полювання на лелек — Японія (див. цікаві факти про Японію ).
  13. Розмах крил білого лелеки може досягати двох метрів.
  14. Популяція лелек в Італії була повністю винищена в 17-м столітті.
  15. Вирушаючи на зимівлю в теплі краї, лелеки долають відстань до десяти тисяч кілометрів.
  16. лелеки сплять , стоячи на одній нозі, причому ноги вони змінюють, не прокидаючись.
  17. на лелек іноді нападають орли (див. цікаві факти про орлів ).
  18. найбільше білих лелек живе на території Росії.
  19. Цікавий факт — чорні лелеки селяться подалі від людей, а білі, навпаки, якомога ближче.
  20. Лелеки спілкуються між собою, шипінням і клацаючи дзьобом, так як вони не можуть « вимовляти » ніяких звуків, крім тихого писку, через особливості своєї будови.